20 Kasım 2017 05:02
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2017 18:50

Almanya Başbakanı Angela Merkel erken seçim çağrısı yaptı

Almanya’da 24 Eylül seçimleri sonrası yapılan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Başbakan Angela Merkel, erken seçim çağrısında bulundu.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden sonra Angela Merkel’in dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturması için Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU), Hür Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi arasında süren ve “Jamaika koalisyonu” denilen görüşmelerinden sonuç çıkmadı. 

Ön görüşmelerinden sonuç alınamamasının ardından Başbakan Angela Merkel, erken seçim çağrısında bulundu.

Seçimlerde yüzde 10.7 oy alarak yeniden Federal Parlamento’ya girmeyi başaran neoliberal çizgideki FDP, dört haftadır süren görüşmelerde güven zeminin kalmadığını ilan ederek görüşmelerden çekildiğini açıklamıştı. CDU/CSU ve Yeşiller yöneticileri, FDP’yi sorumsuzca davrandığını ifade ederek, eleştirdiler.

Almanya
AfD meclis grup başkanları Alexander Gauland (solda) ve Alice Weidel (ortada)

Geçtiğimiz hafta perşembe günü tamamlanması öngörülen ancak anlaşmazlık nedeniyle pazar gününe uzayan görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen FDP Genel Başkanı Christian Lindner, “yıllardır uğruna mücadele ettikleri taleplerden vazgeçmelerinin mümkün olmadığı”nı, Merkel’in partisinin kendilerine dayatmalarda bulunduğunu ifade ederek, “Yanlış yönetmektense, yönetmemek daha iyidir” dedi. Lindner parti olarak görüşmelerden çekildiklerini açıkladı. Her üç parti arasında başta vergi, maliye, eğitim, sığınmacılar olmak üzere 120 ayrı anlaşmazlık maddesi ortaya çıktı. 

CDU/CSU, FDP ve Yeşiller arasında ilk kez federal düzeyde “Jamaika koalisyonu”nun kurulması gerçekleşmemiş oldu. Her üç parti arasında Schleswig-Holstein ve Hessen eyaletlerindeki ortaklık ise devam ediyor. Daha önce Saarland eyaletinde de “Jamaika koalisyonu” kurulmuştu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Üç parti arasında koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmadığı için Merkel’in dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturup oturmayacağı belirsizliğini korumaya devam ediyor. Görüşmelerin kesilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Kuzey Ren Vestfalya eyaletine yapmayı planladığı ziyareti iptal etti. Ayrıca dün Almanya’ya gelmesi planlanan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin ziyareti de iptal edildi.

Merkel’in görüşmeler konusunda Cumhurbaşkanı Steinmeier’i bundan sonra koalisyon kurma görüşmelerine nasıl devam etmeyi planladığı konusunda bilgilendirdi.  Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesindeki siyasi partilere çağrıda bulunarak yeni koalisyon hükümetinin kurulması konusunda sorumluluklarından kaçmamalarını istemişti.

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, erken seçimden çekinmediklerini söyledi. Gelişmelerin ardından kısa bir görüşme gerçekleştirdiği Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile çarşamba günü bir araya geleceğini ifade eden Schulz, "Bayan Merkel ise bugüne kadar benimle temasa geçmedi" demişti.

Almanya için Alternatif (AfD) Partisi Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Alexander Gauland da Berlin'de yaptığı açıklamada, hükümetin kurulmamasını iyi bulduklarını ifade etti. "Merkel başarısız oldu" diyen Gauland, Merkel'in bir dahaki başbakan olmaması gerektiğini savundu.

Ön görüşmelerinden sonuç alınamamasının ardından Başbakan Angela Merkel, erken seçim çağrısında bulundu.

ERKEN SEÇİM İÇİN 2 YOL VAR

Erken seçim için iki yol bulunuyor. Birincisi meclisin toplanarak kendisini feshetmesi. İkinci yol ise başbakanın Meclisten yeterli güven oyu olmayarak, erken genel seçimlerin önünü açması. Hangi yola başvurulacağı henüz belli değil. Parlamentonun kendisini feshetmesinden sonra 60 gün içinde seçimlerin yapılması gerekiyor. Bu da Şubat sonuna denk geliyor. Bu nedenle sürecin uzatılarak kış yerine bahar aylarında seçimin yapılmasını dillendirenler da az değil.

