16 Kasım 2017 01:16

İsveç’te her 5 kadından 4’ü tacize uğruyor

İsveç'te #MeToo (ben de) etiketiyle başlatılan kampanya ve bir kamuoyu araştırması, tacizin tahminlerin çok üstünde olduğunu ortaya koydu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Kadınların cinsel tacize karşı  #MeToo (ben de) etiketiyle sosyal medyada başlattıkları kampanya ve bir kamuoyu araştırması, İsveç’te cinsel tacizin tahminlerin çok üzerinde olduğunu gösterdi. 

#MeToo kampanyasına katılan her meslek ve yaştan on binlerce kadın, deneyimlerini paylaşırken, yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonucu İsveç’te her 5 kadından 4’ünün cinsel tacize uğradığını ortaya koydu.

DEVLET KURUMLARI BAŞI ÇEKİYOR

Kadınların cinsel tacize uğradıkları kurumlar arasında İsveç Devlet Televizyonu, İsveç Devlet Radyosu, İsveç’in en yüksek tirajlı gazetesi Aftonbladet gibi medya kurumlarının yanı sıra sanat ve kültür hizmeti veren kurumlar; tiyatrolar, sanat galerileri ve hatta Devlet Kraliyet Operası da bulunuyor.

Demoskop adlı kamuoyu araştırma kuruluşunun yaptığı yoklamaya katılan kadınlardan yüzde 78’i en az bir kez cinsel taciz ve saldırıyla karşılaştığını söylerken, bu oran erkeklerde yüzde  28. 40 yaşın üzerinde olanların yüzde 65’i ve 65 yaşın üzerinde olanların da yüzde 38’i cinsel saldırıya uğradığını belirtiyor. En sık görülen cinsel saldırı biçimi ise elle taciz. Erkeklerin yüzde 18’i, kadınların yüzde 58’i bu tür cinsel tacize uğradıklarını söylüyor. 

40 yaşın altındakilerin daha fazla cinsel tacize uğradıklarına dikkat çeken Demoskop’un Analiz Şefi Peter Santesson, “Araştırmalar son günlerde sosyal medyada yer alan tanıklıkları doğruluyor. Değişik biçimlerdeki cinsel taciz oldukça yaygın. Ve tacizde bulunanların çoğunluğu erkekler” dedi. Santesson, tacize uğrayan erkeklerin de çoğunluğunun başka erkekler tarafından taciz edildiğine dikkat çekti. 

SANAT VE KÜLTÜR KURUMLARINDA YAYGIN TACİZ

Geçtiğimiz hafta, 456 kadın tiyatro sanatçısı ortak bir açıklama yaparak cinsel tacize uğradıklarını belirtti. Rejisör, yapımcı ve kurum şefleri ve politikacıların cinsel tacizleri önlemekte yetersiz kaldıkları ve başarısız olduklarını belirten tiyatrocu kadınlar, cinsel tacize sıfır tolerans uygulanmasını ve suçluların yargı karşısına çıkarılmasını istedi.

Dün Dagens Nyheter gazetesinde ortak açıklamaları yayımlanan 653 kadın ses sanatçısı, müzik dünyasında cinsel tacizin yaygın olduğunu, kadın sanatçıların taciz edilmelerinin görmezden gelindiğini belirtti. 

Opera ve konser binalarında erkeklerin tacizini küçümseyen, makul  gören bir kültürün bulunduğunu, tacize uğrayan pek çok kadın sanatçının iş güvencelerinin olmamasından dolayı kendilerine yapılanları anlatmaya cesaret edemediğini açıkladı. 

SENDİKALAR TACİZİN ÖNLENMESİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Her gün bir yenisi açığa çıkan yeni taciz vakaları cinsel tacizin ulaştığı boyutları ortaya koyarken sendikalar, cinsel tacizin önlenmesi için harekete geçti. IF Metall Federasyonu, örgütlü olduğu işyerlerinde cinsel tacizin boyutlarını belirlemek için araştırma yapmayı kararlaştırdı. Kasım ayı içinde cinsel tacizin tartışılacağı 3 konferans düzenleme kararı aldı. Üyelerinin çoğunluğunu kadınların oluşturduğu İsveç’in en büyük federasyonu Kommunal da, en fazla tacizlerin yaşandığı sektörlerden biri olan binicilik sektöründe kadınlara yönelik cinsel tacizin önlenmesi için girişimde bulunmayı kararlaştırdı.

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de 4 mahalle 'şarbon' nedeniyle karantinaya alındı

SONRAKİ HABER

ABD'de Ekim Devrimi etkinliği: 'Birleşmeliyiz' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...