20 Kasım 2017 17:06

13 kurşunla öldürülen Kaymaz’ın failleri 13 yıldır dışarıda

Babasıyla birlikte 12 yaşındayken öldürülen Uğur Kaymaz’ın failleri halen dışarıda. Anne Kaymaz: 'Tarif edilmez bir acı, her gün onları hatırlıyorum'

Paylaş

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 21 Kasım 2004 tarihinde evlerinin önünde polisler tarafından öldürülen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve kamyon şoförü olan babası Ahmet Kaymaz’ın ölümlerinin üzerinden 13 yıl geçti. 13 kurşunla öldürüldüğünde yanına bırakılan Kalaşnikof marka silah ile “Eylem hazırlığındaki terörist” olarak kamuoyuna yansıtılmak istenilen Uğur Kaymaz ve babasının failleri halen ortaya çıkarılmadı. 

ANNESİ İHRAÇ EDİLDİ, ANISINA DİKİLEN HEYKEL KALDIRILDI

 Uğur ve babasının katilleri bulunmadığı gibi ailesine yönelik baskılar da devam etti. Kızıltepe Belediyesine bağlı eğitim destek evinde 12 yıl temizlik işçisi olarak çalışan Uğur’un annesi Makbule Kaymaz, oğlu ve eşinin öldürülmesinin yıl dönümünde kanun hükmünde jararname (KHK) ile işinden ihraç edildi. Kaymaz’ın anısına ilçe merkezinde yapılan avuçlarında güvercin bulunan iki çocuk heykeli ise belediyeye atanan Kayyım Ahmet Odabaşı’nın talimatı ile 11 Haziran tarihinde kaldırıldı. Kaldırılan heykelin bulunduğu yere ise saat kulesi dikildi.

‘HER GÜN ONLARI HATIRLIYORUM’

 Olayın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen halen kaybettiği eşi ve çocuğunun acısını yaşayan anne Makbule Kaymaz, faillerin bulunmamasına tepki gösterdi. “Benim çocuğum ne yapmıştı?” diye soran anne Kaymaz, faillerin halen dışarıda gezdiğini hatırlattı. Tarif edilmez bir acı içerisinde olduğunu belirten Kaymaz, “Barış olmasını istiyoruz. Çocuklarımız öldürülmesin. Ciğerimiz yandı. Her gün onları hatırlıyorum. Kimse çocukların haklarını sormuyor” dedi.

Uğur’un heykelinin kaldırılmasına da tepki gösteren anne Kaymaz, “Her şeyi ellerine almışlar. Seçtiğimiz insanları tutuklayıp içeriye attılar. Kendilerine göre her şeyi dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu haksızlıktır” tepkisinde bulundu. 

DAVANIN GEÇMİŞİ 

 Uğur Kaymaz ve babasının öldürülmesi ile ilgili 4 polis hakkında Mardin Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava “güvenlik” gerekçesiyle Eskişehir’e alındı. Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi “Meşru müdafaada bulundukları” gerekçesiyle tüm polislerin beraatına karar verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı oy birliğiyle onadı. İç hukuk yollarının tükenmesinin ardından, avukatlar davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdı. Olay hakkında AİHM, Türkiye’den savunma istedi. 2014 yılının şubat ayında kararını veren AİHM, Uğur Kaymaz ve babasının öldürülmesine ilişkin “Yaşam haklarının ihlal edildiği” yönünde karar vererek Türkiye’yi toplam 70 bin avro maddi, 70 bin avro manevi tazminat ödemeye mahkum etti. 

BAŞVURU AYM’DE BEKLİYOR

 Kararın ardından İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesine bağlı avukatlar, yargılanmanın yenilenmesi talebiyle Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvuruda bulundu. Mahkeme başvuruyu herhangi bir gerekçe göstermeden reddetti. Daha sonra Anayasa Mahkemesine (AYM) taşınan karar hakkında ise şu ana kadar herhangi bir gelişme yaşanmadı. (Mardin/MA)

ÖNCEKİ HABER

5. Basmane Günleri başladı: Basmane İzmir'in Misafirhanesi

SONRAKİ HABER

Antep'te öldürülen 3 kardeşin faili hâlâ 1 yıldır bulunmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...