05 Ağustos 2012 04:58

DTK: Kürtler ortak mücadelede birleşmeli

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclisi Suriye’de yaşanan gelişmeler başta olmak üzere son siyasal gündemi değerlendirmek üzere bugün Diyarbakır’da olağanüstü toplandı. DTK binasında gerçekleştirilen toplantıya Milletvekilleri Ayla Akat Ata, Altan Tan, Demir Çelik, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Halil Aksoy, Hüsamett

DTK: Kürtler ortak mücadelede birleşmeli
Paylaş
Faruk Ayyıldız

‘İKTİDARIN SİYASETİ KÜRT’ÜN SUSTURULMASI’

Kürtler ve emekçiler açısından önemli bir süreçten geçildiğini ifade eden Türk barış, özgürlük ve demokrasi umutlarını kaybetmeden mücadeleyi sürdürdüklerini söyledi. Hükümetin ve Başbakanın zihniyetine bakıldığında barışın ve kazanımların çok kolay elde edilemeyeceğini gördüklerini kaydeden Türk, “Bugün iktidarın yürüttüğü siyaset dünyada, ayda, uzayda bir Kürt varsa bu Kürtlerin susturulması üzerine geliştirilen bir çizgide yürütülüyor” değerlendirmesinde bulundu.    

HANİ ESAD KARDEŞİNDİ?

Türk, “Geçmişte Hama ve Humus Katliamı’nın sorumlusu zihniyet ile birlikte yürüyen, Beşar Esad’ı kardeşi ilan eden AKP, Arap Baharı başladığında Esad’ın gidici olduğunu gördü ve Esad rejimine en düşman tavrı sergiledi” dedi. Hükümetin tavrının mazlumları korumaya yönelik bir tavır olmadığını kaydeden Türk, Esad’ın gidici olduğunu gören Hükümetin, Kürtlerin Suriye’de herhangi bir statüye sahip olmaması için siyaset yürütmeye başladığını söyledi.  

ERDOĞAN DON KİŞOT’TAN KÖTÜ

Türk, Kürtlerin eşitlik arayışının başarıya ulaşmasının engellenmeye çalıştığını vurguladı. Başbakanın, yel değirmenlerine karşı savaşan Don Kişot’un bile yürütmediği bir politika yürüttüğünü söyleyen Türk, “Sayın Başbakan yel değirmenlerini bile görmeden hücuma kalktı. Bunu da yaparken mazlum Suriye halkı için bunu yaptığını söylemeye çalıştı. Oysa Esad ve Esad karşıtı muhalefetin demokratik bir anlayıştan uzak olduğunu biliyoruz” dedi.  

‘KÜRTLERE KARŞI EN ZALİM İKTİDAR AKP’

Türkiye’nin, Suriye politikalarının ayyuka çıktığını ve Kürtlerin bu politikaları çok iyi görmesi gerektiğine değinen Türk şunları söyledi: “Geçmişte AKP’nin, barışçıl bir sürecin başlatılması konusunda adım atacağına dair bir inanç vardı. Bu inanç Kürtlerde de mevcuttu. ‘80 yıllık sistem Kürtleri hep ezdi ama AKP sistemin dışında bir partidir ve demokratik açılımı gerçekleştirebilir gibi bir inanç vardı. Bunu saygıyla karşıladık ama geçmişten bugüne Kürtlere en zalim yaklaşımı gösteren partinin AKP olduğunu çok rahat görüyoruz.” Hiçbir Kürt’ün, bütün Kürt halkına karşı yürütülen düşmanlıktan sonra AKP’yi desteklemeye hakkı olmadığını vurgulayan Türk, bu desteği sürdürenlerin Kürt halkının gözünde “ihanetçi” olarak anılacağının altını çizdi. Suriye’de Kürtlerin kendi özgür geleceklerini belirlemek için bir çaba içerisine girdiğini hatırlatan Türk, Kürtlerin geleceği ile ilgili adım atmayan muhaliflerin de Kürtleri kendilerine yedekleyemediğini söyledi. Kürtlerin bu durumdan sonra kendisini tanımayan hiçbir gücün yanında yer almak istemediğini kaydeden Türk, halkın kendi kaderini, kendisinin çizeceğine dikkat çekti.  

‘KÜRTLER ORTAKLAŞMALI, BİRLEŞMELİ’

Demokrasi talep eden Kürtlerin kendi içlerinde ortaklaşması gerektiğini söyleyen Türk, bu durum gerçekleşmezse Kürtlerin demokrasi taleplerini kimsenin ciddiye almayacağını kaydetti. Bu konuda önemli adımların da atıldığının altını çizen Türk, Kürt Ulusal Konseyinin oluşturulduğuna vurgu yaptı. Bu önemli gelişmeden Türk devletinin rahatsız olduğunu hatırlatan Türk, Konseyin oluşturulmasında Barzani’nin de emeğinin olduğunu söyledi. AKP’nin buradaki tavrının iyi okunması gerektiğini aktaran Türk, “Dışişleri Bakanı Davutoğlu Irak’a gidiyor ve Kürt Ulusal Konseyinin bir kanadı olan Barzani ile görüşme yapıyor ama PYD’yi bu görüşmenin dışına atıyor. AKP ‘Oluşturduğunuz Kürt Ulusal Konseyini tanımıyoruz’ demek istiyor” dedi. Davutoğlu’nun Kerkük’te Irak Türkmen Cephesini destekleyeceklerini belirttiğini de hatırlatan Türk, “Bu ziyaret ile Irak Kürt yönetimi tehdit edilmeye çalışılıyor” dedi.  

SURİYE KÜRTLERİNE NEDEN DÜŞMANSIN?

PYD’nin olumlu açıklamalarına rağmen iktidarın PYD’yi düşman ilan ettiğini belirten Türk, Suriye’de PYD olmasa dahi iktidarın aynı tavrı sergileyerek Kürtlere düşmanca yaklaşacağını bildiklerini ifade etti. PYD-PKK ilişkisini bahane eden iktidarın, özünde Kürtlerin susturulması için bir siyaset yürüttüğünü gördüklerini vurguladı.  

‘KENDİ HALKINDAN ŞEMDİNLİ’Yİ SAKLIYOR’

Şemdinli’de yaşananlara da değinen Türk, iktidarın Şemdinli’de yaşananları halktan gizlediğini belirtti. Şemdinli’de 13 gündür açık bir savaşın yaşandığına dikkat çeken Türk, “Mazlumdan yana olduğunu söyleyenler Şemdinli’de sıkıyönetim ilan eden kendi anlayışlarını nasıl izah edecekler. Bunu merak ediyoruz” dedi. Şemdinli’de tüm yolların kesildiğini ve açık bir abluka halinin yaşandığını anlatan Türk şunları söyledi: “Bir söz var ‘Dinime söven Müslüman olsa’ diye. Suriye’yi gündeme getireceksiniz ama ülkenizde yaşattığınız acıdan söz etmeyeceksiniz ve Müslüman olduğunuzu, demokrat olduğunuzu söyleyeceksiniz.”  

AKP’Lİ KÜRTLERE SESLENDİ

Kürtleri birbirine düşüren politikalar karşısında bütün olarak duruş göstermeleri gerektiğini anlatan Türk, “AKP’nin bu tavrından sonra, AKP içerisinde olan Kürt kardeşlerim bu partiyi ve Kürtlere karşı yürüttüğü düşmanlığı nasıl savunacak, bu halka nasıl hesap verecek bunun da hesabı yapılmalı” sözlerini kullandı. Hiçbir gücün artık Kürtleri nefessiz bırakamayacağının altını çizen Türk, “İran’da, Suriye’de, Irak’ta Kürtlerin kazanımlarından rahatsız olan bir hükümetin yanında olmak gerçekten ihanettir. Bunun böyle okunması gerek” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fındık işçilerini taşıyan minübüs kaza yaptı: 17 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Venezuela’da adaylar değil sistemler yarışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...