19 Kasım 2017 06:23

Sistine Şapeli’nde 500 yıllık cinsiyet tabusu kırıldı

Sistine Şapeli korosunda 500 yıl sonra ilk kez bir kadın yer aldı. Cecilia Bartoli'nin performansı 'Muhteşem' olarak yorumlandı.

Paylaş

Vatikan’daki Apostolik Saray’da bulunan Sistine Şapeli bir ilke sahne oldu. Tavanındaki muhteşem freskler Michelangelo tarafından 1508-1512 arasında yapılan şapelde 500 yıldan bu yana ilk kez bir kadın sahne aldı. Bugüne kadar tamamen erkeklerden oluşan korolarda cinsiyet tabusunu kıran isim Cecilia Bartoli oldu.

Cuma akşamı Rönesans dönemi bestekarı Perotin’in Beata Viscera adlı eserini yorumlayan koroda 20 erkek, 30 çocuk ve Bartoli yer aldı.
5 kez Grammy ödülü kazanan Bartoli, İtalyan Corriere della Sera’ya yaptığı açıklamada Papa Francesco’nun önünde böyle bir performans sergilemenin kendisi için “Büyük bir ayrıcalık” olacağını söylemişti. Ancak Papa Francesco, etkinliğe katılamadı.

Observer’a konuşan koronun ilk Britanyalı üyesi Mark Spyropoulos, Bartoli’nin performansı için “Muhteşemdi” dedi.

Bartoli’nin sahne aldığı proje, Katolik Kilisesi arşivlerindeki nispeten az bilinen eserlere yoğunlaşıyor. Spyropoulos, Bartoli’nin erken dönem müziğe hakimiyetine dikkat çekti ve “Kadınlar erkeklere göre farklı bir ses rengine sahip. O sesi duymak, kadının kattığı muazzam zenginlik, tamamı erkek korolardan oluşan Sistine Şapeli için bir hayli alışılmadık bir durumdu” dedi.

Bartoli, İtalya’da ekim ayında, dünya genelinde ise bu ay yayımlanan, 16 eserden oluşan ‘Veni Domine: Sistine Şapeli’nde Advent ve Noel’ albümünde de yer alıyor. Eserler, Vatikan arşivlerinde bulunan Rönesans dönemi bestelerinden oluşuyor.

Sistine Şapeli

Bartoli, albümdeki eserler için “Tüm sadeliğiyle antik müzik. Ve bu eserleri yerinde söylemek büyüleyici” dedi. İtalya’nın en ünlü mezzosopranosu Bartoli, şapelin akustiğini “sesin tüm doğallığıyla hareket edebildiği, cömert ve böylesi bir repertuvar için ideal” ifadeleriyle tanımladı.

La Repubblica’dan müzik eleştirmeni Federico Capitoni, koroya bir kadının dahil edilmesini “Vatikan’ın açıklık politikasının belirgin bir örneği” olarak niteledi.

Sistine Şapeli korosu, 15. yüzyılda oluşturulmuş, altın dönemini ise Rönesans’ta yaşamıştı. Geçmişte koroya yalnızca evlenmemiş, İtalyan papazlar kabul ediliyordu.

Bartoli, kadınların orkestralara dahli konusunda daha gidilmesi gereken çok yol olduğunu söyledi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu, Golan'daki Suriye birliklerine ateş açtı

SONRAKİ HABER

Aracın çarptığı karacanın bacağı kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...