16 Kasım 2017 06:30

HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in davası ertelendi

Hakkında 6 yıla kadar hapis istenen HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in davası ertelendi.

Paylaş

Kızıltepe'de 2011 yılında düzenlenen bir etkinliğe katıldığı gerekçesiyle 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında açılan dava ertelendi.

HDP İmralı Heyeti üyesi ve Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 2011 yılında Mardin’in Kızıltepe ilçesinde düzenlenen etkinliğe katıldığı gerekçesiyle 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava ertelendi. Kızıltepe 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki 6. duruşmada Önder, "2911 sayılı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma” ve “Halkı alenen kin ve düşmanlığa tahrik etme” ile suçlanıyor. Davanın karar duruşmasına daha önce talimat ile ifadesi alınan Önder katılmazken, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu. Çelebi, müvekkilinin üzerine atılı suçların yasal unsurlarının oluşmadığını belirterek, milletvekili olan müvekkili Önder’in konuşmasının hükümete yönelik eleştiri olduğuna işaret etti. Anayasa’da toplantı, gösteri ve yürüyüşlerin düzenlemenin izne tabi olmadığını vurgulayan Çelebi, müvekkilinin beraatını istedi.
 
Kararını açıklayan mahkeme, Önder hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma” ve “Halkı alenen kin ve düşmanlığa tahrik etme” suçlarından açılan kovuşturmanın (Yargılama) 6352 Sayılı yasanın geçici 1/b maddesi gereğince ertelenmesine karar verdi. Mahkeme, erteleme kararın verildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde aynı suçun işlenmesi durumunda ertelenen kovuşturmaya devam edileceğini belirtti. Önder’in avukatları kararı temyiz edecek.

DAVA HAKKINDA

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'li Önder hakkında 15 Aralık 2012 tarihinde eski Barış Demokrasi Partisi (BDP) Kızıltepe İlçe Örgütü'nün Cumhuriyet Meydanı'nda “Buradayım irademe sahip çıkıyorum” sloganıyla düzenlediği basın açıklamasında yaptığı konuşma nedeniyle dava açtı. İddianamede, basın açıklaması için Kızıltepe Kaymakamlığı'ndan izin alındığı belirtilerek, aralarında Önder’in de bulunduğu bin 500 kişinin katıldığı ve katılımın fazla olması nedeniyle basın açıklamasının açık hava toplantısına dönüştüğü ifadelerine yer verildi.
 
Önder'in etkinliğe katılan kitleye hitaben sarf ettiği “Bizi zindanlara atabilirler, evlatlarımızı toprağın koynuna sokabilirler ama haklıyız doğruyuz. Önce sen kendi kardeşine zulmetme, bu kötü. Kendisi zalimlik edenin başkasına akıl vermeye hakkı da yoktur, yüzü de yoktur… Bu halk korkuyu unuttu artık. Siz korkun, korkulacak olanlar zalimlerdir, mazlum neden korkacak” sözleriyle “Halkı alenen kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" iddia edildi. 
 
Konuşmanın ardından kitlenin yürüyüşe geçerek Urfa Karayolu'nu trafiğe kapatarak beklemeye başladığı ileri sürülen iddianamede, açıklamanın ardından yapılan yürüyüşün “Kanunsuz” olduğu, bununla ilgili Kızıltepe Kaymakamlığı'na herhangi bir bildirimde bulunulmadığı savunuldu. Önder’in üzerine atılı suçları işlediği öne sürülen iddianamede belirtilen sevk maddelerince cezalandırılması istendi. (Diyarbakır/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Gözaltına alınan DTK Eş Başkanı Leyla Güven serbest

SONRAKİ HABER

Ameliyat olan hasta tutuklu 3 günde cezaevine götürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...