16 Kasım 2017 06:42

Ameliyat olan hasta tutuklu 3 günde cezaevine götürüldü

İzmir'de 3 gün önce omurilik tümörü ameliyatı olan hasta tutuklu Burhan Babaoğlu, dikişleri sökülmeden cezaevine götürüldü.

Paylaş

İzmir'de 3 gün önce omurilik tümörü ameliyatı olan hasta tutuklu Burhan Babaoğlu, dikişleri sökülmeden cezaevine götürüldü. Ağabeyinin hastalığının nedeninin cezaevi koşulları olduğunu hatırlatan Cemal Babaoğlu, tedavisinin cezaevinde yapılamayacağını söyledi. 
Balıkesir Kepsut L Tipi Kapalı Cezaevi’nde müebbetlik hasta tutuklu Burhan Babaoğlu, medulla spinalis (Omurilik tümörü ameliyatı) ameliyatı olmasından 3 gün sonra apar topar Kırıklar 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. Henüz dikişleri açılmayan ve kendisini iyi hissetmediğini belirten Babaoğlu'nun Cezaevine gönderilmesinin ardından kendisi ile görüşmek isteyen ailesi ile de görüşmesine izin verilmedi. Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulunan aileye "Görüş günü olmadığı" gerekçesi ile izin verilmedi. Yaşananlara tepki gösteren Baboğlu ailesi, tedavinin tamamlanmadan cezaevine götürülmesine tepki gösterdi.

AİLEYE BİLGİ VERİLMEDİ

Farklı cezaevlerinde 26 yıldır kalan Babaoğlu'nun durumuna dikkat çeken kardeşi Cemal Babaoğlu, ağabeyinin 3 ile 5 yıl arasında farklı cezaevlerine sevk edildiğini belirtti. Ağabeyinin cezaevi koşulları ve tedavisinin yapılmaması nedeniyle gözünün birini yüzde 85 oranında kaybettiğini kaydeden kardeş Babaoğlu, son iki yıldır kardeşinin omuriliğinde tümör olduğunu ifade etti. Ağabeyinin ameliyatının başarılı geçmesinin ardından kendilerine hastanede bir süre kalacağının aktarıldığını belirten Babaoğlu, refakatçi olarak kalmalarının da kabul edildiğini söyledi. Ancak refakat etmek için Urfa'dan gelmesinin ardından sadece yarım saat ağabeyinin yanında kalabildiğini vurgulayan Babaoğlu, ağabeyinin hastane heyetinin onayı ile cezaevine geri gönderildiğini söyledi. Babaoğlu, talep etmelerine rağmen ne heyet raporunun ne de tedavi sürecinde konulan teşhis ve tanıya dair yazılı veya sözlü bir bilgi verilmediğini kaydetti. 

'CEZAEVİNE GÖTÜRÜLMESİ RİSK TAŞIYOR'

Ağabeyinin ameliyatının başarılı geçmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Babaoğlu, şunları söyledi: "Kistin oluşmasına neden olan cezaevi idaresidir. Zamanında sağlıkla ilgili şikayetini dikkate almaması mevcut kistin daha fazla büyümesine neden olmuştur. Bu bir cezaevi politikasıdır. Zamana yayılmış bir politikadır. Bunun bir an önce terk edilmesi gerekmektedir. Kardeşim ameliyat edilmesinden 3 gün sonra henüz dikişleri açılmadan apar topar cezaevine götürülmesi başlı başına bir risk taşıyor. Cezaevinin hijyenik ortamı buna müsait midir? Alınan parçanın patolojik sonuçları kendisine bildirilecek mi? Bu konuda da kaygılıyız." 

‘TEDAVİ CEZAEVİNDE YAPILAMAZ’

Ağabeyinin tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmesi için bir an önce serbest bırakılması gerektiğini sözlerine ekleyen Babaoğlu, şunları söyledi: "Alınan parçanın tekrardan azması söz konusudur. Tekrardan aynı rahatsızlığın ortaya çıkması söz konusudur. Cezaevi ortamında sağlıklı bir tedavi süreci yapılamayacaktır. Kaldı ki cezaevi koşulları sağlıklı bir insanı bile hasta ederken, hasta bir insan nasıl orada tedavi görebilecek. Dolayısı ile cezaevi idaresinin kendi politikaları ve hasta ettikleri bu tutukluların derhal salıverilmesi ve tam teşekküllü hastanede tedavi altına alınması gerekiyor. Tüm hasta tutsakların şikayet ettikleri andan itibaren gerekli sağlık tetkiklerinin yapılması gerekiyor. Zamanında müdahale edilmediği için hasta tutukluların sorunlarının kanserleştiğini görüyoruz." (İzmir/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in davası ertelendi

SONRAKİ HABER

‘Muhalifler avukatsız bırakılmak isteniyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...