16 Kasım 2017 08:00

KODA’da emperyalizm analizi yapıldı 

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin 'Çarsamba Seminerleri'nde bu hafta Barış Alp Özden sunum yaptı. 

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) 2017/18 akademik yılında derslerine devam ediyor. Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında düzenlenen derste bu hafta Yıldız Teknik Üniversitesi'nden ihraç edilen Ar. Gör. Dr. Barış Alp Özden konuk oldu. 

"Bölgesel Güçler Bağlamında Politik Bir Emperyalizm Analizi Denemesi" sunumunu yapan Özden, Brezilya ve Güney Afrika örneklerinin ardından Türkiye üzerine yoğunlaştı.

Emperyal projelerin son derece kaygan bir durumda olduğunu söyleyen Özden, "Bir ülkenin bir dönem emperyal proje gerçekleştirirken, sonraki bir dönem bunu kaybettiğini görüyoruz. Emperyalizmi sadece bir sermaye birikim süreci olarak değil, aynı zamanda farklı sınıfların bir siyasal iktidar projesi olarak da düşünülebilir. Bir dizi ülke de böyle bir örnek teşkil ediyor" dedi. 

Kocaeli Dayanışma Akademisi (Fotoğraf:Evrensel)

'AKP İSLAMİ SERMAYEYE YER AÇTI'

Türkiye'de sermaye içi dinamiklerin çelişki ve çatışmalarla büyüdüğünü belirten Özden, "60'lardan beri Anadolu’da gelişen küçük firmalar 80'lerde uluslararasılaştı. Uluslararası tedarik biçimlerine dahil oldular. Bu küçük firmaların büyük firmalara karşı çelişkileri giderek arttı, korumasız kaldıklarını düşünüyorlardı. 90'lı yıllarda Türkiye'nin küreselleşmesinde yeni bir evre vardı. Bu ekonomik model, uluslararası para sermaye birikimlerinin ülkeye girişiydi. 90'larda yaşanan krizler ülkenin sosyal yapısını da değiştirdi. Bu koşullar Türkiye'de gelişen islami sermaye fraksiyonunu geliştirdi. AKP'nin yaptığı tekelci sermayenin yanında islami sermayeye de yer açmak oldu" ifadelerini kullandı. AKP’nin Ortadoğu'ya ilk ilgisinin ekonomik alanda olduğunu aktaran Özden, "Ortadoğu ve Afrika ile yapılan ticaret AKP döneminde 5 katına çıktı. Ortadoğu ve Asya pazarlarına yapılan yatırımlar ise 7 kat artmış durumda" dedi. 

Seminer, soru cevapların üzerinde yaşanan tartışmanın ardından son buldu. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

MA: Kaynak göstermeme neden hep bizi buluyor?

SONRAKİ HABER

İTÜ’deki ihraçlar ve açığa almalar protesto edilecek 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...