16 Kasım 2017 12:41

'Kadın cinayetlerinin yüzde 30’u faili meçhul’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav 'Kadın cinayetlerinin yüzde 30’u ‘faili meçhul cinayetlerdir' dedi. 

Paylaş

KCDP Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, cezasızlığın kadına yönelik şiddete ortam hazırladığını belirterek, “OHAL ‘faili meçhul’ kadın cinayetlerini arttırdı. Kadın cinayetlerinin yüzde 30’u ‘faili meçhul’ cinayetlerdir” dedi. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre, 2012’de 210, 2013’te 234, 2014’te 294, 2015’te 303 ve 2016 yılında 328 kadın öldürülürken, 2017 yılının sadece ilk 10 ayında 339 kadın öldürüldü. Kadın cinayetlerindeki artışı ve nedenlerini değerlendiren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, cinayetlerdeki artışın nedeninin kadınların aleyhine çıkarılan yasalar olduğunu belirtti. 

Kadın cinayetlerinde 2011 yılında yaşanan düşüşün nedeninin kadın şiddetine yönelik yasaların yapılması ve koruma kanununun getirilmesi olduğunu kaydeden Kav, ancak bu yasaların sonraki süreçte uygulanmadığını söyledi. Bu nedenle kadın cinayetlerinde yeniden bir artış yaşandığının altını çizen Kav, “Öte yandan Mayıs 2011’de Türkiye tarafından Avrupa Konseyi Sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi imzalandı. Ama Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nde yer alan maddeleri tersine uygulaması cinayetlerin artışına neden oldu” dedi. 

Kadın cinayetlerindeki artışın önemli bir nedeninin olağanüstü hal (OHAL) ile birlik artan hak ihlallerinin normalleşmesi olduğunu aktaran Kav, “Barbarca, hukukun ‘canavarca his’ diye tabir ettiği şekilde kadınlar işkence edilerek öldürülebiliyor” diye belirtti. OHAL’in ayrıca “faili meçhul” kadın cinayetlerini de arttırdığını ifade eden Kav, kadın cinayetlerinin yüzde 30’unun ‘faili meçhul’ cinayetler olduğunu söyledi. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu'da Türk Telekom işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Meclise fezleke yağdı: Kılıçdaroğlu'dan Demirtaş'a...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...