GMİS’ten ‘destek’ teşekkürü

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK’ye ait madenlerin özel sektöre açılmasında hükümete geri adım attıran herkese teşekkür etti.

16 Kasım 2017 05:34
Paylaş

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, maden işçilerinin 21 saat süren ocaktan çıkmama eylemi yapmalarına neden olan torba yasa tasarısındaki 58'inci maddenin değişmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.

GMİS Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, genel başkan Ahmet Demirci başkanlığında toplandı. Basına kapalı gerçekleşen toplantı öncesi konuşan Demirci, TBMM'de görüşülen torba yasa tasarısının Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu (TTK) ilgilendiren ve maden işçilerinin 21 saat süren ocaktan çıkmama eylemi yapmasına neden olan 58'inci maddesinin değişmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Sendika olarak maddenin değişmesinde katkısı olan herkese teşekkür ettiklerini ifade eden Demirci, şöyle dedi:
“Madde, 'Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir' şeklindeydi. Verilen önerge neticesinde madde, 'Ancak, Türkiye Taşkömürü Kurumunun halen kendisi tarafından doğrudan işletilen işletme izin alanlarında oluşturulacak ruhsatlar bu madde kapsamında ihale edilemez.' şeklinde değiştirildi. Yaşanan bu süreçte başından sonuna kadar yanımızda olan Zonguldak’taki sivil toplum örgütlerine, basın-yayın kuruluşlarına, siyasi partilere, katkı veren milletvekillerimize, meslek odalarına, işçi-memur sendikalarına, belediye başkanlarına, muhtarlara, Zonguldak halkına ve maden işçisi kardeşlerimize gönülden teşekkür ediyoruz.”

'İKTİDARA DA ANLATACAĞIZ'

Zonguldak ve Türkiye gündemindeki bu sorunun kesin çözümü için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ifade eden Demirci, “Türkiye’nin taşkömürüne ve özellikle koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik sektörünün güvencesi olan ve sadece Zonguldak Maden Havzası’nda bulunan taşkömürüne ihtiyacı var. Havzada 1,5 milyar ton rezerv var. Sadece bu bölgede, dünyanın bu en zor işini yapmak isteyen on binlerce işsiz var. Kurulu kapasitesi 5 milyon ton olan ama işçi açıkları nedeniyle üretemeyen ancak üretmeye hazır Türkiye Taşkömürü Kurumu var. Yılda 6 milyon ton koklaşabilir, 30 milyon ton yüksek kalorili taşkömürüne ihtiyaç var ve 15-20 yıldır bu açığın özel sektör tarafından kapatılamadığı görüldü. Özel sektörün ölümlü iş kazalarını artırdığı görüldü. Evet, bu gerçeklerin muhalefet partileri tarafından görüldüğü de ortaya çıktı. Şimdi hep birlikte bu gerçekleri iktidar partisine anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

DİSK GENEL BAŞKANI BEKO, GMİS'İ ZİYARET ETTİ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile Genel Sekreter Arzu Çerkezoğlu, Genel Maden İşçileri Sendikasını (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu ile görüştü.

GMİS

1990-1991 yıllarında yapılan grev ve madenci yürüyüşüne destek olduklarını hatırlatan Beko, “Geçtiğimiz hafta yer altındaki arkadaşlarımızla, madenci kardeşlerimizle yapılan bu direniş bizim için çok anlamlı bir direniş. TTK’nin 58. madde dışında bırakılması çok doğru bir adım. Bunun sadece Zonguldak’ta değil Türkiye’de tüm madenlerde uygulanması lazım” dedi.

Taşeronlaşmanın yasaklanması gerektiğini belirten Beko, “Taşeronun olmaması, kamuda kamu işçisinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Belediyelerde, kamuda, şirketlerde çalışan taşeron işçilerine kadro verilir düşüncesindeyim. Dilerim bu işi hep beraber başarabiliriz” dedi.
Ziyaretten memnuniyet duyduklarını ifade eden GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu da “Sorunlarımızı ortak dille, doğru bir şekilde anlattığımızda başarıya ulaştığımızı yaşayarak gördük” dedi. DİSK’e bağlı Enerji-Sen’e üye oldukları için işten atılan Eren Enerji işçilerinin sorununa da değinen Mutlu, “İşçilerin işsizlikle terbiye edilmeye çalışılmasını, işçilerin sendikalı oldukları için işten atılmasını kabul edemeyiz” diye konuştu. (ZONGULDAK)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Dinar Cezaevi’nde havalandırmada sayım dayatması

SONRAKİ HABER

Emek ve meslek örgütleri: OHAL değil demokrasi istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...