16 Kasım 2017 10:39

Fransa: Hariri teklifimizi kabul etti, Paris'e gelecek

Fransa, istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin yaptıkları daveti kabul ettiğini ve Paris'e geleceğini duyurdu.

Paylaş

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Suudi Arabistan'da istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin yaptıkları daveti kabul ettiğini ve Riyad'dan ayrılarak Paris'e geleceğini açıkladı.

BBC'nin haberine göre Le Drian konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştüklerini ve Hariri'nin ziyaretinden haberdar ettiklerini söyledi.

Le Drian, bu ziyaretin ne zaman gerçekleşeceğini ise söylemedi ancak Hariri'nin "ne zaman isterse" gelebileceğini ve dostane bir şekilde karşılanacağını sözlerine ekledi.

Hariri, geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a yaptığı ziyaret sırasında Lübnan'da can güvenliğinden endişe ettiği için görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Bu istifanın Suudi Arabistan ile İran arasındaki bölgesel güç mücadelesinde hem Sünni hem Şii nüfusu barındırdığı için kritik bir konumda bulunan Lübnan üzerinden şiddetlenmeye başlaması olarak yorumlanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkan Mişel Aun, Suudi Arabistan'ı Hariri'nin ülkeden ayrılmasına izin vermemekle suçlamıştı. Suudi Arabistan ise iddiaları reddetmiş ve Hariri'nin istediği zaman ayrılabileceğini söylemişti. Hariri, dün yaptığı açıklamada 2 gün sonra Beyrut'a döneceğini açıklamıştı.

Fransa'nın açıklamasının ardından resmi Twitter hesabı üzerinden bir mesaj atan Aun, Hariri'nin Paris davetini kabul etmesini krizin "çözüm sürecinin başlangıcı" olarak nitelendirdi.

Aun, "Başbakan Hariri'nin Paris'ten dönmesini ve birlikte oturup hükümete dair bundan sonra atılacak adımlara karar vermeyi bekliyorum" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hariri ve ailesini Fransa'ya davet ettiğini ama bu davetin bir siyasi sürgün teklifi olmadığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Barolar Birliği'ne 'adalet ve özgürlük' çağrısı

SONRAKİ HABER

Dersim'de 30 bölge yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...