16 Kasım 2017 12:55

Kürdistan Parlamentosu: Siyasi süreçten çekiliriz

IKBY Parlamentosu Sekreteri Talabani: Yabancı temsilcilere, Bağdat’ın diyaloğu reddetmesi halinde Irak’ta siyasi süreçten çekileceğiz mesajını ilettik

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Sekreteri Begerd Talabani, yabancı temsilcilere, “Bağdat’ın diyaloğu reddetmesi halinde Irak’ta siyasi süreçten çekilecekleri” mesajının iletildiğini söyledi.

Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı dün Erbil’de yabancı misyon temsilcileriyle bir araya geldi. Rudaw’ın haberine göre toplantıda, Irak 2018 bütçe yasa tasarısında Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan ihlaller tartışıldı. 

Toplantı sonrası basına konuşan Kürdistan Parlamentosu Sekreteri Begerd Talabani, Bağdat’ın diyaloğu reddetmesi halinde Irak’taki siyasi süreçten çekileceklerini, yabancı temsilcilere ilettiklerini belirtti. “Biz diyaloğu önemsiyoruz ve Irak Anayasası’na bağlılığımızı yineliyoruz” diyen Talabani, şunları söyledi: “Irak hükümeti buna bağlı kalmaz veya Kürdistan Bölgesi hükümeti ile müzakereleri reddederse, Irak’taki siyasi süreçten çekilme seçeneğinin önümüzde olduğunu daha önce söylediğimiz gibi bugün de yineledik. Kürdistan Parlamentosu bu konuda siyasi partiler arasında oy birliği sağlamaya çalışıyor.”

Parlamento Başkan Yardımcısı Cafer Eminki de, Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Bağdat arasında diyalog için öneri hazırlandığını belirterek, “İki taraf arasındaki diyaloğun en kısa zamanda başlayacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

ABD’DEN İBADİ’YE DİYALOG ÇAĞRISI

Bu arada ABD Başkanının IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Bret McGurk, Irak Başbakanı Haydar İbadi’den, “Erbil ile sorunların diyalogla çözülmesi’’ talebinde bulundu.

Brett McGurk, önceki akşam Bağdat’ta gerçekleştirdiği İbadi görüşmesi için Twitter hesabından yaptığı açıklamada, görüşmede IŞİD’e karşı savaşın son aşamasının ele alındığını söyledi. McGurk, “Kürdistan Bölgesi hükümeti ile süre gelen sorunların anayasa çerçevesinde diyalogla çözülmesinin önemine vurgu yaptık” dedi.

Toplantıda ayrıca istikrarın sağlanması sürecinin hızlandırılmasını görüştüklerini dile getiren McGurk, konuyla ilgili Iraklı yetkililerle görüşmeye devam edeceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mera olmadan ucuz et olmaz

SONRAKİ HABER

Salıcı: ‘AK Troller’in finansmanı nasıl sağlanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...