17 Kasım 2017 11:18

İsveç’te azınlık halklar için özel bir kurum kurulacak

İsveç’te yaşayan azınlık halkların haklarının güvence altına alınması için özel bir kurum oluşturulacak.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te yaşayan azınlık halkların haklarının güvence altına alınması için özel bir kurumun oluşturulması önerildi. Önerinin sahibi hükümetin ‘Azınlık Reformu’nu değerlendirmesi için atadığı Araştırmacı Lennart Rohdin.

Hükümet, 2010 yılında kamu kurumları ve toplumda ulusal azınlıklarının durumlarını güçlendirmek,  kültürlerini geliştirmelerine yardımcı olmak ve ana dillerini konuşmalarını kolaylaştırmak için yasalarda düzenlemelere gitti. ‘Azınlık Reformu’ olarak adlandırılan hükümetin azınlık politikası stratejisi, Avrupa Konseyi’nin azınlık sözleşmelerinin yaşama geçirilmesini, azınlıklara yönelik ırkçılık ve ayrımcılığı önlemeyi, toplum ve kurumlarda etkinlik ve saygınlıklarını güçlendirmeyi, kültürel kimlik ve dillerini geliştirmeyi amaçlıyordu.

AZINLIK REFORMU BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI

Reformun sonuçlarını değerlendirmek için hükümetin görevlendirdiği Araştırmacı Lennart Rohdin, düzenlediği basın toplantısında ‘Azınlık Reformu’nun başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı.Reformun kabul edilmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen azınlıkların büyük bir bölümünün yasaların güvence altına aldığı haklardan yaralanamadıklarını söyleyen Rohdin, azınlıkların yasalarda belirtilen haklarının yaşama geçirilmesi için özel bir kurum oluşturulmasını önerdi.Yasaların sadece bazı belediye ve il meclisleri tarafından uygulandığına dikkat çeken Rohdin, tüm belediyeler ve il meclislerine azınlık halklara yasalardaki haklarını bildirme zorunluluğu getirilmesini istedi. 

AZINLIK HALKLAR İÇİN DİL MERKEZLERİ KURULMALI

Rohdin, ‘Azınlıklar Yasası’nda değişiklikler yapılarak ana okullarda çocuklara ana dillerin öğretilmesinin garantiye alınmasını ve her azınlık halk için ayrı bir dil merkezi kurulmasını istedi. Hükümetin öneriler ışığında yasalarda değişiklikler yapması ve  2018 yılı Eylül ayında yapılacak seçimlerden önce parlamentoya getirmesi bekleniyor. İsveç’te azınlık olarak kabul edilen 5 halk bulunuyor. İsveç Hükümeti, 1999 yılında Samiler, Yahudiler, Romanlar, Tornedal Finlileri ve İsveç Finlilerini azınlık halklar olarak tanıdı. Bu halkların ana dilleri olan Samice, Yiddish, Romanca, Fince ve Tornedal Fincesini (Meankieli) azınlık dilleri olarak kabul etti ve güvence altına almayı kararlaştırdı. 
 

ÖNCEKİ HABER

Mardin'de 200 kişinin alınacağı iş için uzun kuyruk

SONRAKİ HABER

‘Kristal Kayısı’ sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...