19 Kasım 2017 14:30

Parası olmayan İmam Hatiplere mahkum ediliyor

Adana'da Veli-Der'in panelinde, eğitim sistemindeki gidişat tartışıldı, devletin tüm imkanlarını İmam Hatiplere seferber ettiğine dikkat çekildi.

Paylaş

Adana'da veliler ve eğitimciler Veli-Der’in düzenlediği panelde bir araya geldi. İMO Adana Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen panele konuşmacı olarak Veli-Der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır ve Eğitim Sen Adana Şube Eğtiim Sekreteri İrfan Doğan katıldı. Eğitimde yaşanan dinselleştirme ve ticarileştirmenin geldiği nokta ve çözüm yollarının konuşulduğu panelde emekçileri eğitim düzeyinin düşük olduğu imam hatip liselerine mahkum etmeyi amaçlayan eğitim sisteminin sınıfsal bir mesele olduğuna vurgu yapıldı.

'DEVLET İMKANLARI İMAM HATİPLERE SEFERBER EDİLİYOR'

İlk konuşan Eğitim Sen Adana Şube Sekreteri İrfan Doğan, geçmişten günümüze eğitim sistemini değerlendirerek gerçek laik eğitimin din, dil, ırk ayrımı yapılmayan toplumu hedeflemesi gerektiğini belirterek bunun tam anlamıyla hiç gerçekleşmediğini, bugün sınav sorularında bile ötekileştirici unsurlara rastlandığını ifade etti. Bilimsel eğitim bir kenara bırakılarak hükümetin gençleri İmam Hatip liselerine yönlendirmek için tüm imkanları kullandığını ifade eden Doğan, İmam Hatip liselerinin çok düşük olan başarısının arttırılması için proje okullarından dağıtılan öğretmenlerin imam hatiplere yönlendirildiğini ancak yine sonuç alınamadığını ifade etti. İlk ve orta öğretim kurumları yönetmeliğinde 176 maddede yapılan değişiklik yapıldığını dile getiren Doğan, maddelerden 152’sinin sonunda “imam hatiplere yönlendirilir” cümlesi olduğunu belirterek  Derslerinde başarısız olan,  evlenen, sınıfta kalan öğrencilerin İmam hatiplere yönlendirileceğinden bahsedildiğini aktardı.

'SORGULAYAN BİREYLER İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİYİZ'

Cemaat ve tarikatların kendi okullarını kurduklarını ifade eden Doğan, bazı velilerin ilkokullarda devam zorunluluğu olmadığı için çocuklarını 4 gün bu okullara 1 gün de diploma alması için devlet okuluna gönderdiğini ifade etti. Ensar Vakfı ile içeriği açıklanmayan 84 protokol imzalandığını söyleyen Doğan, Bolu’da ilk okul 1-2-3’da sınıfların serbest etkinliklerinde diyanetin görevlendireceği bir din adamı çocuklara kuran dersi verecek olduğunu ifade etti. Çocukların yaratıcı yönünü güçlendiren, sorgulayan öğrenciler yetiştirmek için bilimsel eğitimden vazgeçilmemesi gerektiğinin altını çizen Doğan, bunun için örgütlü bir şekilde velilerle birlikte mücadele etmek gerektiğini dile getirdi.

'4+4+4’E KARŞI MÜCADELE HEP BİRLİKTE OLMALI'

Doğan’ın ardından konuşan Veli-Der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır, 82 Anayasası’ndan sonra din dersinin zorunlu olduğunu, katkı payı adı altında paralar toplanmaya başlandığını belirterek “Ancak asıl sorun 2012 yılında 4+4+4 yasası gündemimize girince başladı” dedi. 4+4+4’e karşı mücadelede eğitimcilerin yalnız bırakıldıklarını, velilerin mücadeleyi öğretmenlere bıraktığını ifade eden Bahadır, “Okul öncesi eğitimin yerine sıbyan mektepleri açıldı. Cemaatlerle “okul öncesi eğitimi yaygınlaştırma amacıyla” diyerek protokoller imzalandı, okul öncesi eğitim konusunda Diyanet İşler devreye sokuldu. Kız çocuklarının okuldan uzaklaşması gündemimize geldi” dedi.

'TEŞVİKLERE RAĞMEN İMAM HATİP SINIFLARI BOŞ'

İmam Hatiplerin tüm teşviklere ve ayrılan bütçeye rağmen istenilen sayıya ulaşmadığını, boş okullarda eğitim yapıldığını aktaran Bahadır, şimdi de okul açma kapatma yönetmeliği ile Anadolu Lisesi açmak için yerleşim yeri nüfusunun 30 bin, İmam Hatip açmak için gerekli nüfusun 5 bin olarak belirlendiğini söyledi. Bu uygulandığında 191 yerleşim yerinde İmam Hatip’ten başka okul açılamayacağını ifade eden Bahadır, “İstanbul’da bazı ilçelerde İmam Hatip olmayan ilçe kalmadı. Mecburen İmam Hatib'e gönderiyorsunuz” dedi. Velilerin bundan kurtulmak için ya adreslerini değiştirdiklerini ya da okullara para verdiklerini ifade eden Bahadır, “İstanbul’da öğretmen satışı diye bir şey başladı iyi öğretmenlere verebilmek için. 4 ila 10 bin lira arasında değişiyor. Asgari ücretle geçiniyorsanız imam hatibe göndermekten başka seçenek bırakmıyor. Bu eğitim ve laik eğitim meselesinin sınıf meselesi olduğunu ortaya koyuyor” dedi. Tablonun karamsarlık yaratmaması gerektiğini dile getiren Bahadır, çalışmalarında karşılaştıkları kişilerden örnekler vererek mütedeyyin kişilerin bile çocuklarının doktor, mühendis olabilmeleri için bilimsel eğitim alması gerektiğinin farkına vararak çocuklarını İmam Hatiplere göndermediğini ifade etti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'OHAL’e karşı kadınlar ortak mücadele etmeli'

SONRAKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan araca TIR çarptı: 1 ölü, 24 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...