16 Kasım 2017 11:20

Tucholsky Ödülü Suriyeli Yazar Yassin al-haj Saleh’e verildi

Suriyeli Yazar Yassin al-haj Saleh, PEN’in her yıl ‘Cezaevindeki Yazarlar Günü’ dolayısıyla verdiği Tucholsky Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

 
İsveç PEN’in her yıl ‘Cezaevindeki Yazarlar Günü’ dolayısıyla verdiği Tucholsky Ödülü’nün bu yılki sahibi Suriyeli Yazar Yassin al-haj Saleh oldu.
 
Ödülün verilme gerekçesinde “Ağır kişisel kayıplarına karşın denemelerinde inatçı entelektüel keskinliğiyle  barışçıl demokrasi hareketinin kanlı bir iç savaşa dönüşmesini analiz etmeyi başardı. Saleh, sadece Suriye ve komşusu ülkeleri değil büyük ölçüde Avrupa ve dünyanın bir bölümünü ilgilendiren trajedide, Suriye sorununda bizlere eşsiz deneyimleriyle derin ve sorgulayıcı bir bakış kazandırdı” denildi.
 
Stockholm Kültür Evinde düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan İsveç PEN Başkanı Elisabeth Åsbrink, “Suriye ayaklanmasının önde gelen yorumcularından birine bu ödülü vermekten onur duyuyoruz” dedi. Saleh’e ödülünü Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke verdi.

 

SURİYE’Yİ ÜÇ CANAVAR KASIP KAVURUYOR

 

İsveç Devlet Radyosu Ortadoğu Muhabiri Cecilia Udden, Saleh’le Suriye’deki gelişmelerin ele alındığı bir söyleşi gerçekleştirdi.
 
Saleh, Suriye halkının maruz kaldığı insanlık dışı uygulamaların dünyanın başka yerlerinde tekrarlanabileceğini belirterek “Şu anda üç canavar Suriye’yi kasıp kavuruyor. Canavarlar; devletin tiranlığı, nihilist İslamizm ve emperyalizmdir” dedi.

 

ÖZGÜRLÜK VE HAKLAR KAZANILIRSA BARIŞ OLUR

 

Daha önce bu canavarlar tarafından işlenilen suçların hesabı sorulmadığı için Suriye halkının bedel ödediğini söyleyen Saleh, “Bir yazar olarak barışın her zaman mümkün olabileceğini düşünüyorum. Ama ben barış değil adalet hakkında konuşmak istiyorum. Suriye’de sadece halk özgürlüğünü kazandığında ve haklarını elde ettiğinde barış olabilir” şeklinde konuştu.

 

Milyonlarca Suriyelinin dünyanın değişik ülkelerine sığınmak zorunda kaldığını hatırlanan ve Suriye’nin trajedisinin günümüzün trajedisi olduğunu belirten Saleh, kısa vadede geleceğin karanlık göründüğünü ama uzun vadede iyimser olduğunu söyledi.

 

16 YIL CEZAEVİNDE YATTI

 

1961 Rakka doğumlu Saleh, 1981 yılında Baas rejimine karşı sürdürdüğü mücadeleden  dolayı cezaevine atıldı. 16 yıl cezaevinde yattıktan sonra tıp eğitimini tamamlayan Saleh, doktorluk yapma yerine Arapça yayımlanan dergi ve gazetelere yazmayı tercih etti. Eşi Samira Khalil 2013 yılında Cihatçılar tarafından kaçırıldı ve bir daha kendisinden haber alınamadı.
 
3 yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra Berlin’e göç eden  Saleh’in Suriye’de iktidar, siyasi İslam ve cezaevi anılarını konu alan 4 kitabı bulunuyor. Makaleleri the Guardian, New York Times ve Le Monde gibi gazetelerde yayımlanıyor.

 

KURT TUCHOLSKY KİMDİR?

 

İsveç PEN’in anısına her yıl ödül verdiği  Yazar Kurt Tucholsky, Nazilerin baskılarından kurtulmak için İsveç’e gelerek sığınma talebinde bulunmuş, iltica talebine olumsuz yanıt alınca 1935 yılında intihar ederek yaşamına son vermişti.
 
İsveç PEN, düşünce ve basın özgürlüğünü desteklemek için sürgünde, tehdit altında olan veya yargılanan bir yazara her yıl Tucholsky anısına ödül veriyor. Ödül geçtiğimiz yıl Yazar Aslı Erdoğan’a verilmişti. 

ÖNCEKİ HABER

Adana Tabip Odası’ndan doğum hastanesi açıklaması

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Öğretim üyesi olmayan eczacılık fakültesi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...