20 Kasım 2017 14:09

'Taşerona güvenceli kadro verilsin'

DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, taşeron tartışmalarıyla ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Taşeron işçilerin kadro taleplerine yönelik Hükümetin “çalışmalarının” kapalı kapılar ardında sürdüğünü belirten DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi ve Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “Hükümet süresi belirli bir sözleşmeli istihdam üzerinde dururken, Memur-Sen’in de üye sayısını artırmanın hesabında olduğu ifade ediliyor. Bu büyük emek siyaseti dönüşümü siyasi ve sendikal hesaplara kurban edilmemelidir” dedi. Gündoğdu, ayrımsız ve güvenceli kadro talep ettiklerini vurguladı.

Hükümetin taşeron işçilerin kadro talebini işçi sınıfı mücadelesinin sonucu gündemine aldığını belirten Genel-İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “Ancak ortadaki sorun yine şirket işçisine güvence sağlamadan ve neoliberal politikaların ucuz iş gücü reçetesiyle çözülecekse buna DİSK/Genel-İş olarak itiraz ediyoruz. Bize böyle bir çözüm dayatılırsa bu durum iktidarın taşeron şirket işçileri özelinde işçi sınıfına ucuz emek olarak baktığının göstergesi olacaktır” dedi.

SENDİKALAR SÜRECİN DIŞINA İTİLİYOR

‘Süresi belirli sözleşmeli istihdam’ olarak ortaya atılan ve kamuoyuna özel sözleşmeli personel olarak tanıtılan çözüm önerilerinin güvenceli kamu istihdamı ile ilgisinin olamayacağını ifade eden Gündoğdu, “Hükümetin üzerinde çalışıldığını söylediği, kimi zaman Sayın Başbakan, kimi zaman sayın bakanların açıklamalarına konu edilen kadro sorununun kapalı kapılar ardında konuşulması ve bazıları hariç plan ve düşüncelerin sendikalardan kaçırılması bizi rahatsız etmektedir. Yüz binlerce işçinin geleceğini ilgilendiren bir konuda her sendikanın dile getireceği sorunlar ve sorular vardır. Hükümetten beklenen odur ki konu ilgili tüm sendikalarla bir masa etrafında sadece işçilerin güvence beklentileri temelinde tüm siyasi hesaplardan uzak tartışılsın. Çözüm arayışının dışına itilmemiz şirket işçilerinin kadro konusunun siyasi ve sendikal hesaplara alet edildiği yönündeki bilgilere haklılık kazandırmaktadır” diye konuştu.

HÜKÜMET NE ÖNERİYOR?

Hükümetin henüz açıkça ortaya koymadığı ancak sızan bilgilere göre üzerinde çalışılan formülün, kamu istihdamını düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun halen 4 fıkradan oluşan 4. maddesine bir 5. fıkra ekleyerek şirket işçilerinin istihdamını düzenlemeyi içerdiğini dile getiren Gündoğdu şunları söyledi: “Üzerinde çalışılan çözüm şayet bir yeni fıkrada düzenlenecekse güvenceli kamu işçiliğini düzenleyen 657/4-d dışında bir çalışma yapıldığı anlaşılmaktadır ki bunun güvencesiz istihdamın yeni bir biçimi anlamına geleceği açıktır. Anlaşılan odur ki süresi belirli bir sözleşmeli istihdamı üzerinde çalışma yürütülmektedir. Bu durumda şirket işçileri kendilerini kadrolu zannedecek ancak güvencesizliğin tedirginliğini sürekli üzerlerinde hissedeceklerdir.”

GENEL-İŞ NE ÖNERİYOR?

DİSK/Genel-İş’in güvenceli kamu istihdamını önerdiğini vurgulayan Gündoğdu, “Taşeron şirket işçilerinin bu istihdamın yasal ifadesi olan 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/d maddesi içine alınarak istihdam edilmelerini talep ediyoruz. Belediyelerdeki şirket işçileri ile ilgili olarak belediye mevzuatında yer alan norm kadro uygulamasının değiştirilmesi; norm kadro yapma ve uygulama konusunda belediye meclisinin tek yetkili kılınması gerekmektedir. Belediyelerde güvenceli kamu istihdamını kurmak ve taşeron şirketlerin varlığına son vermek için belediye mevzuatı ile kamu ihale mevzuatında düzenleme yapılması zorunludur. Ayrıca kadro mevzuatı yapılırken kadronun kazanılmış hak olarak değerlendirilmesini yaş, eğitim, sicil gibi ölçütlerle şirket işçilerine dönük bir seçme-eleme işleminin yapılmamasını talep ediyoruz” dedi. 

SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

“Hükümetin süresi belirli bir sözleşmeli istihdam çalışmaları sürerken, Memur-Sen’in de şirket işçilerinin işçi sayılmayacağı bir çözümden yola çıkarak kendi sendikalarının üye sayısını artırmanın hesabında olduğu ifade edilmektedir” diyen Gündoğdu, şunları söyledi: “Bu büyük emek siyaseti dönüşümü siyasi ve sendikal hesaplara kurban edilmemelidir. Bu çağrımız Hükümete olduğu kadar tüm siyasi partilere de yapılan bir çağrıdır. Türkiye’de sınıfsal eşitsizlikleri gidermeyi hedefleyen her siyasi parti işe yeni bir emek siyasetinden ve güvenceli kamu istihdamından başlamak zorundadır.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş-Porto maçı ne zaman, saat kaçta?

SONRAKİ HABER

‘Memur-Sen’i az zamma nasıl ikna ettiniz?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...