16 Kasım 2017 10:19

AYM, HDP'li Vekil Gülser Yıldırım'ın başvurusunu reddetti

Anayasa Mahkemesi, tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın başvurusunu reddetti.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, tutuklu HDP Milletvekili Gülser Yıldırım'ın başvurusunu reddetti.

Anayasa Mahkemesi bugün Gülser Yıldırım’ın başvurusunu değerlendirmek üzere toplandı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu Gülser Yıldırım tarafından yapılan bireysel başvuruda "tutuklamanın hukuki olmadığına", "ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğine" ve "soruşturma dosyasına erişimin kısıtlandığına" ilişkin iddiaların açıkça dayanaktan yoksun olmaları, "yakalama ve gözaltına almanın hukuka aykırı olduğuna" ilişkin iddianın ise başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedenleriyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, dün Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu bulunduğu dosyadan tahliye edilmiş, bir başka davadan da tutuklu yargılandığı için tutukluluğu devam etmişti.

YALÇINDAĞ: AYM KARARIYLA ÜLKEDEKİ HUKUK KATLİAMI TESCİLLENDİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu'nun tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın bireysel başvurusunu  "kabul edilemez" diyerek ret etmesine ilk tepki vekillerin avukatlarından Reyhan Yalçındağ Baydemir'den geldi. Kararı "rezalet" olarak değerlendiren Yalçındağ, ülkede genel anlamıyla bir hukuk katliamının yaşandığının bu kararla tescillenmiş olduğunu ifade etti. 
 
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Yalçındağ, şunları söyledi: "Biz başvurumuzda 'tutuklama hukuki değil' dedik. Bununla ilgili 'siyasi faaliyet hakkı da ihlal edilmiş' demişiz. Bunların tamamıyla ilgili başvurumuzu esastan reddetti. Birincisi Balbay kararıyla birlikte BDP'lilerin tahliyesine yol açan içtihat bugün yok sayıldı. AYM içinden geçilen sürece ve kişiye göre hareket edemez. Bu eşitlik durumunu da ortadan kaldırmaktadır. AYM, bu kararıyla 'vekiller tutuklanabilir', 'ifade özgürlüğünü tanımıyoruz bizim için bir anlamı yok, serbest seçim hakkını da tanımıyoruz' demiştir. Dolayısıyla CHP'nin de tutuklu vekili var ve önümüzdeki dönemde başka vekillerin de tutuklanması ihtimal dahilindedir. Bu utançtan dokunulmazlık değişikliğine imza atanlar da sorumludur. Bu karar hukuk dahi bütün mekanizmaların siyasalaştığının göstergesidir.
 
Tüm tutuklu milletvekillerinin başvurusu için emsal niteliği taşıyan ve AYM açısında yeni bir içtihat olan bu kararın ardından gözler AİHM'de. Hükümete 24 Kasım'a kadar savunma süresi veren AİHM'nin bu kararı da göz önünde tutacaktır." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Yargıtay 'Katil Erdoğan' sloganı için ceza istedi

SONRAKİ HABER

Taşeron belediye işçisi borçları nedeniyle intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...