18 Kasım 2017 11:32

295. hafta F oturmasında sürgün sevklere dikkat çekildi

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun hasta mahpusların serbest bırakılması için organize ettiği, F oturmasının 295'incisi düzenlendi.

Paylaş

Hasta mahpusların serbest bırakılması için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun düzenlediği F oturmasının 295. haftasında, hapishanelerdeki sürgün sevklere dikkat çekildi. 295. hafta basın açıklamasını okuyan Meryem Bars, Elazığ T ve E tipi hapishanelerine sürgün sevkle getirilen mahpusların hapishaneye girişte zorla ve fiziki müdahale ile çırılçıplak soyularak, darbedildiklerini, eşyalarına el konulduğunu, temizlik malzemelerinin verilmediğini söyledi. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’nun Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği 290. hafta F oturmasında, “Aydın Nas serbest bırakılsın”, “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartları açılarak, “Onursuz arama işkencesine son”, “OHAL işkencesine son”, “Tedavi haktır engellenemez”, “Tecrit işkencesine son”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganları atıldı. 

SİYASİ MAHPUSLAR 10 GÜNDÜR AÇLIK GREVİNDE

F Oturumu’nun 295. hafta basın açıklamasını Meryem Bars okudu. Hapishanelerdeki baskıların gün geçtikçe arttığına değinen Bars, Elazğ T ve E tipi hapishanelerinde mahpusların, 2 ayı aşkın süredir “Terör Kimliği” ve ayakta sayım gibi uygulamaları kabul etmedikleri için işkenceye maruz bırakıldıklarını söyledi. Hakları gasp edilen siyasi mahpusların 10 günü aşkın süredir süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde olduklarını belirten Bars yaşanan ihlalleri şöyle sıraladı: “Mahpusların avukat ve aile görüşlerine izin verilmiyor. Hastaneye çıkarılmıyor, kargoyla gelen eşyaları verilmiyor. Telefon görüşleri gasp ediliyor. Yani koğuşun dışında her alandan izole ediliyorlar. Sık sık işkence ve hak ihlalleriyle gündemde olan Elazığ T ve E tipi hapishanelerine sürgün sevkle getirilenler hapishaneye girişte zorla ve fiziki müdahale ile çırılçıplak soyularak, darp ediliyorlar. Birlikte götürdükleri eşyalarına el konuluyor. Temizlik malzemeleri, çek pas, fırça gibi malzemeler verilmiyor. Saldırı ve dayak olayı da çoğunlukla kameraların görmediği bölümlerde ve havalandırmalarda yapılıyor. Son olarak geçen hafta kadın mahpuslara yine saldırı ve işkence yapılmıştır. Yapılan işkenceler sonucu birçok kadın mahpus yaralanmış ve İlke Başak BAYDAR kan kusmuştur.”

‘ADLİ TIP KURUMU HUKUKSUZ BİR KARARA İMZA ATTI’

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerinin hasta mahpusların durumlarını daha da ağırlaştırdığına ve tedavi olanaklarını tamamen ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Bars, Hasta mahpusların ölüme terk edildiğini ifade etti. Hasta mahpus Aydın Nas’ın durumuna ilişkin bilgi veren Bars, Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin Nas için, yüzde yüz görme engelli olduğuna ve tedavisinin mümkün olmadığına dair verilen raporuna rağmen infaza devam kararı veren Adli Tıp Kurumu’nun hukuksuz bir karara imza attığını öne sürdü. Bars, Balıkesir/Bandırma 1 nolu T tipi hapishanesinde kalan Nas’ın yeme, içme ve tuvalet ihtiyaçlarının koğuş arkadaşları tarafından karşılandığını aktararak yetkilileri, hapishanelerdeki hasta mahpusları rehin tutma politikasından vazgeçmeye çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TV 10 çalışanları: Alevilerin sesi susturulamaz

SONRAKİ HABER

Taşeron işçiler 2019 planlarınızın bir parçası olmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...