04 Ağustos 2012 08:57

Hayvandan sonra sıra insanda

Yemden sonra gıdada da GDO için düğmeye basıldı. Biyogüvenlik Kurulunun gündeminde ilk kez genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) çeşitlerinin Türkiye’de gıda amaçlı olarak kullanımı var. Bu konuyla ilgili 29 başvuruyu gündemine alan kurul, 21 çeşit mısır ve 3 çeşit soya için hazırlanan risk değerlendir

Hayvandan sonra sıra insanda
Paylaş

Tartışmaya açılan bilimsel kurul raporlarında, 3 çeşit soyanın gıda olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı ise, raporların Biyogüvenlik Kurulunun vereceği kararlarda unsurlardan sadece biri olacağını belirterek “Biz kurul olarak karar vereceğiz. Kamuoyu tepkilerini de dikkate alacağız” diye konuştu.
 

22 AĞUSTOS SON!
2012 yılı itibariyle GDO çeşitlerinin gıda amaçlı olarak kullanımına yönelik başvuruları değerlendireceğini açıklayan kurul, bu konuda son noktaya yaklaşıyor. Gıda amaçlı başvuruları değerlendiren kurul, 21 çeşit mısır ve 3 çeşit soya için hazırlanan risk değerlendirme komitesi ve sosyoekonomik değerlendirme raporları kamuoyu görüşüne açtı.
Kamuoyu görüşleri 22 Ağustosa kadar alınacak. Açıklanan raporlarda ithalat izni istenen GDO’lu tüm mısır çeşitler için hem bilimsel hem de sosyo-ekonomik olarak olumsuz görüş bildirildiği dikkat çekiyor. Buna karşın, GDO’lu 3 soya çeşidiyle ilgili olarak teknik komite raporlarında “Getirilebilir” görüşü veriliyor.
Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı ise raporların nihai sonuç olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Bilim insanlarının özgür görüşlerini raporlaştırdığını belirten Yardımcı “Bunu özellikle de istiyoruz. Ama biz Biyogüvenlik Kurulu olarak bilimsel komitenin yanı sıra, kamuoyu görüşlerini de dikkate alarak karar veririz. Alacağımız kararın birebir bilimsel komite görüşüyle aynı olması gibi bir zorunluluk yok. Kamuoyundan, sivil toplumdan, üniversitelerden görüşler gelecek” diye konuştu.
Başvurusu yapılan tüm GDO çeşitlerinin Avrupa’da kullanıldığını vurgulayan Yardımcı, “Ama tekrarlamak lazım. Bu kurul niye var, gelen tüm görüşleri değerlendirmek için. Kamuoyu görüşünü, tepkisini dikkate alacağız. Öyle karar vereceğiz” dedi. Yardımcı, Biyogüvenlik Kurulunun daha önce bilimsel kurul raporundan farklı karar alıp almadığı sorusuna ise “Bu sefer durum farklı. Ama tabii ki kurul toplantısından önce kurul kararıyla ilgili bir şey söylemek sağlıklı olmaz” yanıtını verdi. (İSTANBUL)


Tarım Bakanlığı, “Biyogüvenlik Kurulu izin verse dahi biz onaylamayız” iddiasında olsa da vatandaşların, haber sitelerinde yaptıkları yorumlara bakılırsa, bakanlığın açıklamalarına  güven duyduğu söylenemez.  
İşte o yorumlardan biri: “Bilim insanları dünyanın 4,5 milyar yaşında olduğunu idda ediyor. Öyleyse çevremizde gördüğümüz her şey 4,5 milyar yılda oluştu. Nedense dünya GDO lu ürün oluşturmadı. Kapitalizmin bitmek tükenmek bilmez para iştahı sonunun ne olacağını şimdiden kestiremediğimiz GDO yu başımıza bela ediyor. Bu Monster, Canavar ürünleri kimler yiyecek, karşı bile olsak gıda zinciri ile soframıza gelecekmi. Yani falanca piliç GDO lu yemle beslendi denecek mi? Birileri para kazanacak, tüm olay budur. GDO’lu ürün yemeyin, yiyenleri de uyarın.”
Greenpeace Akdeniz ’in Türkiye ’de 42 ilde 4 bin 860 kişi ile yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 83’ü GDO’lu olduğunu bildikleri ve ürünü asla almayacakları sonucu çıkmıştı.


ÖNCEKİ HABER

Venezuela’da adaylar değil sistemler yarışıyor

SONRAKİ HABER

Ciddi ciddi geliyor: tek-çift plaka formülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...