15 Kasım 2017 20:58

ABD Kongresi'nden Türkiye'ye 'OHAL'i bitirin' çağrısı

ABD Kongresi'nde düzenlenen Türkiye oturumunda 'OHAL'in uzaması, Türk demokrasisini ve ülkedeki hukukun üstünlüğünü olumsuz etkiliyor' dendi.

Paylaş

ABD Kongresi’nde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu olarak da anılan Helsinki Komisyonu, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki OHAL koşullarıyla ABD vatandaşları ve diplomatik misyon çalışanlarının tutuklanması hakkında oturum düzenledi.

“Temizlik Operasyonunun Mahkumları: Türkiye’deki Hukukun Zayıflamasının Kurbanları” başlıklı oturumda, bir süre önce Türkiye’de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrasya İşleri Dairesi Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen de konuşmacılar arasındaydı. Oturumun ikinci bölümünde de, Türkiye’de bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın kızı Jacqueline Furnari söz aldı.

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'in haberine göre, Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen'in kongredeki sunumu ve sorulara verdiği yanıtlardan satır başları şöyle:

"Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü halin (OHAL) demokratik kurumlar ve hukukun üstünlüğü üzerinde olumsuz etkileri var. Türkiye’deki ABD vatandaşlarının temel haklarının korunması noktasında olağanüstü hal önemli sıkıntılara neden oldu. Türkiye’deki ABD temsilciliklerinden iki kişi ve toplamda 12’ye yakın ABD vatandaşı olağanüstü hal altında kuşku uyandıran terörizm suçlamalarıyla tutuklandı. Türkiye’deki ABD vatandaşlarına ve Türk-Amerikalılara yönelik tüm suçlamalar kuşku uyandıran niteliktedir."

...

"Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirenleri soruşturup tutuklaması beklediğimiz ve desteklediğimiz bir şeydir. ABD hükümeti Türkiye tarafından Fetullah Gülen’in iadesi için sunulan belgeleri dikkatle incelemeye devam ediyor. Eğer bu süreçte yeni iade talepleri olursa aynı ciddiyetle ele alınacaktır. Biz Türk yetkililere darbe girişimine yönelik soruşturmalara destek verme arzumuzu her daim dile getiriyoruz."

...

"Son dönemde Türk basınının şeytani suçlamalarına maruz kalan Henri Barkey’in iddia edildiği gibi darbe girişimiyle ya da Türk hükümetini yıkmaya çalışmakla ilgisi yoktur. ABD hükümeti içinde ve dışında seçkin çalışmalar bulunan Henri Barkey’i bu şekilde hedef almak Türk hükümetinin zayıflatan bir şey. Bu tür suçlamalar hem Türkiye ile ilişkilerimize hem de Türk basınının ve Türk yargısının saygınlığına zarar veriyor." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İlk müftü nikahı kıyıldı, çiftlerden en az 5 çocuk istendi

SONRAKİ HABER

Balona röveşata atan genç, psikiyatri kliniğine kaldırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...