19 Kasım 2017 16:02

Irak'ta referandum davaları yarın

Kürdistan bağımsızlık referandumu ile ilgili davalar yarın Irak Federal Mahkemesince görülmeye başlanacak.

Paylaş

Irak Federal Mahkemesi yarın , 4’ü 25 Eylül’de düzenlenen ve yüzde 93’lük ‘Evet’le sonuçlanan Kürdistan bağımsızlık referandumuyla ilgili toplam 7 davayı görüşecek.

Rûdaw’ın haberine göre; Federal Mahkeme Sözcüsü Eyas Samuk tarafından yapılan açıklamada, mahkemenin yarın 7 dosyayı görüşeceği bildirildi. 4 dosyanın bağımsızlık referandumuyla ilgili olduğunu söyleyen Samuk, daha sonra ilgili tarafların bilgilendirileceğini belirtti. Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunun iptaliyle ilgili başvurusu üzerine Federal Mahkeme, “anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı” yönünde yanıtını vermişti.

Federal Mahkeme, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, anayasanın 1. maddesine şerh düşerek ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yapmış, anayasanın, bütün kurumları Irak’ın toprak bütünlüğünü korumada bağlayıcı kıldığını belirtmişti. Kürdistan Bölgesi Hükümeti ise mahkemenin referandumla ilgili kararına, “Karara saygı duyuyoruz” şeklinde yanıt vermişti. (DIŞ HABERLER)


TİLLERSON ‘DİYALOG’ İSTEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani’yi telefonla arayarak Erbil ve Bağdat arasında “ciddi diyalog” istedi.

IKBY sitesinden yapılan açıklamaya göre, Tillerson, Washington’un Bağdat ile temas halinde olduğunu ve Irak hükümetini Kürdistan Bölgesi ile “ciddi bir diyalog”un başlaması için teşvik ettiğini söyledi. Açıklamaya göre, görüşme sırasında Peşmerge ile Iraklı güçler arasındaki çatışmaların azalmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Tillerson, iki tarafı da gerginlikten kaçındığı için övdü.  

K24’e göre Tillerson’un Erbil’in Irak Federal Mahkemesi’nin anayasa ile ilgili değerlendirmesine saygı duyduğunu ifade ettiği görüşmede Neçirvan Barzani, Irak hükümeti ile diyalog yoluyla ve anayasa temelinde “tüm sorunları çözmeye hazır olduklarını” belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ercan Kanar: Anayasa Mahkemesinin işlevi kalmadı

SONRAKİ HABER

Muğla'da jandarma 7 asırlık Tevrat ele geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...