20 Kasım 2017 14:49
Son Güncellenme Tarihi: 22 Kasım 2017 07:09

Irkçı ifadesi tepki çeken Rasim Ozan Kütahyalı kovuldu

Beyaz TV'deki futbol programında sarf ettiği ırkçı ve cinsiyetçi ifadeleri nedeniyle kovulan Rasim Ozan Kütahyalı, 'Yaptıklarım zevzekliktir' dedi.

Paylaş

Sabah gazetesi köşe yazarı ve Beyaz TV yorumcusu Rasim Ozan Kütahyalı, dün akşam Beyaz Futbol programında kullandığı Boşnaklara hakaret eden ırkçı ve cinsiyetçi ifade sebebiyle büyük tepki çekti. Kütahyalı, tepkilerin büyümesi üzerine kovuldu. Sporcuların tepki gösterdiği Kütahyalı hakkında suç duruyularında bulunuldu. Tüm bu yaşananlara ilişkin Kütahyalı sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. 'Yaptıklarım zevzekliktir' diyen Kütahyalı, tüm Boşnaklardan özür diledi.

Rasim Ozan Kütahyalı'nın peş peşe attığı tweetler:

"ABD 27 Kasım ve sonrasındaki süreçte Türkiye’ye çok kuvvetli saldırıya hazırlanıyor.Şimdi birlik zamanıdır. Bu ABD saldırısında hedef AK Parti ve Erdoğan değil hedef Türkiye’dir.Hedef tüm Türkiye pasaportlarıdır. Böyle bir dönemde bana yapılan linci zerre umursamıyorum.Esas küresel linç ülkemize yapılmak üzeredir."

"Türkiye yaklaşan bu ABD saldırısı karşısında milli mutabakat halinde olmak mecburiyetindedir. 1992 yılında Bosna’da da farklı siyasi gruplar vardı ama ülkelerine saldırıldığında Bilge Kral Alia’nın liderliğinde birleştiler. Bizim de ABD saldırısı sürecinde Boşnak direnişini örnek alarak Erdoğan’ın liderliğinde birleşmemiz gerekir. Bosnalıların bilge kral Alia’nın liderliğinde birleşip saldırıları püskürttüğü gibi biz de Erdoğan’ın liderliğinde bunu başarabiliriz."

'YAPTIĞIM ZEVZEKLİKTİR'

"Farklılıklarımızı bir süre için tıpkı Bosna halkının 1992-95 arası yaptığı gibi paranteze almalıyız.Gün birlik ve bütünlük günüdür. 1992-95 arası Boşnak halkının bilge kral Alia İzzetbegoviç’in liderliğindeki soylu direnişi Türkiye için büyük emsaldir. Ne acı ki benim gibi bilge kral Alia’nın,Bosna direnişinin ve Boşnak halkının hayranı bir adam tam tersi gibi algılatılmak isteniyorum. Buna sebep ne olduğunu bile bilmeden yaptığım bir zevzekliktir. Bana öfkeli tüm Boşnak kardeşlerim haklıdır. "

'BANA KÜFREDENLERİ ANLIYORUM'

"Ben samimiyetle incinerek bana küfreden Boşnak kardeşlerimi dahi anlıyor ve hepsine hak veriyorum. Bosna direnişine ve halkına  bu kadar hayran bir adam olarak bu düştüğüm durumdan ötürü kendimi hiçbir zaman affetmeyeceğim. Benim hayatımda en çok gittiğim dış şehir Sarayova’dır.Başçarşiya’da dolaşmak ruhumu dinlendirir.Çok mutlu olurum. Bizim Galatasaraylı Tarık Hocic’in Sarayova’daki dükkanında Boşnak yemekleri yemeye bayılırım."

DERNEKLERDEN ORTAK TEPKİ

Kütahyalı'nın canlı yayında sarf ettiği ve Boşnakları aşağılayan ifade üzerine çok sayıda Boşnak ve Balkan derneği ortak açıklama yaparak adli makamlara başvuru yapılacağını dile getirdi. Derneklerin açıklamasında Beyaz TV'nin sahibi Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Melih Gökçek'in annesinin Kosovalı, eşininse Boşnak olduğuna vurgu yapılırken dün tepki telefonları sebebiyle kanalın santralinin kitlendiği belirtildi.

İstanbul Fulya'daki televizyon binası önünde bir araya gelen 100 kişilik grup da Rasim Ozan Kütahyalı aleyhinde sloganlar attı. Eylem yaklaşık 1 saat sürdü.

ERDOĞAN'IN BAŞDANIŞMANI DEVREYE GİRDİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlarından eski NBA oyuncusu Hidayet Türkoğlu da Kütahyalı'ya sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi.

Türkoğlu, "Bir Boşnak olarak bu şahsı ağır şekilde kınıyor, savcılarımızı göreve davet ediyorum" dedi.

KÜTAHYALI: GEYİK OLARAK SÖYLEDİM

Rasim Ozan Kütahyalı ise Boşnak halkına büyük saygı duyduğunu söyleyerek "Canlı yayında geyik olarak söyledim", "Konuşmam cımbızlandı", "Boşnak kardeşlerimden özür dilerim" gibi ifadeler kullandı.

