03 Nisan 2011 11:40

Savaş, güç ve inanç!

Yontma Taş Çağına ait el baltaları, Osmanlının Kurşunlu Hanı ve Mahmut Paşa Bedesteni’ni mesken tutan 90 yaşındaki Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yıllardır sergileniyor. Ancak müzede yeni eserler var.Yaşı yaklaşık 40 bin olan takıların yanına, 10 yaşındaki sanat eseri konuk oldu. Dağhan Özil’in özel koleksiyonundan se&cc

Savaş, güç ve inanç!
Paylaş
Çiğdem Tezel

Yaşı yaklaşık 40 bin olan takıların yanına, 10 yaşındaki sanat eseri konuk oldu. Dağhan Özil’in özel koleksiyonundan seçilen çağdaş sanat eserleri, “Savaş, Güç ve İnanç” üst başlığı ile tarihi eserlerin yanlarına yerleştiler. Savaşarak güçlenen ve inançlardan destek alan Anadolu Medeniyetleri, Almanya, Belçika, Fransa, İran, İspanya ve Türkiye sanatçılarının heykel, fotoğraf, tablo ve karışık teknik ile oluşturulan eserleriyle “tarihi, güncel ve küresel” bir söyleşiye giriyor. 25 Mart tarihinde başlayan sergi, 9 Kasım 2011 tarihine kadar Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Sergide, Halil Akdeniz, Filiz Azak, Bedri Baykam, Ramazan Bayrakoğlu, Fred Bervoets, Sabine Boehl, Bubi, Philippe Cognee, Jiri Georg Dokoupil, Jan Fabre, Gotthard Graubner , Mehmet Günyeli, Ramin Haerizadeh, Ergin İnan, Gülsün Karamustafa, Markus Lüpertz, Jonathan Meese, Hermann Nitsch, A. R Penck, Jaume Plensa, Gerhard Richter, Thomas Ruff, Johan Tahon, Ömer Uluç, Koen Vanmechelen, Ben Willikens, Ekrem Yalçındağ ve Fahrel Nissa Zeid’in eserleri yer alıyor.

APTALLIK ÖLÜM GETİRİR

Özil’in koleksiyonundan “Savaş, Güç ve İnanç” üst başlığına uygun olarak seçilen çağdaş eserler sergide konularına uygun arkeolojik eserlerle buluşturuluyor. Bu eşleştirme sırasında Boğazköy Kral Kapısı kabartmasının yanına Gotthard Graubner’in “Yüzülmüş” (Skinned) adlı eser yerleşti. Eserin tanıtım kartında, panele monte edilmiş naylon kumaş üzerine petrol ve pamuk kullanarak gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Sergideki ilginç eserler arasında bir de tabut yer alıyor. Jan Fabre’nin “Aptallık ölüm getirir” adını verdiği çalışma, Helenistik döneme ait pişmiş toprak lahit’in yanında yer alıyor. Fabre, mücevher böceği kabuğu ile kapladığı tahta tabut, üzerine yerleştirilen beyaz kaz ve parlak yeşil rengi ile göz alıyor. Konya’da bir kazıda çıkarılan kireçtaşı kaide üzerine hiyeroglif yazısı ile yazılan, Kral Labarna’nın Titarma şehrini ele geçirmek için silah kuşanan düşmanlara yöneltilen tehditleri, Mehmet Günyeli’nin fotoğrafındaki “Dervişler” tarafından gözleniyor.

Jan Fabre’nin “Kafası Kesik Ölüm Habercileri” baykuşları, Johan Tahon’un kanlar içindeki “Kahraman”ı, Bedri Baykam’ın Malazgirt savaşını anlatan tablosunun yanı sıra anne sütü ile yapılan Jiri Georg Dokoupil’e ait “Külot” (Underpants) adlı eserini de izlemek mümkün.

Ulus’taki Heykel Meydanı’nı arkanızda bırakarak Kale’ye doğru yapacağınız on dakikalık bir yürüyüş sonunda ulaşacağınız Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, çağdaş sanat eserlerinin arkeolojik mirasla harmanlandığı, binlerce yıldır süren çatışmaların, çelişkilerin ve uyumun gözlenebildiği sergi, sanatseverlerin ilgisini hak ediyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Erdoğan Mahsum’uma kıydı’

SONRAKİ HABER

Yarı Tanrılıktan Köleliğe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa