5 Dakikada-Altan kardeşlerin davasını konuştuk

Son duruşmasında 4 avukatın salondan çıkarıldığı Altan kardeşler davasını Avukat Ergin Cinmen ile konuştuk.

16 Kasım 2017 07:11
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2017 07:57
Paylaş

Gazeteci-Yazar Ahmet Altan, kardeşi Prof. Dr. Mehmet Altan ve Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da aralarında olduğu 7 sanığın yargılandığı davanın 3. duruşmasında yaşananları Fatih Polat’ın sunduğu 5 Dakikada programında anlatan Avukat Ergin Cinmen, “Bizlerin duruşmadan atılmasıyla Türkiye’de savunma hakkının bu dava bazında tamamen silindiği yok edildiği tamamen ortaya çıkmıştır” dedi.

Altan kardeşlerin davasında salondan atılan ilk avukatlardan olan Cinmen, yaşadığı durumu “Avukatın duruşmadan atılması iyi bir durum değil. Ama bazen duruşmadan atılırsınız ve atılmanız gerekir. Çünkü hukuku savunuyorsunuz. Türkiye çok inişli çıkışlı bir memleket. Mahkemeler bağımlı mahkemeler. Orada müvekkilinizi savunurken başınıza türlü türlü dertler geliyor. Bu da onlardan biri oldu” diyerek açıkladı.

BAĞIMSIZ YARGILARDA SİLAHLARIN EŞİTLİĞİ OLUR

Polat’ın silahların eşitliği ilkesini hatırlatması üzerine Cinmen şöyle konuştu:
“Bağımsız, tarafsız yargıda silahların eşitliği yani iddia makamı da savunma makamı da eşit koşullarda dertlerini anlatabilecek durumda olmalılar. Delillerini ortaya koyabilecek, bunu tartışabilecek durumda olmalılar. Türkiye’de silahların eşitliği falan yok. Özellikle bugünlerde yaşadığımız davada, bir gizlilik kararı soruşturma aşamasında veriliyor ve 1 yıl neyle suçlandığınızı, hakkınızda hangi kanıtlar olduğunu bilmeden tutuklu olarak bekliyorsunuz. Dava açıldığında da gerçekten de tarafsız olmayan bir yargıyla karşı karşıya kalıyorsunuz. Dün aynı şeyi yaşadık. 1 yıl civarında bir süre, soruşturma aşamasında, hakkımızda ne olduğunu bilmeden, soruşturma aşamasında savcıyla hiçbir şekilde görüşemeden geçti. Bunun adı yargılama değil.”

DURUŞMADAN ATILMAMIZI AİHM’YE BİLDİRDİK

Mahkemeden bir beklentileri olmadığını da söyleyen Cinmen, “Açıkça söylüyorum, mahkumiyet kararı çıkacaktır. En ağırlarından çıkacaktır. Yargıtay ve istinaf mahkemeleri bu durumu görüp hukuku uygulamaya başladı. Yani iyi kararlar çıkmaya başladı. Bu mahkemeden verilecek karar bellidir, mahkumiyettir. Bu arada AİHM de bir karar verecektir. Ve bu karar bizim mahkemelerimizde tüm mahkeme kararlarının üstündedir. Anayasanın 90. Maddesinin son fıkrası bunu gerektiriyor. Dileriz AİHM kararı Türkiye’de uygulanır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde bazı dosyalarla ilgili olarak Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Birimi ve 10 civarında Avrupa’daki hukuk kurumu davamıza müdahil olarak, bizim yanımızda katıldı. Buradan büyük ihtimalle ihlal kararı çıkacaktır. Özelikle bizlerin duruşmadan atılmasıyla Türkiye’de savunma hakkının bu dava bazında tamamen silindiği yok edildiği tamamen ortaya çıkmıştır. Bu konuyu da zaten AİHM’e bildirdik”  dedi. (MEDYA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İşçi kıyımı yaşanan Posco Assan'da işçiler eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Bayern Münih'in yıldızı Alaba: Galatasaraylı olarak büyüdüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...