21 Kasım 2017 04:08

FT: Türkiye'de yaşananlar yatırımcıların gözünü korkuttu

İngiliz Financial Times gazetesi internet sitesindeki haberinde Türkiye'de döviz piyasasındaki hareketliliğe değindi.

Paylaş

Financial Times, TL'nin önceki gün dolar karşısında Ocak ayı ortasından bu yana en düşük düzeyine gerilediğini yazdı. Gazeteye göre bunun nedenleri, Türkiye ile ABD arasındaki gerilimin ve Merkez Bankası'nın (TCBM) enflasyonla mücadele yeteneğine yönelik endişelerin yeniden artması.

Haberde ayrıca, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın Bakanlar Kurulu sonrası ABD'yi suçlayıcı bir açıklama yaptığına da dikkat çekiyor. Bozdağ'ın Reza Zarrab açıklamaları sonrasında dolar 3.92'yi görmüştü."

Financial Times, doların en son bu seviyeye, yatırımcıların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi kontrolünü artırmaya yönelik girişimlerinden ürktükleri yaklaşık 10 ay önce çıktığını belirtiyor.

'ERDOĞAN'IN MÜDAHALELERİ YATIRIMCILARIN KAYGILARINI ARTTIRDI'

BBC Türkçe'nin aktardığı Financial Times'taki haber şöyle devam ediyor:

"Cumhurbaşkanı'nın son birkaç gündür (ekonomi politikalarına) müdaheleleri yatırımcıların kaygılarını arttırdı. "Sayın Erdoğan uzun süredir "uluslararası faiz lobisini" eleştiriyor, enflasyondan da bu lobiyi sorumlu tutuyor. Faiz oranlarının yüksek olduğunu vurgulayarak yaptığı eleştirileri geçen hafta da tekrarladı. Merkez Bankası'nı doğrudan eleştirmekten kaçınsa da, onun giderek daha yüksek sesle dile getirdiği daha düşük faiz çağrısı, bankanın yüzde 11'i aşan enflasyonla mücadelesini zorlaştırıyor."

'TL'NİN DEĞER KAYBETMESİ KİMSEYİ ŞAŞIRTMAMALI'

Financial Times'a konuşan Commerzbank'tan uzmanlar, "Enflasyondaki görünümün daha yüksek faiz oranları gerektirdiği bir ortamda Merkez Bankası'nı güvenilir bulunamamasının en önemli nedeninin" faizlerin düşürülmesine yönelik siyasi baskı olduğunu söylemiş. Adları açıklanmayan uzmanlara göre bu şartlarda Türk Lirası'nın değer kaybı kimseyi şaşırtmamalı.

Merkez Bankası hafta sonu yaptığı duyuru ile Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerine başlayacağını açıklamıştı. Yıl sonuna kadar her hafta ortalama 600 milyon dolarlık Türk Lirası uzlaşmalı döviz satım ihalesi açılacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de yolcu gemisi seferleri tekrar başladı

SONRAKİ HABER

Putin ile Esad, Rusya'da görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...