19 Kasım 2017 15:24

CHP'li Gürer: Tarım üreticisinin borçları ertelensin

CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, tarımdaki kuraklığı ve üreticilerin borçlarını Meclis gündemine taşıdı, borçların ertelenmesini istedi.

Paylaş

Cem GÜL
İstanbul

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2001 yılından bu yana en kurak dönemin yaşandığını belirterek, üreticilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılmasını ve 5 hasat döneminde ödeme yapılacak düzenlemeye gidilmesini istediklerini belirtti.

Üreticilerle görüşüp konuyu Meclis gündemine taşıyan Gürer, yazılı soru önergesi ile Başbakan Binali Yıldırım’dan soruna çözüm getirilmesini istedi.

Ömer Fethi Gürer  önergesinde Aksaray, Nevşehir, Niğde ve ilçelerinde  kuraklık nedeniyle  üreticilerin mağdur olduğuna dikkat çekti. Üreticilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını kuraklık nedeniyle ödeyemez  durumda olduğunu söyleyen Gürer, “Çiftçi  borçlarını 5 eşit  harmana bölerek ödemek istemektedir. İcra takibinde olan çiftçiler  5 yıla uygulanan faize bile razı olmaktadır. İcra takibi başlatılmadan  ödeme kolaylığı sağlanması  ve çiftçilere kuraklık desteği verilmesi düşünülmekte midir?” diye sordu.

2018 YILI ÇİFTÇİ İÇİN ZOR YIL

Gürer, 2018 yılının üreticiler için zorlu geçeceği uyarısında bulunan Gürer, Başbakan Yıldırım’a verdiği soru önergesinde şunlara dikkat çekti: ”Mazota gelen zamlar, yeraltından enerji ile çıkarılan suyun enerji maliyeti, ithal gübre, ilaç ve tohum fiyat artışları çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Mevcut durumda kuraklık riski yüksek, yeraltı suları giderek çekiliyor. Sulu tarımda sorunlar artıyor. Kuru tarımda verim düşüyor maliyet yükseliyor. Yağış oranında ciddi bir düşme var. Kuyu su seviyelerinde ciddi düşmeler var. Yeraltı sularındaki çekilme kaygı verici, yer üstü su kaynaklarımız yeterince değerlendirilmiyor. Tarımda zor bir yıla giriyoruz. Üretici çok zor koşullarda üretim yapıyor. Ürettiğini maliyetine dahi satamıyor. Aracıların kazandığı bir dönemdeyiz. Tüketici de pahalı ürün almak zorunda kalıyor. Hükümet 2018 de yaşanacak kuraklık ve mevsimsel sorunlar içinde bugünden önlem almalıdır. Çiftçi borçları nedeni ile icralıktır, o kadar çok çiftçi borçlu ki sayıları devlet sırrı diye açıklanmıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yazılı sorumuza verdiği yanıtta görülmüştür. İcralık çiftçi sayısına ilişkin sorumuza devlet sırrı diyen yanıt verilmemiştir. Bu tablo durumun düşündüğümüzden daha vahim olduğunu ortaya koymaktadır. Hükümetin yanlış politikaları değiştirme, mağdur olan ve olacak çiftçileri de artık görüp önlem alması ve gereken desteği vermesi gerekiyor.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan araca TIR çarptı: 1 ölü, 24 yaralı

SONRAKİ HABER

Toprak altında kalan işçiyi itfaiye kurtardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...