15 Kasım 2017 13:42

Suruç Katliamı'na ilişkin 2 polise dava açıldı

Suruç Katliamı'na ilişkin A.O.D. ve A.K isminde iki polise görevini kötüye kullanmak suçundan dava açıldı.

Paylaş

Suruç Katliamı’yla ilgili Suruç Emniyet Müdürlüğü TEM Büro Amiri A.O.D. ve A.K. hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan Suruç Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. 

Dava, 10 Ekim 2015 Ankara Gar Katliamı’nda mağdurların avukatlarından Kazım Bayraktar’ın Urfa, Gaziantep, Kilis, Reyhanlı, Suruç Emniyet Müdürleri ve diğer yönetici sorumlular hakkında 10 Mayıs 2016 tarihinde yapmış olduğu şikayet sonrası 10 Kasım 2017’de iddianame kabul edilerek dava açıldı. Davanın ilk duruşması için ise 26 Mart 2018’e gün verildi.  

Bayraktar’ın suç duyurusunda Suruç ile ilgili bölüm ayrılarak Suruç Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Bayraktar, suç duyurusunda katliamların faillerini önceden bildikleri halde önlem almayan, serbest kalmalarına izin veren üst düzey kamu görevlileri ve yargı mensupları hakkında hiçbir soruşturma ve dava açılmadığını, açılan davanın hazırlık soruşturmasında sadece şüpheli kamu görevlilerinin ifadesinin alındığını ve etkili bir soruşturma yapılmadığına yer vermişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Bayraktar, Suruç Kaymakamlığının izin vermesi üzerine, A.O.D. ve A.K’ye dava açıldığını ifade etti.

ÖNLEYİCİ ARAMA YAPMAMAKLA SUÇLANIYORLAR

Bayraktar, 2 polis hakkında açılan davanın  iddianamesinde, polislerin katliam günü önleme araması yapmadığının vurgulandığını belirtti ve şu tespitlerin yer aldığını aktardı: “Amara Kültür Merkezi önünde ve çevresinde 20.07.2015 Pazartesi günü 01.06.2005 tarihli ve 25832 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğine göre önleme araması yapılmadığı, Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğünün 07/07/2015 tarihli ve 407 sayılı yazısı ile Suruç Sulh Ceza Hakimliğine hitaben yazılan yazıya istinaden, Sulh Ceza Hakimliğinden alınan  07.07.20 15 tarihli ve 2015/311 sayılı D. İş sayılı kararla; aralarında Onbirnisan Caddesinin de bulunduğu pek çok cadde ve sokakta 08.07.2015-08.08.2015 tarihleri arası için 24 saat esasına göre, milli güvenlik ve kamu düzeninin, başkalarının hak ve hürriyetlerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, taşınması veya bulundurulması yasak olan her türlü silah, patlayıcı madde veya eşyanın tespiti amacıyla, kişilerin-üstlerinde, aracında Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinin 19. maddesine göre önleme araması yapılmasına karar verildiği halde gereğinin yapılmadığı belirtilmiştir.” 

‘BİLİNÇLİ GÖREV İHMALİ’

A.K’nin başka bir suçtan tutuklu olduğunu hatırlatan Bayraktar, diğer sanık A.O.D’nin soruşturma sırasında verdiği ifadenin başka kamu görevlilerinin de katliamda ihmal ve suistimalleri olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. 

A.O.D’nin savunmasında, “Bu eylemi gerçekleştiren şahsın takibinin öncelikle başka iller (Suruç’a geldiği Gaziantep ili ve kayıp olduğu Adıyaman ili) tarafından yapılması gerekmektedir. Çünkü şahıs ilçemizde kimse ile temasa geçmemiş ve şahsın elimizde tamamlayıcı herhangi bir fotoğrafı bulunmamaktadır” dediğini 

belirten Bayraktar, “Suruç Katliamı’nı yapan Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün fotoğrafları  il emniyet birimlerinin elinde bulunuyordu, buna rağmen Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün ve katliamın gerçekleştirildiği Amara Kültür Merkezi önünde görevli güvenlik ekibi amirinin bu fotoğraftan habersiz olması vahim bir görev ihmali olmakla birlikte aslında bu katliamlarda ortaya çıkan ve birbirini tamamlayan, önceden planlandığı kuşkusu yaratan bilinçli görev ihmalleri zincirinden sadece biridir” dedi.  (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da mülteci yurdunda yangın çıktı, bir kişi öldü

SONRAKİ HABER

Kayyım, el konulan Van TV binasını kültür merkezi yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...