ERKEN SEÇİMLER KİME YARAYACAK?

Koalisyon görüşmelerinde bir uzlaşmanın sağlanmamasına en fazla sevinen ırkçı-milliyetçi Almanya için Alternatif (AfD) partisi oldu. Parti yöneticileri, hemen erken genel seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu. Erken seçimlerin olması durumunda AfD’nin oyunu artırabileceğinden endişe ediliyor. Irkçı parti Eylül ayındaki seçimlerde yüzde 12.6 oy alarak üçüncü olmuştu. Bu “başarı”ya rağmen parti içinde tartışmalar ve bölünmeler yaşanmıştı. Bu durumun AfD’ye güç kaybettirip ettirmediği ise bilinmiyor.

Seçimlerden tarihi yenilgi ile çıkan CDU/CSU ve SPD’nin oylarında önemli bir değişikliğin olması beklenmiyor. CDU/CSU yüzde 32.9 oy almakla birlikte, bu tarihinde aldığı en düşük oy oranı.

FDP’nin görüşmeleri çok da net olmayan talepler üzerinden terk etmesi nedeniyle oy kaybedeceği tahmin ediliyor. Kaybettiği oyların bir bölümünün yüzde 8,9 oy alan Yeşiller’e kaymesi bekleniyor.

Yeşiller Partisi yöneticileri, erken seçimlere gidilmesi çağrısında bulundular. Eşbaşkan Cem Özdemir, FDP’yi ülkeye karşı sorumsuzca davranmakla suçladı.

Seçimlerden yüzde 9.2 oy alan Sol Parti ise, eylül ayından beridir kendi için sorunlarıyla boğuşuyor. Bu nedenle muhtemel bir erken seçimde oyunu pek fazla artırması beklenmiyor. Sol Parti Eşbaşkanı Katja Kipping sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, görüşmelerin sonuçsuz kalmasıyla Merkel döneminin kapatığını ifade etti.

ALMAN SERMAYESİ ENDİŞELİ

Hükümet kurmak için yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması ve erken seçimlerin gündeme gelmesinden en çok Alman sermayesi rahatsız oldu. Sermaye temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, “siyasi istikrarsızlığın ekonomi için zehir” olduğunu ifade ederek, bir an önce istikrarın sağlanmasını istediler.

Alman Sanayi ve Ticaret Odası (DIHK) açıklamasında, görüşmelerin sonuçsuz kalmasının uzun süreli güvensizliğe yol açabileceği ifade edilerek, partiler uyarıldı. DIHK Başkanı Eric Schweitzer, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının kendilerini şaşırttığını belirterek, sorumlu aktörlerin ortaya çıkarak uzlaşmayı sağlamalarını beklediklerini dile getirdi.

Alman Zanaatçılar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer ise görüşmelerin “partilerin kendi çıkarlarını öne çıkardıkları taktiklerinden ötürü” sonuçsuz kaldığını, bu yaklaşıma son verilmesini istedi. 

Alman İşverenler Birliği (BDI) de yazılı bir açıklama yaparak partilere “sorumlu şekilde hareket ederek” uzlaşmaya davet etti. BDI Başkanı Dieter Kampf, bütün partilerin ekonomik büyüme, refah ve çalışma yaşamı için uzlaşmaya hazır olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Hükümet belirsizliğinni Alman Borsası’nda (DAX) dalgalanmaya yol açabileceğinden endişe ediliyor. Bu nedenle, bütün sermaye kesimleri en kısa zamanda bu belirsizliğin giderilmesini talep ediyor. Zira Almanya’daki siyasi istikrarsızlığın hem içeride hem de dışarıda Alman sermayesinin son birkaç yıldır attığı adımları sekteye uğratabileceği hesaba katılıyor. Bu nedenle, daha fazla belirsizliğin aynı zamanda AB çapında da etkili olabileceği tahmin ediliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bir açıklamayla, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından endişe duyduğunu söylemişti.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de illere göre kitap okuma oranları

SONRAKİ HABER

ATP Dünya Turu Finalleri'nde şampiyon Dimitrov oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...