20 Kasım 2017 08:15

Irak Federal Mahkemesi: Referandum anayasaya aykırıdır

Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi yönünde karar verdi.

Paylaş

Irak Federal Mahkemesi, 25 Eylül’de yapılan Kürdistan bağımsızlık referandumunun, anayasal olmadığına hükmetti.
 
Rudaw'ın haberine göre Federal Mahkeme bugün, 4’ü referandumla ilgili olmak üzere 7 dosyayı görüşmek üzere toplandı.
 
Dosyaların görüşülmesinin ardından açıklama yapan Federal Mahkeme Sözcüsü Eyas Samuk, “25 Eylül’de Kürdistan Bölgesi ile diğer bazı bölgelerde yapılan referandum anayasaya aykırıdır. Karara göre referandum sonucunda ortaya çıkan bütün sonuçlar iptal edilmelidir” dedi.
 
Bağımsızlık referandumunun iptaline dair başvuru üzerine Federal Mahkeme, “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönünde yanıtını vermişti.
 
Federal Mahkeme, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, anayasanın 1. maddesine şerh düşerek ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yapmış, anayasanın, bütün kurumları Irak’ın toprak bütünlüğünü korumada bağlayıcı kıldığını belirtmişti.
 
Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise mahkemenin referandumla ilgili kararına, “Saygı duyuyoruz” şeklinde yanıt vermişti.

25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunda halkın yüzde 93’ü ‘Evet’ demişti.

NEÇİRVAN BARZANİ: REFERANDUM KARARI TEK TARAFLI BİR KARARDIR

Irak Kündistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani Irak Federal Mahkemesi’nin referandumun anayasaya "aykırı" olduğuyla ilgili kararı hakkında “Eğer Bağdat ve uluslararası toplum Irak’ta istikrar olmasını istiyorsa Irak anayasanın uygulanması konusunda ciddi olmalı. Anayasa bizim için tek bir pakettir ve ilk maddeden son maddeye kadar birlikte uygulanmalıdır. Sadece kendi istedikleri maddeler uygulanamaz. Bize göre eğer anayasa olduğu gibi uygulanırsa bu ülkede hiçbir sorun kalmaz. Eğer anayasa uygulansaydı, referanduma gerek kalmayacaktı. Federal Mahkeme’nin kararı son karardır, temyize gitmez. Maalesef tek taraflı bir karar almışlardır” dedi.(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şili’de başkanlık seçimi ikinci tura kaldı

SONRAKİ HABER

Çin'de bulunan kafatası insan evrimi tarihini değiştirebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...