20 Kasım 2017 08:32

Kadınlar 25 Kasım'da 'Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz' diyecek

Ankara Kadın Platformu '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü' yapacakları eyleme çağrıda bulundu.

Paylaş

Ankara Kadın Platformu “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü” programını açıkladı. Kadınlar şiddete, müftülere nikah yetkisi verilmesine, ucuz iş gücü olmaya karşı “Hayatlarımıza sahip çıkıyoruz” şiarıyla 25 Kasım günü Cumartesi günü saat 15:00’te Çankaya Belediyesi önünde buluşacak.

Ankara Kadın Platformu “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü” yapacakları eyleme çağrıda bulundu. İHD Ankara Şubesi'nde yapılan basın açıklamasında konuşan Fatoş Erol, 25 Kasım'ın Mirabel kardeşlerin ülkelerinde 31 yıl süren diktatörlüğe ve erkek şiddetine karşı direnişlerinin, kadınlara mirası olduğunu söyledi. Kadın mücadelesi köklü ve direngen olduğunu belirten Erol, “Yasalarla, yasaklarla, polis şiddetiyle engellemeye gücünüz yetmez. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, kadınlara yönelen şiddete ve bu şiddeti besleyip büyüten düzene ve tek adama karşı sesimizi daha fazla yükselteceğiz. Çünkü erkek egemen düzenin kadınlarla derdi bitmiyor! Her fırsatta kadın düşmanı fetvalar veren müftülere resmi nikâh yetkisi veren yasa, yıllarca mücadele ederek kazandığımız haklarımıza dönük önemli bir saldırıdır. Evlilikte medeni hukuk yerine dini referansları temel alan düzenlemelerin önünün açılmasından sonra, şimdi de boşanmanın önüne dolaylı bir engel çıkaran 'arabuluculuk' düzenlemesi üstünde çalışıyorlar” dedi.

25 Kasım

Haklarımıza dönük saldırılar bunlarla da sınırlı olmadığına dikkat çeken Erol, geçtiğimiz günlerde şiddet tehdidinin varlığında evden uzaklaştırmayı düzenleyen 6284 Sayılı Yasanın, “Yuva yıkıyor; özel hayata, aile içine karışılıyor” gerekçesiyle hedef alındığını söyledi. Bu yasa gereğince uygulanmadığı için pek çok kadının öldürüldüğünü vurgulayan Erol,  bu apaçık ortadayken “aileyi koruma” hassasiyetinin kadına biçilen rolün bir göstergesi olduğunu söyledi.

ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMİYOR

OHAL keyfiyetiyle baskılar ve yasaklar hüküm sürdüğün belirten Erol, Meclis’te kadınların yaşamını doğrudan etkileyen yasalar görüşülürken, kadınlara Meclis’e girme yasağı konulduğunu, kadınların gözaltına alındığını, kadın eylemlerinden davalar açıldığını söyledi. Ucuz emek gücü olarak çalıştırılan, kayıt dışı istihdam edilen, kriz anında işten ilk atılacaklar listesinin başında olan kadınlar için çalışma yaşamını iyileştirecek tek bir düzenleme yapılmadığına dikkat çeken Erol, öte yandan anneliği kutsayan, çocuk doğurun dayatması ile kuşatılan kadınların toplumsal yaşamdan dışlanarak eve hapsedilmeye çalışıldığını dile getirdi. Erol, kadınları ayrıştıran ırkçı, cinsiyetçi ve nefret dilinin, “terör örgütlerinin 5, 10, 15 çocuğu var, sizler de nikâhlanın, evlenin, çoğalın” söyleminde vücut bulduğunu ifade etti.

Erol, 25 Kasım gün yapacakları eyleme çağrıda bulunarak, “Biz kadınlar, özgürlüğümüze, bedenimize, hayatımıza, kadın mücadelesine yönelik saldırıları ve nefret dilini kabul etmiyoruz. Yaratmaya çalıştığınız korku ve baskı ortamına karşıen çok kadınların mücadelesinden korktuğunuzu biliyoruz! 25 Kasım Cumartesi günü saat 15:00’te “Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz” şiarıyla Ziya Gökalp Caddesi Çankaya Belediyesi önünde buluşuyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bolu Cezaevinde Evrensel’e yasak!

SONRAKİ HABER

Yarkadaş: Gazetecilere saldıranlar iktidardan cesaret alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...