20 Kasım 2017 16:47

5. Basmane Günleri başladı: Basmane İzmir'in Misafirhanesi

Bu yıl 'Basmane İzmir'in Misafirhanesi' temasıyla düzenlenen 5. Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri başladı.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, TCDD, Otel Pansiyon İşçileri Odası, sivil toplum kuruluşları tarafından Basmane ve çevresini daha iyi tanıtmak amacıyla bu yıl 5. düzenlenen Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri'nin açılışı yapıldı. 

'Basmane İzmir’in Misafirhanesi’ temasıyla yapılan günler bugün saat Basmane Garı'ndaki fotoğraf, minyatür gravür sergi açılışıyla İzmirlilerle buluşmaya başladı. 26 Kasım'a kadar sürecek olan günler kapsamında birçok tarihçi, yazar, gazeteci, kent gözlemcisi ve akademisyenin katılacağı söyleşiler yapılacak, çevre, tarih ve kentleşmeye dair sorunlar konuşulacak. 

TİYATRO, ATÖLYELER, SERGİLER

Basmane ve Çevresi Tarih, Kültür, Sanat ve Arkeoloji Günleri kapsamında tiyatrodan söyleşilere, sergilerden atölye çalışmalarına, müzik dinletilerine kadar bir hafta boyunca sürecek etkinlikler, bölgenin tarihi mekanlarında gerçekleştirilecek. Basmane'nin tarihine ışık tutan mekanları gün yüzüne çıkaracak etkinlikler sayesinde İzmirliler bir hafta boyunca tarihi yakından tanıma fırsatı bulacak. 

'BASMANE AÇIK HAVA MÜZESİDİR'

Basmane Günleri ile ilgili Evrensel'e açıklamada bulunan Tarihçi Yazar Orhan Beşikçi, Basmane'nin Helenistik dönemden günümüze birçok medeniyetin izinin bulunduğu bir bölge olduğunu ifade ederek "Camiler, mescit, kiliseler, sinagoglar, eski sokak dokuları, hanlar, hamamlar, çeşmeler ve sebillerle Basmane açık hava müzesi gibidir. Basmane İzmir'in misafir olma özelliğini devam ettiriyor. Dünyanın bir çok noktasından gelen insanlar burada herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan barınabiliyor" dedi. 

İZMİRLİLERE DAVET

Basmane Günlerine katılım çağrısında bulunan Beşikçi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmişe ve bugüne dair algı ve duyarlıkları harekete geçirmek, bölgede bulunan kültür varlıklarını tanıtmak, korumak, koruma bilincini yaygınlaştırmak, kültürel mirasın korunup yaşatılmasını ve gelecek kuşaklara bırakılabilmenin önemini vurgulamak amacıyla düzenlediğimiz Basmane Günleri'ne bütün İzmirlileri davet ediyoruz."

Basmane Günleri'nin ikinci gününde 'UNESCO Dünya Mirası Listesi Girişim Deneyemi' ve  'Kültürel Mirasın  Korunması Basmane ve Çevresinin İzmir İçin Önemi' başlıklı iki panel düzenlenecek. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD: Kuzey Kore teröre destek veriyor

SONRAKİ HABER

13 kurşunla öldürülen Kaymaz’ın failleri 13 yıldır dışarıda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...