19 Kasım 2017 08:23

CHP’li Gürer, fazla mesailer için meclis araştırması istedi

Türkiye’de haftada 48 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 35’e çıktı. Fazla mesai olağan çalışma durumuna dönüştü. 

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her 3 çalışandan birinin fazla mesai yaptığı Türkiye'de, bu duruma gerek duyulan hallerin incelenmesi için Meclis Araştırması Önergesi verdi. Gürer, yapılacak bir araştırmayla fazla mesainin neden olduğu yıpranma ve istihdamın önüne geçme gibi sorunların çözüm yollarının bulunabileceğini belirtti. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fazla mesainin fazlalığında Myanmar, Vietnam ve Guatemala gibi ülkelerle aynı grupta olan Türkiye’de haftada 48 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 35’e çıktığına dikkat çekti. Gürer, “Ülkemizde fazla mesai adı altında çalışanlar normal haftalık çalışma süresini aşan çalışmaya tabi tutulmaktadır. Bu yolla çalışanın yıpranması ve iş istihdamının önüne geçildiği bir gerçektir. Kayıt dışı ile soruna bakıldığında, fazla çalışma süreleri, iş kazaları başta olmak üzere sorun üretmektedir” dedi.

FAZLA MESAİ OLAĞAN HALE GELDİ

İşyerlerinde çalışma sürelerinin İş Kanunu ile belirlendiğine işaret eden Gürer, “Ülkemizde her geçen gün ağırlaşan yaşam koşullarında çalışanların hak ettiği ücreti alamaması onları daha çok çalışmak zorunda bırakmaktadır. Fazla mesai çalışanlar için bir ek gelirdir. Ülkemizde ise son yıllarda fazla mesai olağan çalışma durumuna dönüşmüştür. Kayıt içinde bile çalışanların fazla mesaileri oran olarak ülkemizi en yüksek fazla mesaiye kalanlar arasında ilk sıralara yükseltmiştir” ifadesini kullardı. 

Neredeyse her 3 çalışandan birinin fazla mesai yapar duruma geldiğini, yarı zamanlı (part -time) çalışanlar içinse bu oranın yüzde 7 olarak belirlendiğini kaydeden Gürer, Türkiye'de esnek çalışma saatlerinde istihdam edilenlerin oranının yüzde 42 olmasına dikkat çekti. Gürer, fazla mesainin sürekli ve olağan gibi lanse dilmesinin bedenen yıpranmayı, verimliliği ve işçi istihdamını engellediği gibi yorgunluk, dikkat dağınıklığı gibi olumsuzlukları da beraberinde getirerek iş kazalarına davetiye çıkardığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Valiliği, tüm LGBTİ etkinliklerini süresiz yasakladı

SONRAKİ HABER

TBMM Başkanı yeniden İsmail Kahraman oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa