17 Kasım 2017 12:07

Göteborg’da Avrupa Birliği zirvesine karşı alternatif zirve

İsveç'in Göteborg kentinde, AB karşıtları tarafından AB zirvesine alternatif zirve düzenlenecek.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Göteborg

AB karşıtları, İsveç’in Göteborg kentinde bu sabah başlayan Avrupa Birliği üyesi 26 devlet ve hükümet başkanının katıldığı zirveye karşı alternatif zirve düzenliyor.

AB zirvesinde daha sosyal bir Avrupa için iş ve büyümenin ele alınıp tartışılacağı açıklanırken AB karşıtları, AB’nin son 18 yıldır yaşama geçirdiği yeni liberal politikaların sosyal eşitsizliği artırdığını belirtiyor. AB’nin küresel rekabetten güçlü çıkma çabalarının özelleştirmeler, işsizlik ve kamu kurumlarının satılmasına yol açtığını söylüyor.

Avrupa Birliği  liderlerinin izledikleri işçi, emekçi ve göçmen karşıtı politikaların popülist, ırkçı ve Nazi parti ve grupları güçlendirdiğine dikkat çekiyor.

Aralarında “Avrupa Birliğine Hayır”, “Toprağın Dostları”, “Latin Amerika Grupları”, ve “Komünist Parti”nin de yer aldığı parti ve sivil toplum örgütleri, “Alternatif AB Zirvesi Örgütler Ağı”nı oluşturarak bir dizi etkinlik düzenleme kararı aldı.

Irkçılığa karşı mücadele, işçilerin sorunları, AB’nin sığınmacı politikası, işsizlik ve özelleştirilmelerin tartışılacağı panel, konferans ve seminerlere İspanya’dan Podemos’un AB Milletvekili Muguel Urban, Fransa, İngiltere, Norveç ve İsveç’den sendikacılar ve işçiler konuşmacı olarak katılacak. 

“Alternatif AB Zirvesi Örgütler Ağı”, Cuma akşamı Avrupa Birliği’nin emekçi karşıtı politikasını protesto etmek için Gustav Adolf Meydanı’nda bir miting düzenleyecek.

GÖTEBORG KUŞATILMIŞ BİR İL GÖRÜNÜMÜNDE

AB liderlerinin Göteborg’ye adımlarını atmalarıyla birlikte Göteborg olağan üstü halin uygulandığı kuşatılmış bir il görünümüne büründü. Bir basın toplantısı düzenleyen Göteborg Emniyet Müdürü Klas Friberg, zirve nedeniyle İsveç’te modern zamanların en büyük güvenlik önlemlerinden birinin alındığını söyledi. 

Çarşamba gününden itibaren zirvenin yapılacağı ve katılımcıların konaklayacağı Eriksbergshallen ve Gothia Hotell civarı metal bariyerlerle çevrelendi. Bir çok hattaki otobüs ve tren seferleri iptal edildi. Delegelerin geçecekleri yollar araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Polis, halkın pencere ve balkonlara çıkmaktan kaçınmasını da önerdi.

“Alternatif AB Zirvesi Örgütler Ağı” organizatörlerinden Ida Karlsson, AB zirvesi nedeniyle Göteborg’nin yarısının kapatılmasını eleştirerek “Para yok diyorlar ama bizim vergi paralarımızı seyahat özgürlüğümüzü kısıtlamak için kullanıyorlar” dedi.

ZİRVEYİ DAĞ OTELİNDE YAPSINLAR

Sol Parti de alınan güvenlik önlemlerine tepki gösterdi. Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Avrupa Birliği zirvesi nedeniyle okulların kapatılmasını ve çalışanların işyerlerine gitmelerinin engellenmesini eleştirdi.AB liderlerine İsveç’in 2. Büyük ilini kapatmaları yerine zirveyi dağ başında bulunan bir otelde yapmalarını önerdi. 

Sol Parti’nin Göteborg Belediyesi Grup Başkanı Daniel Bernmar da, AB şeflerinin sıradan insanlarla karşılaşmak istemediklerini belirttikten sonra “Birbirleriyle buluşmak istiyorlarsa neden bunu büyük bir ilde yapıyorlar” diyerek zirvenin Göteborg’de yapılmasına tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Tahir Elçi cinayetinin idari soruşturmasında da gelişme yok

SONRAKİ HABER

Mersin’de festival coşkusu yarın başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa