15 Kasım 2017 23:10

15 bin 364 bilim insanı ortak bir mektupla insanlığı uyardı

'İnsanlığa Uyarı': Son çeyrek yüzyılda insan nüfusu 2 milyar artarken diğer memeli, sürüngen, amfibi ve balık popülasyonu yüzde 30 azaldı.

Paylaş

184 ülkeden 15 bin 364 bilim insanının imzasıyla BioScience dergisinde yayınlanan 'İnsanlığa Uyarı' metubunda Dünya'daki akıllı yaşamın varoluşunu tehdit eden başlıca tehlikeler sıralanarak tüm insanlık "şiddetli bir biyo çeşitlilik felaketiyle karşı karşıya kalınacağı" konusunda uyarıldı.

Endişeli Bilim İnsanları (Union of Concerned Scientists/UCS) tarafından 25 yıl önce yazılan mesaj, biyo çeşitlilik eksikliği olabileceği konusunda insanlığı uyarmış ve bin 700 kişi tarafından imzalanmıştı.

'SORUNLAR SON 25 YIL İÇİNDE ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE ARTTI'

Yayınlanan yeni mektubun eski mesajın yenilenmiş hali olduğunu söyleyen uzmanlar, şu anki durumun 1992'de olduğundan çok daha kötü olduğu ve sorunların 25 yıl içinde şiddetli bir şekilde arttığı uyarısı yapıldı.

Mektubu yazan bilim insanları, hızla artan nüfus nedeniyle kaynakların yok olmasının, insanlığı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabileceğine ve "bilim insanları, medya kişilikleri ve vatandaşların" bu tehlikeyle mücadele etmek için yeterli çaba göstermediğine dikkat çektiler.

Mektupta, insanlığın yakın zamanda harekete geçmediği takdirde şiddetli bir biyo çeşitlilik felaketiyle karşı karşıya kalacağı uyarısı da yapıldı.

'GERİ DÖNÜLEMEZ NOKTAYA ULAŞMAK ÜZEREYİZ'

1992'de yazılan ilk uyarıdan bu yana yalnızca ozon tabakası konusunda gelişmeler yaşandığını ve insanların bu gelişmeyi, tehditler karşısında acilen hareket geçmek için örnek almaları gerektiğine dikkat çeken söyleyen bilim insanları, 25 yıl önce açıklanan her tehdidin gün geçtikçe arttığını ve geri dönülemez bir noktaya gelmek üzere olduğuna dikkat çektiler.

Bilim insanları, Dünya’nın ekosistemi için en büyük tehlikenin küresel ısınma olduğunu belirterek, insanoğluna birinci uyarının yapıldığı 1992’den bu yana geçen zaman içinde küresel hava ısısının yarım derece, yıllık ortalama karbondioksit atıklarının ise yüzde 62 oranında arttığına dikkat çekti.

Son 25 yılda, kişi başı temiz su erişiminin yüzde 26 azaldığını, 300 milyon metrekare ormanın yok edildiğini, okyanustaki düşük miktarda oksijen içeren ‘ölü bölgelerin’ sayısındaysa artış olduğu kaydedildi.

Bilim insanlarına göre son çeyrek yüzyılda Dünya nüfusunda 2 milyar kişilik artış yaşandı, diğer memeli, sürüngen, amfibi ve balık popülasyonundaysa yüzde 30 oranında azalma oldu.

Uzmanlar, insanın gezegenimizin ekosistemine olumsuz etkisini azaltabilecek 13 tedbir önerdi. Bu tedbirlerin bazılarının milli parkların oluşturulması, gıda atıklarının miktarının azaltılması, yeşil teknolojilerin hayata geçirilmesi olduğu açıklandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da sel felaketi: 16 ölü, 23 yaralı

SONRAKİ HABER

İranlı sporcu, madalyasını depremzedeler için satışa koydu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...