15 Kasım 2017 10:56

Rant uğruna kültürel ve tarihsel dokuya zarar veriliyor

HDP'li Mahmut Toğrul, Antep'teki imar alanlarında kültürel ve tarihsel dokuya zarar verildiğini belirterek meclis araştırması istedi.

Paylaş

Antep’te gerçekleşen imar uygulamalarının kentin tarihi, sosyal ve kültürel dokusuna rant uğruna zarar verdiğini belirten HDP Gaziantep Milletvekili Prof Dr. Mahmut Toğrul, Antep’teki imar alanları hakkında meclis araştırması istedi.

Toğrul, Gaziantep’teki imar uygulamalarının büyük bir bölümünde kamu yararı ilkesinin dikkate alınmadığını, yapılan imarın rant odaklı olduğunu belirterek  şehrin tarihsel dokusunu bozduğunu ifade etti.

‘İMAR PLANLARI RANT İÇİN’

“Kentin başına gelen her yerel yönetici kendi düşüncesi veya beraber çalıştığı insanların düşünceleri etrafında şehri yeniden yapılandırmaya çalışarak, kent için uzun vadeli imar planını ortaya koymak yerine günübirlik, sürekli değişen ve birilerine rant sağlamak amacıyla imar planları yapmaktadırlar” diyen Toğrul, şöyle devam etti: “Bu şekilde yapılan imar planları ve değişiklikleri de ancak ve ancak geçmiş belediyelerin yapmış olduğu sıkıntılardan kaynaklanan insanca yaşamayı gerektiren şartların Gaziantep’te hayata geçirilmemiş olmasını devam ettirmekten başka bir sonuca yol açmamaktadır.” 

15 KATA KADAR İMAR İZNİ

Son yıllarda yapılan imar tadilatlarının çok büyük bölümünün toplumsal ve teknik gerekçelerle değil, rant yaratma amacıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Toğrul, “Gaziantep’in yeşil aksı olan 100. Yıl Atatürk Kültür Parkının devamı niteliği olan, Osmangazi Mahallesi, Metro AVM çevresine yüksek yoğunluklu 15 katta kadar konut alanları izni verilmesi kentin kalbine âdeta bir hançer gibi saplanmıştır.  Daha öncede yine aynı bölgeye yakın olan ‘Recep Koç Parkı'nın Harikalar Diyarı adıyla eğlence parkına dönüştürülmesi sırasında yapılan müdahalelerle zedelenen 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olan Batalhöyük'ün yanı başında yapılan plan tadilatıyla, çevrede önemli bir yoğunluk artışına gidilmiştir” dedi.

MECLİS ARAŞTIRSIN

Toğrul, Kızılhisar, Bağlarbaşı Mahallesi ve Kilis Yolu Çevresi Ekolojik Tabanlı Revizyon İmar Planlarının yapılmış olmasının Antep açısından çok sıkıntılı olan yeşil alanları azaltmaktan başka bir şeye hizmet etmekten öteye gitmediğini dile getirdi. 

Toğrul, “Antep'teki konutların bir analizinin yapılarak kalite derecelendirmesine gidilmesi ve var olduğu düşünülen imar rantlarının engellenmesi amacıyla meclis araştırması açılması önem arz etmektedir” ifadelerini kullanarak Meclis araştırması istedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çin'de hırsızlıkla suçlanan ABD'li basketbolcular serbest

SONRAKİ HABER

Rusya ve İran Moskova’da Astana sürecini görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...