15 Kasım 2017 10:17

Tutuklu vekiller için yarın kritik gün

AYM yarın tutuklu milletvekili Gülser Yıldırım’ın başvurusunu değerlendirmek üzere toplanıyor.

Paylaş

AYM yarın tutuklu milletvekili Gülser Yıldırım’ın başvurusunu değerlendirmek üzere toplanıyor. Dosyasının “AİHM telaşından” dolayı gündeme geldiğini savunan HDP’liler, bir yıldır devam eden hukuksuzluğunda son bulmasını istedi. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), 4 Kasım 2016’da HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasının ardından yapılan bireysel başvuruyu ilk kez yarın değerlendirmek için toplanacak. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklamaların hemen ardından AYM’nin 2014 yılında Milletvekili Mustafa Balbay hakkında almış olduğu "milletvekilleri tutuklu yargılanmaz" kararı ile yaptığı başvuru bir yıldır gündeme alınmıyor.

KARAR YARIN ÇIKACAK

Sabah 09.30’da toplanacak olan Genel Kurul’un gündeminde üç başvuru daha bulunuyor. Yıldırım’ın dosyası ise üçüncü gündem olarak ele alınacak. “Kabul edilirlik ve esas” üzerinde gerçekleşecek inceleme sonrasında dosya karara bağlanacak. Genel Kurul, Başkan ve iki Başkanvekili dâhil on yedi üyeye sahip olup Başkanın veya belirleyeceği başkanvekilinin başkanlığında en az on iki üye ile toplanıyor. Genel Kurul salt çoğunlukla karar alacak.
 
Kararın yarın kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Ancak gerekçeli kararın açıklanmasının zaman alabileceği belirtiliyor.

AİHM TELAŞI GÜNDEME GETİRDİ

HDP’liler, AİHM’in tutuklu milletvekillerinin başvurusuna dair hükümete savunma için tanıdığı 24 Kasım tarihinin yaklaşmasından dolayı böyle bir adımın atıldığı görüşünde. Ancak AYM’nin daha önce Balbay hakkında verdiği içtihattan da bu başvurularda esas alınması gerektiği ve bir yıldır süren hukuksuz tutuklamaların son bulmasına dair bir kararın çıkması gerektiğini savunuyor.
 
Mahkemenin yarın vereceği karar ise, Türkiye kamuoyu tarafından da merakla bekleniyor. Ancak AYM'nin önceki içtihadına uygun bir karar verme ihtimaliyle birlikte, aksine başvuruya dair tutukluluğun "Yasama organının getirdiği bir düzenleme sonucu olması" gerekçesiyle olumsuz bir kararın çıkması da söz konusu olabilir. (Ankara/MA) 
 

ÖNCEKİ HABER

Bakan'dan Gülmen açıklaması: Şuuru kapanırsa müdahale ederiz

SONRAKİ HABER

Elazığ Cezaevi’nde yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...