20 Kasım 2017 13:50

Mahmut Toğrul, iş cinayetleri için Meclis araştırması istedi

HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, işçi ölümlerinin ve iş kazaları için Meclis araştırması talep etti.

Paylaş

Hükümetin "Tedbirler alınıyor” iddialarına rağmen işçi ölümlerinin ve iş kazalarının devam ettiğini vurgulayan HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, yaşanan bu soruna çözüm bulunması için Meclis araştırması açılmasını istedi.

İş kazaları ve işçi ölümleri konusunda hazırlanmış olan raporlarda yer alan bilgilerin tam sayıyı değil, ‘en az’ ibaresiyle sadece tespit edilebilen ihlalleri ve ölüm vakalarını yansıttığına dikkat çeken Toğrul, “Bundan kaynaklı tam olarak sayılar ile uğraşmak veya sağlıklı bir sayıya ulaşmak neredeyse olanaksız bir hale gelmiştir. İşçi ölümlerinin ve iş kazalarının nicel olarak çok daha fazla olduğu bilinmektedir. Daha fazla kâr uğruna işçi sağlığı ve güvenliğini yok sayan egemen anlayış her gün daha fazla işçinin katledilmesine neden olmaktadır. Patronlar için daha güvenli, daha kârlı bir çalışma yaşamı var edilirken; işçiler-emekçiler asgari yaşama mahkum edilmekte, güvenlikleri, yaşamları yok sayılmaktadır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin açıkladığı verilere göre; 2016 yılında en az 1970 işçi 2017 yılının ilk altı ayında ise önlenebilir ‘kazalardan’ dolayı 906 kişi yaşamını yitirmiştir” diye konuştu. İş kazaları ve işçi ölümlerinde her yıl artış yaşandığını belirten Toğrul şu ifadeleri kullandı: “İş kazaları ve işçi ölümlerinin çıkış sebepleri incelendiğinde; başta iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşmaması, işveren ve işveren vekillerinin bu konuda yapılan çalışmaların önemine inançlarının olmaması, angarya faaliyetler olarak görülmesi, maliyet unsuru olarak değerlendirilmesi, devletin yeteri kadar denetim ve rehberlik görevini yerine getirememesi vb. etkenleri sıralayabiliriz. İşçilerin eğitim seviyesinin yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği alanında yetişmiş uzman personel sayısının azlığı, mevzuatın iş sağlığı ve güvenliği hükümleri açısından küçük işletmeleri dışlaması, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine riayet etmemeleri, iş müfettişi sayısının ve denetimin yetersizliği gibi nedenler iş kazalarının azaltılmasına engel olmaktadır.”

İş kazası ve meslek hastalığı meydana gelmeden önce risklerin ortadan kaldırılmasına dönük iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin devletin ve patronların temel görevi olduğunu dile getiren Toğrul, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) ortaya koyduğu kurallara uyması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenci servisi ile TIR çarpıştı: 13'ü öğrenci 15 yaralı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş-Porto maçı ne zaman, saat kaçta?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...