KOVULDU

Beyaz TV kanal yönetimi, tepkiler üzerine aldığı karar doğrultusunda Rasim Ozan Kütahyalı ile yollarını ayırdı.

SPORCULAR TEPKİ GÖSTERDİ

Sporculardan Kütahyalıya tepki yağdı. Tepki gösteren bazı sporcular ve söyledikleri şöyle:

Melih Mahmutoğlu: Türk sporuna en ufak bir fayda sağlamayıp aksine gerilimle beslenen, muhtelif konularda yaptığı seviyesiz yorumlar ve süreklilik arz eden hareketleriyle bilinen bir şahıs, dün gece benim de içerisinde yetiştiğim ve her zaman bundan gurur duyduğum bölge halkını hedef alarak, iğrençlikte zirve yapan sözleri utanmadan sıkılmadan milyonlar önünde sarf etmiştir. Ne yazık ki bu tür şahıslar, hala basını kalkan kullanarak ekranlarda kendilerine yer bulmaktalar. 

Semih Erden: Konuşma insanlığın en sihirli iletişim aracı. Bir cümleyle "Seni seviyorum" da diyebilirsin, bir cümleyle savaş da çıkarabilirsin. Bu kadar sihirli olması, kullanırken ölçülü olma zorunluluğunu da beraberinde getirir... Görünüşte insan, hakikatte safi cehalet olan Rasim Ozan Kütahyalı, bu cümlelerin tamamı sana. Sen yaptığın terbiyesizliği, Boşnak halkının kutsal bağımsızlık savaşıyla ve o savaşın kahramanlarıyla aynı cümleye girmeye çalışarak temizleyemezsin.... Ben seni affetmiyorum. Hiçbir zaman da affetmeyeceğim. Benim gibi binlerce insan var. Onlar da etmeyecekler. Azıcık insanlığı olana bu ceza yeter de artar bile... 

Cedi Osman: Tarihiyle, insanlığıyla, bağımsızlık mücadelesiyle, çektiği çilelerle gurur duyduğum güzel Bosna Hersek; senin saflığını insanlıktan nasibini almamışlar kirletemez. Sen kalplerimizin en temiz yerindesin, öyle kalacaksın.

Kenan Sipahi: Bu çirkin ithamla güzel Boşnak insanlarının yan yana getirilmesi beni, ailemi, yakınlarımı ve tüm Boşnakları derinden üzmüştür. Yaşanan bu hadiseden sonra tek dilediğimiz malum şahsın adelet önüne çıkartılması ve bunun gibi ırkçı ifadelerin cezasız kalmamasıdır.

SUÇ DUYURULARI YAPILDI

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, Rasim Ozan Kütahyalı’nın canlı yayında sarf ettiği sözler üzerine suç duyurusu dilekçesi hazırladı. Dilekçeyi sosyal medya hesaplarından paylaşan Feyzioğlu, dileyen vatandaşların dilekçeyi kullanabileceğini söyledi.

Kütahyalı hakkında dört ayrı suç duyurusu yapıldı.

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Rasim Ozan Kütahyalı'ya tepki göstererek, "Aziz Türk Milletinin bir vekili olarak bugün itibariyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyusunda bulunacağımı, bunun sonuna kadar takipçisi olacağımı beyan ediyorum" dedi. Sancaklı ayrıca "Etnik ya da mezhep farkına bakmadan, milletin parasıyla televizyonlarda köşe başına oturup hiç çekinmeden, sorumluluk hissetmeden, din, vicdan ahlak gözetmeksizin yapılan konuşmalardan rahatsız olduğum ve de milletimin bir vekili olduğum için tepki veriyorum" dedi.

Kütahyalı hakkında, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri Süleyman Nadir Ataman ile Hüseyin Sağ da suç duyurusunda bulundu. Basın Suçları Soruşturma Bürosu'na yapılan suç duyurusu dilekçesinde, Rasim Ozan Kütahyalı'nın sarf ettiği sözlerin milli ve dini değerlere uymadığı ve ırkçılık içerdiği belirtildi. Dilekçede, "Bu sözler küçümseyiciliğin, tahrik ediciliğin, terbiyesizliğin ürünüdür ve nefret ile hakaret içeriklidir. Şüphelinin Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince cezalandırılması talep edilir" denildi.

Bir diğer suç duyurusu ise Avukat Ali Çezik tarafından yapıldı. Çezik de savcılığa verdiği dilekçede, "Bu söz ve hakaretler sıradan bir ortamda dahi konuşulması, yapılması Türk toplumu ve aile yapısına uygun olmayacağı aşikarken ulusal yayın yapan bir TV kanalında tüm aile ve çocukların TV izleyeceği bir saate olması vahim bir üsluptur. Programcının bu ifadesi izleyenler için aşağılayıcı bir dil olduğu gibi özellikle kültür, kan ve din bağımızın olduğu kardeş Boşnak halkı için de aşağılayıcıdır" ifadeleri yer aldı. 

Dilekçede, Kütahyalı'nın "Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılamak" suçundan cezalandırılması istendi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD’lilerin eşleri Türkiye’ye gönderiliyor!

SONRAKİ HABER

‘Tarlabaşı-Ayıp Şehir’ sergisi Viyana’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...