Genel-İş üyeleri ayrımsız ve güvenceli kadro istedi

DİSK'e bağlı Genel-İş, Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaparak taşeron işçilerin kadroya alınmasını talep etti.

15 Kasım 2017 10:31
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2017 12:42
Paylaş

Hükümet yetkilileri “taşeron işçilere kadro için çalışıyoruz” şeklinde açıklamalar yapmalarına rağmen konuya dair herhangi bir adım atılmış değil. Genel-İş üyesi işçiler Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaparak süreli ve eleme usulüyle düzenlenecek özel sözleşmeli istihdam değil, ayrımsız ve güvenceli kadro istedi.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası üyelerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yaptığı açıklama sırasında işçiler sık sık “Susma haykır, taşerona başkaldır”, “Kölelik yasası istemiyoruz” sloganları attı. CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm'ün de destek verdiği basın açıklamasında konuşan Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, hükümetin henüz açıkça ortaya koymamasına rağmen üzerinde çalışılan formülün Devlet Memurları Kanunu'ndaki 4/d maddesi dışında bir istihdam biçimi olduğunu söyledi. Süresi belirli sözleşmeli istihdam üzerinde çalışıldığını ifade eden Çalışkan, bu durumda şirket işçilerinin kendini kadrolu zannedeceğini ama güvencesizliği sürekli üzerlerinde hissedeceklerini ifade etti.

İŞÇİLER ARASINDA SEÇME-ELEME YAPILMAMALI

Sendikalarının örgütlü olduğu belediyelerde ise farklı bir durumun söz konusu olduğunu kaydeden Çalışkan, “Norm kadro gereği merkezi yönetim tarafından kurulan belediye kadro yapısını uygulama işi belediye meclislerinin yetkisi altındadır. Belediye personeli de Devlet Memurları Kanunu ilkelerine tabidir ancak maaş ve ücretleri belediye bütçesinden karşılanır” dedi. Belediye hizmetlerindeki taşeron şirketlerde çalışan işçilerin kadroya alınabilmesi için öncelikle norm kadro uygulamasının değiştirilmesi ve kadroya alınacak şirket işçilerinin kamuya işçi alımı işlemlerinden muaf tutularak kadro işlemlerinin yapılması gerektiğini belirten Çalışkan, kadrolu çalışma için taleplerini sıraladı. Taşeron şirket işçilerinin güvenceli kamu istihdamı için Devlet Memurları Kanunu'nun 4/d maddesi içine alınmasını talep eden Çalışkan, “Ayrıca kadro mevzuatı yapılırken kadronun kazanılmış bir hak olarak değerlendirilmesini yaş, eğitim, sicil, gibi ölçütlerle şirket işçilerine dönük bir seçme- eleme işleminin yapılmamasını talep ediyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Müfettiş, 17 Kasım’da Çevre Tiyatrosunda

SONRAKİ HABER

Avukatlar, adliyelerin tek çatıda toplanmasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...