21 Kasım 2017 01:12

10 Ekim Katliamını planlayan Türe, polis takibindeymiş!

Ankara katliamının firari sanığı Edremit Türe’nin el Kaide üyesi olarak emniyet tarafından 2012'de takibe alınmasına rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı

Paylaş

Birkan BULUT 
Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklarından Edremit Türe’nin, el Kaide üyesi olarak emniyet tarafından 2012 yılında takibe alınmasına rağmen yakalanmadığı ortaya çıktı! O dönem Suriye’den Kırıkkale ve Kırşehir’e gelip gittiği tespit edilen ancak gözaltına alınmayan Edremit Türe, bugün 10 Ekim Katliamı’nın organizatörlerinden biri olarak aranıyor.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı’nda gerçekleşen katliama ilişkin açılan davaya, katliamın firari sanıklarından Edremit Türe hakkında yeni belgeler girdi. 1 Haziran 2012 tarihli Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yazılan yazıda, Türe’nin Suriye’de silahlı olarak faaliyet gösterdiği, Hatay’dan Türkiye’ye girerek Kırıkkale’deki oğlu Hasan Tayip Türe ile görüşmek için 2 şahısla irtibat kurduğu kaydedildi. Türe’nin irtibat kurduğu şahıslardan A.Ş, oğlu Hasan Tayip Türe’yi Hatay’a götürdü. İkili buradan Suriye’ye geçti ve Edremit Türe’yle görüştü. Türe oğlu Hasan Tayip’e Türkiye’ye dönmesini söyledi ve Hasan Tayip, 25 Mayıs 2012 tarihinde Kırıkkale’ye döndü. Savcılık Hasan Tayip’in, babası Edremit Türe’den aldığı talimatı C.A. kod isimli örgüt üyesine ilettiğini ve C.A’nın da talimat doğrultusunda 26 Mayıs günü el Kaide’nin Suriye’de bulunan kamplarına gittiğini tespit etti.

BABASININ KIRIKKALE’YE GELDİĞİNİ BİLDİRDİ

Bu Edremit Türe ile oğlu arasında tek irtibat değildi. Türe, oğlu ile konuştuktan sonra onun adına çıkarılan hattı kullanmaya başladı. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğünün Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığına 14 Haziran 2012 tarihinde yolladığı yazıya göre 13 Haziran günü Edremit Türe Kırıkkale’ye geldi. Öte yandan Hasan Tayip, çevre illerdeki örgüt üyelerine babasının geldiğini bildirdi. 14 Haziran günü X şahsı ile Hasan Tayip arasında şu diyalog geçti:

Hasan: Selamün Aleyküm
X şahıs: Aleyküm selam
Hasan: Ben Edremit’in oğluyum 
X şahıs: Buyur kardeş
Hasan: Babam şu anda yanımda, onun numarasını vereyim de sen onu bir ara olur mu?
X şahıs: Tamam. (...)

KIRŞEHİR’E TEDAVİ OLMAYA GELMİŞ

Edremit Türe, haziran ayında Türkiye’ye girdikten sonra tekrar Suriye’ye gitti. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğünün Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine 8 Ağustos 2012 tarihindeki yazdığı yazıya göre, Edremit Türe 8 Ağustos günü Kırşehir’deki diğer oğlu Veysel Karani Türe’nin yanına tedavi olmak için gitti. 9-10 Ağustos tarihlerinde oğlu Veysel Karani’nin Merkez Nasuhhadede Mahallesi’ndeki evinde kalan Edremit Türe, 71 EF 359 plakalı Ford Connect marka mavi renkli araçla ilden ayrıldı.

Edremit Türe, 10 Ekim Ankara Katliamı İddianamesi’nde katliamı organize eden isimler arasında yer alıyor. Öte yandan katliamın kritik isimlerinden Yunus Durmaz, İlhami Balı gibi onun da MİT ajanı olduğu yönünde iddia bulunuyor. İddianın sahibi; HDP’nin Adana ve Mersin il binalarına saldırı düzenleyen Savaş Yıldız. Saldırılar sonrasında Suriye’de YPG’ye yakalanan Yıldız, ANHA’ya konuşmuş ve Durmuz, Balı ve Türe’nin MİT ajanı olduğunu ileri sürmüştü. 

10 Ekim katliamının sanığı Edremit Türe'nin izlendiğine dair belge

ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK ANKARA’YA GELMİŞLERDİ

YİNE güvenlik birimlerine ulaşan 62 istihbarat notuna rağmen yaşanan katliamda, bombacıların 10 Ekim günü, Ankara'nın en merkezi noktalarında nasıl rahat rahat dolaştıkları ve miting alanına girerken polis aramasından geçmedikleri, MOBESE görüntülerinden alınan fotoğraflarla ortaya çıkmıştı. Bu fotoğrafların ardından görüntülerin kendisi de dava dosyasına girmişti.
 

ÖNCEKİ HABER

AKP ile Aleviler arasındaki sorun farklı dilden konuşmak

SONRAKİ HABER

Hollanda'da ırkçı Wilders'ten Başbakana 'ayrımcılık' davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...