19 Kasım 2017 04:23

Britanya’da McDonald’s grevleri yaygınlaşacak

Eylül ayı grevleriyle İngiltere'deki McDonald's'larda bir ilke imza atılmıştı. Sendika, iş bırakma eylemlerini Britanya geneline yaymayı hedefliyor.

Paylaş

Büyük Britanya’daki McDonald’s restoranlarında iş bırakma eylemlerinin önümüzdeki aylarda artması bekleniyor.

İngiltere’nin güneyindeki iki restoranda yaşanan eylül ayı grevleri, ülkede 1970’lerde açılmaya başlanan McDonald’s’lar için bir ilki teşkil etmişti. Londra’nın güneydoğusundaki Cambridge ve Crayford’da düşük ücretler ve ‘Sıfır saat sözleşmeleri’ nedeniyle yaklaşık 40 çalışanın katıldığı iş bırakma eylemleri yapılmıştı.

İngiltere’nin kuzeydoğusu ve kuzeybatısı ile, Yorkshire, İskoçya ve Galler bir sonraki iş bırakma eylemlerinin yaşanabileceği bölgeler.
McDonald’s, sabit ücret ve sabit çalışma saatini ortadan kaldıran ‘Sıfır saat sözleşmeleri’nin Britanya’da en yoğun kullanıldığı firmalardan.
Fırıncılar ve Müttefik Gıda İşçileri Sendikası Başkanı Ian Hodson, “Grevleri ülke geneline yaymayı düşünüyoruz bu yüzden çok dikkatli bir planlama yapıyoruz” diyor.

Sendika, McDonald’s’ın ızgara kullanan çalışanlarına yeterli koruyucu ekipman sağlamadığı ve cinsel saldırı iddialarının titizlikle incelenmediği gibi şikayetler içeren çok sayıda dosya hazırlandığını belirtiyor.

Observer’a konuşan Cambridge’deki 25 yaşındaki McDonald’s çalışanı Tom Holliday, grevden bu yana hem işçiler hem de müşteriler arasında sendikal farkındalığın arttığını söylüyor.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

McDonald’s’ın Birleşik Krallık genelinde 1249 restoranı ve 115 bin çalışanı var. Düşük ücretlere ve ‘Sıfır saat sözleşmeleri’ne karşı çıkan işçiler, saat başına en az 10 pound, düzenli çalışma saatleir ve sendika hakkının tanınmasını talep ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hasta içinde bırakılan makas parçası Dışişleri gündeminde

SONRAKİ HABER

Arjantin’de kayıp denizaltıdan gelen sinyaller tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...