19 Kasım 2017 08:20
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2017 12:37

TBMM Başkanı yeniden İsmail Kahraman oldu

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın 26. Yasama Dönemi'nde başlayan görev süresinin 22 Kasım 2017'de sona ermesi nedeniyle yeni seçim yapıldı.

Paylaş

TBMM Genel Kurulu’nda Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Seçim sonuçlarında İsmail Kahraman 289 oyla yeniden başkan seçildi.  

AKP'DE YEDEK ADAY

TBMM Başkanlığı seçiminde AKP’nin adayı İsmail Kahraman, CHP’nin adayı Zekeriya Temizel, MHP’nin adayı Celal Adan, HDP’nin adayı Selma Irmak, İYİ Parti’nin adayı Yusuf Halaçoğlu yarıştı. Ayrıca AKP Adana Milletvekili Tamer Dağlı, asıl adayın sağlığıyla ilgili beklenmeyen bir gelişme olasılığına karşı 'yedek' aday gösterildi. Yedek adaylıkta Dağlı’nın adının alfabetik olarak seçildiği öğrenildi. Meclis albümünde 01 plakalı Adana’nın sırasında AB Bakanı Ömer Çelik’in ardından soyadına göre ikinci sırada Dağlı yer alıyor. Bakan aday gösterilemediğinden görev Dağlı’ya verildi.

GİZLİ OYLAMA

Başkanlık seçimi gizli oyla yapıldı. İlk iki oylamada üye tam sayısının 2/3’ünün (367) arandı.  Üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu (276) arandı. 

1. TUR OYLAMA SONUÇLARI

1. tur oylamaya 500 milletvekili katıldı, 4 oy geçersiz sayıldı. İşte adayların aydıkları oy sayıları:

AKP adayı İsmail Kahraman: 260

AKP adayı Tamer Dağlı: 38

CHP adayı Zekeriya Temizel: 113

MHP adayı Celal Adan: 40

HDP adayı Selma Irmak: 39

İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 6

2. TUR OYLAMA SONUÇLARI

TBMM başkanlık seçiminde ikinci tur oylamanın sonucu da belli oldu. AKP adaylarından Tamer Dağlı 2. tur sonucunda adaylıktan çekildi.

Sonuçlar şöyle:

AKP adayı İsmail Kahraman: 257

AKP adayı Tamer Dağlı: 37

CHP adayı Zekeriya Temizel: 122

MHP adayı Celal Adan: 40

İYİ Parti adayı Yusuf Halaçoğlu: 7

HDP adayı Selma Irmak: 38

3. TUR OYLAMA SONUÇLARI

3'ncü tur seçimlerinde boş oy olmazken geçersiz 16, toplam 509 oy kullanıldı. Meclis başkanı AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman oldu. 

Sonuçlar şöyle: 

AKP İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman: 289

CHP Milletvekili Zekeriya Temizel: 124

MHP milletvekili Celal Adan: 36

HDP Milletvekili  Selma Irmak: 37  

İYİ Parti milletvekili Yusuf Halaçoğlu: 

"YANLIŞ DÜŞÜNCELERLE BİRBİRİMİZİ YARALAMAMALI MESELELERİ KONUŞARAK ÇÖZEN İNSANLAR OLMALIYIZ"


Kahraman seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasında, “Milletimizin kalbi Meclisimiz savaş uçaklarıyla bombalandı. Milletimiz milli birlik ve kardeşlik ruhu ile meydanları doldurdu artık darbelere geçit verilmeyeceğini ilan ve ispat etti. 15 Temmuz Cuma gecesi bombalar atılırken bu çatı altında şehitlik ruhu ve duygusuyla toplandık sabahladık.15 Temmuz hadisesi ibret ve ders alınması unutulmaması ve hatırlatılması gereken bir olaydır. Siyasi partileri bir elin parmaklarına benzetirim Her biri farklıdır. Yeri geldiğinde o parmaklar sıkılır tek yumruk olur bunun örneğini 15 Temmuz'da gördük. Yanlış düşüncelerle birbirimizi yaralamamalı, kavgacı değil müzakereci meseleleri konuşarak çözen insanlar olmalıyız. Dostluğumuzu ve kardeşliğimizi toplumun karşısında da sergilemeliyiz" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TEBRİK TELGRAFI

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yeniden seçilen İsmail Kahraman'a bir telgraf göndererek, Kahraman'ı tebrik edip başarı dileklerini iletti.

