20 Kasım 2017 11:16

'En az 6 bin kişilik troll grubunu kim finanse ediyor?'

HDP’li Mizgin Irgat ve CHP’li Murat Bakan, Freedom House tarafından raporlanan 6 bin troll hesabın kim tarafından finanse edildiğini Yıldırım'a sordu.

Paylaş

HDP Milletvekili Mizgin Irgat ve CHP Milletvekili Murat Bakan, Freedom House’un “İnternette Özgürlük 2017” raporunda "Türkiye'de 6 bin troll hesap çevrimiçi tartışmaları manipüle etti" ifadesi üzerine bu troll hesapların kim tarafından finanse edildiğini Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Raporda Türkiye’deki internet özgürlüğünün hızla gerilediği ve “Manipülasyon Orduları” adı verilen 6 bin troll hesabın çevrimiçi tartışmaları manipüle ettiğine yer verilmişti. 

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Freedom House’un raporundaki “Manipülasyon ve dezenformasyon geçtiğimiz yılda 17 ülkedeki seçimlerde önemli rol oynadı, yurttaşların gerçek haber ve tartışmaları baz alarak kendi liderlerini seçme kabiliyetlerini zedeledi” ifadesini hatırlattı ve şu soruyu yöneltti:

"Sayısının en az 6 bin olduğu bilinen ‘troll’ grubu nasıl istihdam edilmektedir? Bu – en az – 6 bin kişinin maaş, sigorta ve diğer giderleri kim tarafından nasıl karşılanmaktadır?"

HDP Milletvekili Mizgin Irgat ise Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle "Söz konusu 6 bin hesap kimin talimatıyla ve hangi amaçla kurulmuştur? Bu hesapların kullanıcılarına bir ödeme yapılması söz konusu mudur? Ödeme yapılıyor ise kim tarafından yapılmaktadır?" sorularını sordu.

Irgat, raporda da yer alan Güneydoğu’daki yaklaşık 28 belediye başkanının görevden alınmasının ardından bölgedeki neredeyse 12 milyon kişinin internet erişiminin engellediği tespitine de değinerek engelleme talimatlarının kim tarafından verildiğini sordu. “Raporda terör saldırılarının ardından Twitter, Facebook ve YouTube’a erişimin aksatıldığı ile Wikipedia platformunun tamamen yasaklandığı tespitine ilişkin olarak söz konusu ağlara erişimin aksatılması yönünde hangi olaylardan sonra kaç kez talimat verilmiştir?​” diyen Irgat, Wikipedia’ya yönelik erişim engelinin ne zaman kaldırılacağını da sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Turkish capital bans all LGBTI screenings, exhibitions and events

SONRAKİ HABER

Demre'de hortumun zararı 11,7 milyon lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...