19 Kasım 2017 05:26
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2017 09:34

İsrail ordusu, Golan'daki Suriye birliklerine ateş açtı

İsrail ordusu, Golan Tepeleri'ndeki 'askersiz alan'da ateşkes şartlarına aykırı olarak askeri hareketlilik olduğu gerekçesiyle 'uyarı ateşi' açtı.

Paylaş

İsrail ordusu, Kuneytra vilayetine bağlı Golan Tepeleri bölgesindeki Suriye ordusu birliklerine ateş açtı.

RIA Novosti’ye konuşan bir İsrail ordusu kaynağı, Suriye ordusunun 1974’teki ateşkes anlaşmasına aykırı olarak bölgede askeri inşaat gerçekleştirdiğini, buna karşılık uyarı ateşi açıldığını söyledi.  İsrail’in ayrıca Birleşmiş Milletler Ateşkes Gözlem Gücü’ne şikayette bulunduğu belirtildi.

Suriye’den konuya dair resmi bir açıklama yapılmadı.

1974 sonrası barış anlaşması imzalamayan iki ülke teknik olarak on yıllardır “savaş” durumunda.

İsrail, Golan Tepeleri’ni ilk olarak 1967’deki Altı Gün Savaşı sonrası ilhak etmişti. Birleşmiş Millerler (BM), 1981’de İsrail’in bu ilhakının yasa dışı olduğuna karar verdi. 2008’de BM, İsrail’e ilhak edilen toprakları geri verme çağrısını yineledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail’in bu toprakları asla geri vermeyeceğini” söylüyor.

HİZBULLAH, ALARM SEVİYESİNİ YÜKSELTTİ

Kuveyt'in er Rai gazetesi Lübnan'da Hizbullah'ın olası bir saldırıya karşı alarm seviyesini yükselttiğini iddia etti. İsrail'den Hizbullah'a yönelik saldırı ve üst düzey yetkililere suikast girişiminde bulunulacağı iddiası ileri sürülürken, Hizbullah'ın olası bir saldırıya karşı alarm seviyesini yükselttiğini bildirdi.

Er Rai gazetesinin haberine göre, İsrail Hizbullah'ı ve Lübnan'ı vurmak için hazırlık yaparken, Hizbullah alarm seviyesini iki gün önce yükselterek saldırı ihtimaline karşılık askeri aldı. Gazetenin iddiasında ayrıca Hizbulllah'ın silah sevkiyatını da ellerinde yeterli silah bulunduğu gerekçesi ile durdurduğu yer aldı.

Gazete, kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde daha önce Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik olduğu gibi, Lübnan'da üst düzey politik şahsiyetlere yönelik suikast hazırlıklarında da bulunulduğunu ileri sürdü.

Geçtiğimiz hafta Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Suudi Arabistan'ın Lübnan'a savaş ilan ettiğini belirterek, İsrail'i de Lübnan'a yönelik bir saldırı gerçekleştirmesi için çalıştığını açıklamıştı.

Başbakanlık koltuğundan istifa eden Refik Hariri'nin ise önümüzdeki günlerde Beyrut'a dönmesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NBA'de gecenin sonuçları: Warriors ve Celtics kazandı

SONRAKİ HABER

Sistine Şapeli’nde 500 yıllık cinsiyet tabusu kırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...