GÖREV SÜRESİ 2 YIL

Anayasa değişikliğiyle genel seçimlerin süresi 4 yıla indirildiğinden, TBMM başkanının görev süresi 2 yıl olacak. Şu ana kadar ilk seçilenin görev süresi 2 yıl, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yıldı.

ADAYLAR KİMDİR?

İsmail Kahraman: AKP’nin Meclis Başkan adayı Kahraman halen Meclis Başkanlığı görevini yürütüyor. Skandal açıklamalara imza atan Kahraman laiklik karşıtlığı sebebiyle sıkça eleştiriliyor. Kahraman’ın “Laiklik yeni anayasada olmamalıdır.  Laiklik cumhuriyetin temel esaslarından değil” açıklamaları tepki çekmişti.

Zekeriya Temizel: 55 ve 56. hükümet döneminde Maliye Bakanlığı yaptı. 2014’te CHP Olağanüstü Kurultayında Parti Meclisi Üyeliğine seçilen Temizel  CHP’nin İzmir vekilliğini yürütüyor.

Celal Adan: Gizli yapılması gereken Anayasa Değişikliği oylamalarında AKP Grup Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı’ya vereceği oyu göstermesi Meclis kameralarına yansımıştı, ancak Adan sosyal medya hesabından iddiaları yalanlamıştı.

Selma Irmak: HDP’nin adayı Irmak 4 Kasım’dan beri tutuklu. Irmak yargılandığı davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hâlâ Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Yusuf Halaçoğlu: ‘Partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan 16 Nisan’daki anayasa değişikliği referandumunda ‘Hayır’ oyu kullanacağını açıklayan Yusuf Halaçoğlu partiden ihraç edilmişti. Halaçoğlu daha sonra Meral Akşener’in kurduğu İYİ Parti’ye geçti. (HABER MERKEZİ)


ZANA’NIN  DURUMU GÖRÜŞÜLECEK

TBMM'de haftanın diğer önemli gündemleri arasında HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın devamsızlık dosyasının görüşülmesi ve 2018 bütçesi görüşmeleri var.

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, 21 Kasım Salı günü yapacağı toplantıda 3. Hazırlık Komisyonunun Leyla Zana’nın devamsızlık dosyası hakkındaki raporunu görüşecek.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM’de yemin ederken "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saydı. Zana, ayrıca yeminine başlamadan önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a dönerek Kürtçe "Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla" dedi.

Deniz Baykal, "Yemini geçersizdir. Tekrar kürsüye gelip yemin etmesi gerek" dedi. Ancak Leyla Zana yemin ettikten hemen sonra Genel Kurul’dan ayrıldı. Zana o günden sonra Meclis’e gelmedi.

Leyla Zana, yemin ve devamsızlıkla ilgili TBMM Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’na gönderdiği yazılı savunmasında, yemin metnini, “darbe ürünü” sözleriyle eleştirmiş, “Uzun, çelişkili ve anlatım bozukluğu dolu yemin metninin milletvekillerine okutulması, bu milletin darbeci dönemin ürünü olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Bu durum, 15 Temmuz sonrası darbeye ve darbe heveslilerine karşı TBMM’de gösterilen kararlı mücadelenin, 1980 darbecilerine karşı gösterilmemiş olduğunu da bizlere göstermektedir” demişti. (HABER MERKEZİ)


BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANIYOR

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun, 2018 yılı bütçe mesaisi bu hafta sona erecek. Komisyonun bu hafta;  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu Maliye Bakanlığı bütçelerfini görüşecek  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Gürer, fazla mesailer için meclis araştırması istedi

SONRAKİ HABER

Naim Süleymanoğlu son yolculuğuna uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...