18 Kasım 2017 17:21

Akciğer hastalıklarına ilişkin doğru bilinen yanlışlar

Türk Toraks Derneği akciğer hastalıklarına ilişkin doğru bilinen yanlışları sıraladı.

Paylaş

Sağlık sorunları toplumun alternatif derman arama yöntemlerini de çeşitlendiriyor. Sağlık sorunları üzerine özellikle internette karşılaşabileceğiniz pek çok öneri asılsız ya da zararlı olabilir. Türk Toraks Derneği akciğer hastalıklarına ilişkin doğru bilinen bazı yanlışları sıraladı.

1-NE KADAR ÇOK İLAÇ KULLANIRSAM O KADAR ÇABUK İYİLEŞİRİM

  • Hayır, tıpta ideal tedavi en az ilaçla hastalığı iyileştirmektir. Doktorunuz size hastalığınızın gerektirdiği kadar ilaç verecektir.

2-AKCİĞERİMİ TEMİZLEYEN İLAÇLAR VARMIŞ, KULLANIRSAM ZARAR VEREN MADDELER UZAKLAŞIR

  • Bu kesinlikle doğru değildir. Tıpta akciğeri temizlediği ve zararlı maddeleri akciğerden uzaklaştırdığı bilinen bir ilaç ya da yöntem yoktur. Bunu iddia edenlere inanmayınız.

3- HER SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNDA MUTLAKA ANTİBİYOTİK KULLANMALIYIM

  • Hayır, birçok akciğer enfeksiyonu virüs denen mikroplarla oluşur kendiliğinizden antibiyotik kullanmayınız. Doktorunuz hastalığınız gerektiriyorsa antibiyotik reçete edecektir.

4- ‘SİGARAYI BİR TÜRLÜ BIRAKAMIYORUM İRADEM ZAYIF’

  • Sigarayı bırakırken oluşan gerginlik, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, aşırım içme isteği sigara bağımlılığının beyinde bozduğu bir mekanizma ile ilişkilidir. İrade ile bağlantılı değildir. Kendinize haksızlık etmeyiniz.

5- SİGARAYI BİRKAÇ KEZ BIRAKMAYI DENEDİM ARTIK BIRAKAMAM

  • Hayır, ne kadar çok denerseniz kalıcı olarak bırakmaya o kadar yakınsınız demektir. Başa çıkamadığınız sorunlar için doktorunuzdan yardım isteyiniz.

6- ASTIM İLAÇLARI BAĞIMLILIK YAPARLAR

  • Hayır, ilaçlar bağımlılık yapmaz. Astımda düzenli ilaç kullanmak gereklidir. Yakınmanız olmasa da ilaçlarınızı düzenli kullanmalısınız. Aksi takdirde her astım atağı akciğer fonksiyonlarınızın kalıcı olarak kaybına yol açabilir.

    Hastalık kronik olduğu için ilaçların uzun süre kullanılması gerekir. Hastanın ihtiyacı kalmadığında doktorun önerisi ile ilaçlar kesilebilir. İhtiyaç olduğu sürece ilaç kullanılması gerektiği için halk arasında bağımlılık yaptığı konusunda yanlış bir inanış vardır.

7- SOLUNUM YOLUYLA ALINAN KORTİZONUN YAN ETKİ RİSKİ NEDİR?

  • Solunum yoluyla verilen kortizon dozları iğne veya hap şeklinde verilen kortizonun yaklaşık binde biri kadardır. Bu kadar düşük miktarda olduğu için uzun süreler yan etki olmaksızın kullanılabilir. Doktorunuzdan ilacın kullanım şekli ve dozu konusunda ayrıntılı bilgi alın ve o şekilde kullanın.

8- ‘ASTIM İLAÇLARI KISIRLIK YAPAR’

  • Astım ilaçlarının kısırlık yapıcı etkisi bulunmamaktadır. En önemli etkisi, rahat nefes alıp vermeyi sağladığı için yaşam kalitesini olumlu bir şekilde etkilemesidir.

9- ‘ZENCEFİL, BAL ASTIMA İYİ GELİR’

  • Kronik hastalıklarda uzun süre ilaç kullanımı gerektiği için hastalar genellikle doğal tedavi yöntemi arayışı içindedir. Bu tarzda yöntemlerin olumlu etkileri genellikle yoktur. Balın öksürükte faydalı olabileceği konusunda bir takım yayınlar vardır. Ancak daha geniş araştırmalara ihtiyaç vardır.

10- DOĞAL YÖNTEMLER ZARARSIZDIR

  • Genellikle doğal yöntemlerin zararsız olduğu düşünülür. Halbuki doğadaki her madde zararsız değildir. Astımlı hastaların başvurduğu deniz kadayıfı düşüğe neden olabilmektedir. Ayrıca zararsız gibi görünen bir takım maddeler fazla miktarda alındığında vücutta zararlı olabilmektedir.

11- ‘DEDEM SİGARA İÇMESİNE RAĞMEN KOAH OLMADI. BEN DE OLMAM’

  • Her sigara içen KOAH olmaz. Ancak sigara ve diğer tütün ürünlerinin KOAH’a neden olduğu bir gerçektir. KOAH'lıların arasında sadece %10-15'lik bir kısım sigara içmemiş kişilerdir.

12- ‘KOAH SİGARAYI BIRAKMAMA RAĞMEN İLERLİYOR, O ZAMAN BIRAKMAMA GEREK YOK’

  • KOAH olmuş birinin sigarayı bırakması, en az hiç başlamamış olması kadar önemlidir. KOAH hastalığında hastalığın ilerlemesini durduran en önemli tedavi yöntemi sigarayı bırakmaktır.

13- ‘KOAH BULAŞICI BİR HASTALIKTIR’

  • Hayır, KOAH bulaşıcı değildir. Hastaların yüzde 90 kadarında sebep sigaradır. Geri kalan KOAH'lılarda ise neden; odun-kömür sobası yakmak, endüstri de yoğun dumana maruz kalınacak işlerde çalışmak ve pasif sigara içiciliğidir. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Zehir soluyoruz: Havası temiz tek il Rize

SONRAKİ HABER

Şair Enver Gökçe ölümünün 36. yıl dönümünde anılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...