19 Kasım 2017 15:53

Ercan Kanar: Anayasa Mahkemesinin işlevi kalmadı

Hukukçu Ercan Kanar, AYM’nin tutuklu HDP Milletvekili Gülser Yıldırım hakkında verdiği kararı değerlendirdi, ‘AYM kendi kendini inkar etti’ dedi.

Paylaş

Yasin KOBULAN

Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın başvurusuna ilişkin bir yıl sonra verdiği “kabul edilemez” kararının gerekçesini açıkladı, ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği iddialarının “dayanaktan yoksun” olduğu ileri sürüldü. Hukukçu Ercan Kanar, AYM’nin Yıldırım hakkında verdiği kararı değerlendirdi.

‘AYM KENDİ KENDİNİ İNKAR ETTİ’

Kanar, Yıldırım kararında Anayasa Mahkemesinin aslında insan hakları açısından katkı sağlayan bir mahkeme olmadığını, tersine OHAL mahkemesi haline geldiğinin tipik bir örneği olduğunu ortaya çıkardığını vurguladı. Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve KCK davalarında tutuklu 4 milletvekilli hakkında verilen kararı hatırlatan Kanar, Yıldırım kararı ile Anayasa Mahkemesinin kendi kendini inkar eden bir karara imza attığını kaydetti. Kanar, AYM’nin kararı iktidarın isteği doğrultusuna verdiğini de sözlerine ekledi.

AYM’nin seçilme hakkı ve siyasal faaliyet hakkının ihlal edildiğine yönelik başvuruyu reddetmesine dair ise Kanar, “Onun tartışmasına dahi girememiş.  Çünkü gerekçe koyacak hali yok. Farklı bir gerekçe koysa Mustafa Balbay kararı, kendi kararı ile çelişmiş olacak. Gerekçe bile yazamamış” dedi.  AYM’nin artık işlevinin kalmadığını söyleyen Kanar, “OHAL ilanından sonra verdiği kararlar da hukuka aykırıydı. 90’lı yıllarda bir kararnamenin OHAL kararnamesi olup olmadığını incelemişti. Son OHAL ilanından sonra bu başvurular oldu ‘AYM’nin bu başvuruları inceleme yetkisi yoktur’ diye reddetti. 90’lı yıllarda verdiği kendi kararı ile çelişmiş oldu. Neden? Yürütmeden korkuyor. Yürütmenin en tepesindekinin hışmından korkuyor. Tamamen bağımsızlığını yitirmiş durumda. Halbuki Anayasa’nın 138. maddesi açık. Hiçbir organ ve kişi yargı organlarına ve yargıçlara talimat ve emir veremez. Ama AYM adeta talimatla çalışan, emirle çalışan bir organ durumuna düşmüş durumda” diye konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Toprak altında kalan işçiyi itfaiye kurtardı

SONRAKİ HABER

Irak'ta referandum davaları yarın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...