17 Kasım 2017 09:50

Mülteciyi hücrede polis mi öldürdü?

2005 yılında Almanya’nın Desau kentinde hücrede kendini yaktığı iddia edilen mülteci Oury Jalloh’nun öldürdüğüne dair kanıtlar ortaya çıktı 

Paylaş

2005 yılında Almanya’nın Desau kentinde polis karakolunda atıldığı hücrede ölü olarak bulunan Sierra Leoneli sığınmacı Oury Jalloh davasında önemli bir gelişme yaşandı. Bugüne kadar hem polisler hem de savcılık ısrarla, Oury Jalloh’nun atıldığı hücrede kendisini yakmak suretiyle intihar ettiğini ileri sürüyor. Bunun tersini kanatlayan pek çok delil olmasına rağmen süren davada, olay günü görevde bulunan polislerin suçlu olduğu ispatlanamamıştı.

Ancak, ARD televizyonunda yayınlanan Monitor programında yer alan yeni belgeler,  Oury Jalloh’ın intihar etmediği, öldürüldükten sonra hücreye atıldığını kanıtlayan yeni iddiaları içeriyor. Söz konusu programda yangın, adli tıp ve kimyasal analiz bölümleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarında, hücreye atılan Oury Jalloh’nın üçüncü bir kişi tarafından öldürülmüş olabileceği olasılığını güçlendiriyor. En son yangın araştırmaları yapan bilirkişi tarafından hazırlanan raporda ayrıntılı olarak hücreye atılan kişinin kendisini yakma sonucu öldürmesini mümkün olmadığı, yangın hızlandırıcı maddenin kullanıldığı anlatılıyor. Uzun yıllar davanın savcılı olan ve intihar teorisini destekleyen Folker Bittmann da geçtiğimiz nisan ayında mültecinin dışarıdan öldürmüş olabileceğini ifade etti. Savcı yazısında, büyük bir olasılıkla yangın çıkmadan önce halsiz, büyük bir olasılıkla ölü olduğunu, sonra da yakıldığını belirtti. Savcı mektubunda, olay günü karakolda görev yapan polisleri de somut olarak suçladı.

Dessau Savcısı Bittmann söz konusu mektubu Federal Başsavcılığa göndererek, davaya el atmasını istedi, ancak bu talebi kabul görmedi. Halen dosyanın bulunduğu Halle Savcılığı ise 12 Ekim’de yaptığı açıklamada yeni kanıtların olmadığını ileri sürerek davayı bitireceğini ifade etmişti. Başından beri Oury Jalloh’ın intihar etmediğini, polisler tarafından öldürüldüğünü savunan ailesi ve avukatları, ortaya çıkan bu kadar bilgiye rağmen davanın bitirilmek istenmesini “skandal” olarak nitelendirdi. Ailenin Avukatı Gabriele Heinecke, davanın peşini bırakmayacaklarını söyledi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Dessau’da 7 Ocak’ta 2005 günü, sıradan bir şikayet üzerine olay yerine gelen polislerin kimlik istemesine itiraz eden Jalloh, zor kullanılıp dövülerek gözaltına alınmış, sonra da hücreye atılmıştı. Saatler sonra 5 No’lu hücrede ranzasında yanıp kömürleşen cesedi bulunmuştu. Olay önce bir zanlının karakolda intiharı olarak yansıtdı. Üzerinde basit bir çakmak bile olmayan birinin nasıl olup da yangın çıkararak intihar ettiği, yanıp kül oluncaya kadar polislerin nasıl habersiz kalabildiği, video kamera ve yangın uyarı cihazlarının nedense çalışmadığı vs. vs onlarca soru yanıtsız kalmış, yıllar süren yargılamalar sonucu cinayetle suçlanan polisler aklanmıştı. Karakol amirine ise denetimde ihmalkarlıktan 10 bin 800 Euro para cezası verilmişti. (KölnEVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Atatürk zimmetine para geçirdi’ diyen akademisyene hapis

SONRAKİ HABER

Sabancı’nın Gratis’i büyürken işçileri çalışırken bayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...