03 Nisan 2011 11:44

“Sivil itaatsizlik” İstanbul’da bir haftayı geride bıraktı

Yoğun bir Kürt nüfusun yaşadığı İstanbul’da, kentin dört bir yanında başlatılan “sivil itaatsizlik” eylemleri bir haftayı geride bıraktı.Türkiye’nin dört bir tarafında “An azadî, an azadî (Ya özgürlük, ya özgürlük)” sloganıyla yapılan Newroz kutlamalarında dile getirilen 4

“Sivil itaatsizlik” İstanbul’da bir haftayı geride bıraktı
Paylaş

Türkiye’nin dört bir tarafında “An azadî, an azadî (Ya özgürlük, ya özgürlük)” sloganıyla yapılan Newroz kutlamalarında dile getirilen 4 acil ve 10 temel talepler, “Demokratik Çözüm Çadırları Platformu”nun başlattığı “çözüm çadırları” ve BDP ile DTK’nın başlattığı “Sivil itaatsizlik” eylemleri ile dile getiriliyor.

Yoğun bir Kürt nüfusun yaşadığı İstanbul’da da kentin bir çok yerinde kurulan “Demokratik Çözüm Çadırları” ve başlatılan “sivil itaatsizlik” eylemleri de bir haftayı geride bırakırken, “Acil talepler” olarak açıklanan “Seçim barajının düşürülmesi”, “Askeri ve siyasi operasyonları durdurulması”, “KCK adı altında tutuklananları serbest bırakılması” ve “Anadilde eğitim” talepleri ile 10 temel talep dillendiriliyor.

EYLEM, GOP’TA BAŞLADI

İstanbul’da 20 Mart’ta Kazlıçeşme Meydanı’nda kitlesel olarak kutlanan Newroz’un ardından İstanbul’da yaşayan Kürtler taleplerini dile getirmek için 25 Mart’ta Gaziosmanpaşa İlçesine bağlı Karayollarında bir araya geldi. Burada kurulmak istenen “Demokratik Çözüm Çadırı” emniyet güçleri tarafından engellenince binlerce kişi yolu trafiğe kapatarak, Karayolları Meydanı’nda “sivil itaatsizlik” eylemleri kapsamında 2 günlük oturma eylemi yaptı.

BAĞCILAR’DA DEVAM ETTİ

Karayolları’nda oturma eylemi devam ederken Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’un bir diğer ilçesi olan Bağcılar’da da engellere rağmen, binlerce kişinin katılımıyla “Demokratik Çözüm Çadırı” kuruldu. Binlerce kişi kurdukları çadır etrafında 2 gün boyunca taleplerini dile getirdi.

TAKSİM’DE ÇADIR KURULDU

BDP’li ve İstanbul Demokratik Kent Konseyi üyelerinin aldığı kararla ilçelerde başlatılan “Sivil itaatsizlik” eylemeleri İstanbul’un merkezi olarak bilinen Taksim’e de taşındı. Binlerce kişinin katılımıyla Taksim Gezi Parkı’nda kurulan “Demokratik Çözüm Çadırı” etrafında bir araya gelerek başlatılan “sivil itaatsizlik” eylemleri 6. gününde kent konseyinin birleşeni olan siyasi partiler ve derneklerin desteği ile devam ediyor. Eyleme aydın, yazar, gazetecilerin destekleri de devam ediyor.

EYLEMLER KADIKÖY’E TAŞINDI

“Sivil itaatsizlik” eylemi İstanbul’un Anadolu yakasının merkezi olan Kadıköy meydanına da taşındı. Burada da bir araya gelen yüzlerce kişi gün boyunca taleplerini dile getirdiler.

Eylemler farklı noktalar da devam ederken, sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen yüzlerce kişi Galata Köprüsü üzerinde bir araya gelerek Abdullah Öcalan’a özgürlük dilekleri arasında sarı, kırmızı, yeşil balonlar uçurdu. “Sivil itaatsizlik” eylemleri kampüslere de taşındı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan Kürt öğrenciler, Beşiktaş Kampüsü’nda dersleri boykot ederek iki saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

İstanbul’un birçok yerinde başlatılan eylemlerin, öne sürülen talepler yerine getirilinceye kadar devam edeceği belirtildi.
(İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yarı Tanrılıktan Köleliğe

SONRAKİ HABER

Örgütlenmek şart!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa