16 Kasım 2017 22:58
Son Güncellenme Tarihi: 17 Kasım 2017 10:14

 Siemens’te işçiler, işten atmalara karşı eylemde

Siemens’in 6 bin 900 işçiyi işten atacağı açıklamasına işçiler Almanya’da çeşitli fabrikalarda yaptıkları eylemlerle yanıt verdi.

Paylaş

Siemens’in 6 bin 900 işçiyi işten atacağını açıklamasına karşı Almanya’daki fabrikalarda protesto gösterileriyle yanıt verildi. Dün Leipzig’de başlayan eylemler bugün de Berlin ve Offenbach’ta  devam etti. 23 Kasım’da Berlin’de büyük bir gösteri düzenlenecek.

Yarısı Almanya’dan olmak üzere, dünya genelindeki enerji santralleri ve motor üretimi fabrikalarından toplam 6 bin 900 işçiyi işten çıkaracağını açıklayan Siemens tekeline karşı ilk günden itibaren fabrikalarda direniş başladı. Sendika ve işyeri işçi temsilcilikleri tarafından yapılan açıklamalarda, tekelin daha önce bilgi vermediğini, bu nedenle kararın kendileri için adeta “1 Nisan şakası” olduğunu belirterek, planın geri alınmasını talep ettiler.

İşçiler ve sendikalar, kararın açıklamasından sonra sadece açıklama düzeyinde tepki göstermediler aynı zamanda sokağa çıkarak eylemlere de başladılar. İlk gün Leipzig’de toplamam 300 işçi bir gösteri yaptı. Yapılan konuşmalarda kararın derhal geri alınması talep edildi. 

Bugün de Berlin ve Offenbach’taki fabrikalarda protesto gösterileri düzenlendi. Siemens’in enerji santralleri ve motor üretimi bölümlerinde Almanya’da toplam 16 bin işçi çalışıyor. Mülheim an der Ruhr, Offenbach, Erlangen, Berlin, Leipzig, Essen, Duisburg, Erfurt ve Görlitz’te bulunan fabrikalarda işten atılacak işçiler şimdiden kararı kabul etmeyeceklerini ilan ettiler.

İlk bilgelere göre Mülheim an der Ruhr’da 640, Görlitz’de 920 işten atılacak. Erfurt’taki fabrika satılacak. Başkent Berlin‘de ise en az 870 işçinin işten atılacağı belirtiliyor.

KÂR ETTİĞİ HALDE İŞTEN ATIYOR

Almanya'da Siemens işçileri işçi kıyımına karşı eylem yaptı (Fotoğraf:Evrensel)

IG Metall sendikası Yönetim Kurulu Jürgen Kerner yaptığı açıklamada, Siemens’in milyarlarca avro kâr yapmasına rağmen işçileri işten atmasına seyirci kalmayacaklarını söyledi. Siemens bir süre önce geçtiğimiz yıl toplam 6,2 milyar avro kâr yaptığını kamuoyuna açıklamıştı.

Berlin-Brandenburg IG Metall Başkanı Olivier Höbel de, yıllardır tekelle işyerlerinin konusunda anlaşmalarının olduğunu ifade ederek, işten atma kararının derhal geri alınmasını istedi. Berlin’deki Siemens işçileri bugün Nonnendammallee adresinde bulunan işletmenin önünde bir araya gelerek bir gösteri düzenlediler.

Öte yandan Berlin, Thüringen, Brandenburg ve Saksonya eyalet başbakanları tekel yönetimine ortak bir mektup göstererek, fabrikaların kapatılması, işçilerin işten atılması planlarından vazgeçilmesini talep ettiler. Özellikle Doğu Almanya’daki işletmelerin kapatılması durumunda bölgede sorunların daha da büyümesine yol açacağına işaret ettiler.

23 KASIM’DA BERLİN’DE BÜYÜK GÖSTERİ YAPILACAK

Siemens fabrikalarında çalışan işçiler sendikanın çağrısıyla 23 Kasım’da Berlin’de büyük bir gösteri yapacaklar. Sendika işyeri işçi temsilcilerinin bir araya geleceği Estrel Hotel’deki toplantıya tekel yönetiminden de katılımın olması bekleniyor. İşçiler ise otel önünde eylem yapacak. Siemens’in sadece Berlin’de 12 bin çalışanı bulunuyor ve bunların 870’nin işten atılması planlanıyor.

İşçiler daha önce de işten atma duyumlarının yayılması üzerine tekelin Münih’teki merkezi önünde gösteri düzenlemişlerdi. Üzerinde “İnsanlara ne olacak?​” sorusunun yazıldığı pankartla eylem yapan işçiler, sendika ile işveren arasında yapılan işgüvenliği anlaşmasına dikkat çekmişlerdi. Ancak bu anlaşmaya rağmen tekel yönetimi kararından vazgeçmemişti. 
Siemens'in rüzgar enerjisi birimiyle birleşen İspanyol Gamesa şirketi de 6 bin çalışanını işten çıkaracağını ilan etmişti. Siemens şirketinin santraller alanında dünya çapında yaklaşık 46 bin 800, motor üretim alanında da yaklaşık 44 bin 800 çalışanı bulunuyor.

SİEMENS 6 BİN 900 İŞÇİNİN İŞTEN ATILACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Almanya'da Siemens işçileri işçi kıyımına karşı eylem yaptı (Fotoğraf:Evrensel)

Dünyanın en büyük elektronik şirketlerinden Siemens, 6 bin 900 çalışanını işten çıkaracağını duyurmuştu. İşçi kıyımının gerekçesi "enerji santralleri ve motor üretimi alanındaki sorunlar" olarak açıklanmıştı.

İşten çıkarmaların yarısının Almanya'daki fabrikalarda olacağı açıklandı. Almanya’nın Saksonya eyaletine bağlı Görlitz ve Leipzig’deki iki işletmede toplam 920 kişinin görevine son verileceğini duyuran Siemens'in açıklamasında, Erlangen ve Offenbach kentlerindeki işletmelerin de birleştirileceği ve Offenbach'taki işletmenin kapanacağını duyurmuştu.

Siemens, Erfurt’taki bir işletmesinin durumunu ise incelemeye aldı. İşletmenin satılması da dahil olmak üzere birden fazla opsiyon olduğu bildirildi.

Siemens'in rüzgâr enerjisi birimiyle birleşen İspanyol Gamesa şirketi de 6 bin çalışanını işten çıkaracağını ilan etmişti.

Alman Siemens şirketinin santraller alanında dünya çapında yaklaşık 46 bin 800, motor üretim alanında da yaklaşık 44 bin 800 çalışanı bulunuyor.

IG METALL SENDİKASI: SERT BİR DİRENİŞ GÖSTERECEĞİZ

IG Metall sendikası, Siemens'in açıklamasına sert tepki göstermişti. Sendika Yönetim Kurulu ve Siemens Denetleme Kurulu üyesi Jürgen Kerner, işçi kıyımı duyurusunu "Çalışanlara karşı başlatılmış büyük çaplı bir saldırı" olarak niteledi ve sert direniş göstereceklerini ilan etti. Kerner "İşletmenin mükemmel genel durumu göz önüne alındığında bu boyuttaki bir işçi kıyımı hiçbir biçimde kabul edilemez" diye konuştu.

IG Metall sendikası, Siemens‘in işletmedeki sorunları gerekçe göstererek çalışanların işine son vereceğini açıklamasının, sözleşmelerde yer alan işletme alanları ve iş yeri teminatlarının ihlali anlamına geldiğini vurguladı. (Köln/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Malatya Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...