18 Kasım 2017 20:45
Son Güncellenme Tarihi: 19 Kasım 2017 11:05

Zimbabve'de iktidar partisi Mugabe'yi görevden aldı

Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, iktidar partisi ZANU-PF tarafından parti başkanlığı görevinden alındı.

Paylaş

Zimbabve'de iktidardaki ZANU-PF partisi Devlet Başkanı Robert Mugabe'yi parti liderliği görevinden aldı.

Parti yönetimi bu sabah toplanırken Mugabe'nin yerine eski yardımcısı Emmerson Mnangagwa getirildi. ZANU-PF, Mugabe'yi görevden alsa da, ülkenin 93 yaşındaki, 37 yıllık lideri halen Anayasa'ya göre başkanlık unvanını koruyor. Ancak Mugabe, askeri darbe, parti kararı ve cumartesi günkü güçlü miting sonrası tamamen yalnızlaşmış durumda.

Mugabe'nin halefi olarak belirlediği eşi Grace Mugabe ise parti üyeliğinden atıldı. Ordu, askeri müdahalesine gerekçe olarak Grace Mugabe ve ekibinin eylemlerini göstermişti. Mugabe, "Yılanın başı ezilmeli" diyerek Mnangagwa'nın sürgüne gönderilmesinde rol oynamıştı. Güney Afrika Cumhuriyeti'ne giden Mnangagwa, ordunun müdahalesi sonrası ülkeye geri dönmüştü. 1970'lerde bağımsızlık mücadelesini yürüten isimlerden Mnangagwa'nın Mugabe sonrası devlet başkanlığına getirilmesi bekleniyor.

DEVLET BAŞKANLIĞINI BIRAKMASI İÇİN GÖRÜŞECEKLER

Ülkede ordu müdahalesinin ardından cuma günü ilk kez başkent Harare’deki bir üniversitenin mezuniyet töreninde kamuoyu karşısına çıkan Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin görevi bırakması yönündeki görüşmeler kapsamında ordu yetkilileriyle bir kez daha görüşeceği öğrenildi. Görüşmeye, Katolik rahip Fidelis Mukonor, İstihbarat Başkanı Aaron Nhepera, Mugabe'nin sözcüsü George Charamba da katılacak.

BAŞKENTTE MUGABE KARŞITI MİTİNG YAPILDI

Ülkede Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin istifasını isteyen ve askeri müdahaleyi destekleyen binlerce kişi cumartesi günü bir yürüyüş düzenlemişti. Mugabe'nin çekilmesini isteyen pankartlar taşıyan ve şarkılar söyleyerek başkent Harare sokaklarında yürüyen kalabalığın arasında çok sayıda ordu mensubu ve aracı da görülmüştü.

Zimbabve

Zimbabve ordusu, salı gecesi başkente girerek devlet televizyonunu ele geçirmiş, sabaha karşı televizyonda okunan bildiride askeri müdahalenin 'darbe olmadığı' öne sürülmüştü.

Öte yandan Mugabe, görevinden ayrılmaya yanaşmıyor. Perşembe günü ordu yetkilileri ve Mugabe arasında gerçekleşen toplantının ardından yapılan açıklamada Mugabe için "İstifa etmeyi reddediyor“ denmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de gökyüzüne penis çizen savaş pilotlarına soruşturma

SONRAKİ HABER

Bakan İsmet Yılmaz: Ders süreleri kısaltılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...