15 Kasım 2017 03:46
Son Güncellenme Tarihi: 15 Kasım 2017 08:42

Rakka'da IŞİD'lileri tahliye eden anlaşma tartışılıyor

Rakka'da 250 IŞİD'li ve ailesinin SDG ile varılan anlaşmayla kentten tahliye edilmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Paylaş

Dışişleri Bakanlığı, Suriye Demokratik Güçleri'nin 250 IŞİD'li ve ailesinin Rakka'dan tahliyesi için yaptığı anlaşmayı kınadı. Rakka operasyonunda yer alan bir askeri yetkili ise, IŞİD'in bölgedeki sivilleri öldürmekle tehdit ettiği ve tahliyenin bu sebeple gerçekleştirildiğini söyledi.

BBC'nin haberi sonrası yeniden gündeme gelen anlaşmaya dair yapılan açıklamada "PYD/YPG'nin Suriye'deki amacı DEAŞ'e karşı mücadele etmek değil, sahada gayrimeşru oldu bittiler yaratmak, toprak işgal etmek ve buralarda demografik yapıyı değiştirmektir" dendi.

Açıklamada IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu ve ABD Savunma Bakanlığı sözcülerinin anlaşmayı doğrulaması hakkında "Anlaşmanın varlığının inkar edilmemesinden, tersine bu anlaşmaya 'saygı duyulduğunun' görülmesinden de esef duyulmuştur" ifadesi kullanıldı.

Yaşananlar için "son derece vahim ve ibret verici" denildi.

YILDIRIM: RAKKA'DA NELER OLMUŞ NELER?

Başbakan Binali Yıldırım da dünkü grup toplantısında konuya değinmiş ve "YPG ve koalisyon güçleri Rakka'yı DEAŞ'tan temizleyecekler ve bölge insanları yerleşecekti. Ancak gel gör ki neler olmuş neler... Rakka'da DEAŞ'lıları temizlemek yerine, DEAŞ'lılara silahlarıyla birlikte Rakka'dan çıkmaları için destek olmuşlar. 50 TIR, 13 otobüs, 100 tane araçtan oluşan kanvoy Rakka'nın kuzeyinden DEAŞ terör örgütü üyeleri çıkarılmış" demişti.

BBC muhabirleri Quentin Sommerville ile Riam Dalati, IŞİD'lileri Rakka'dan tahliye eden kamyonların şoförleriyle konuşmuş, aralarında yabancıların da bulunduğu 250 IŞİD'linin Rakka'yı SDG gözetiminde silahlarıyla birlikte terk ettiği belirtilmişti.

SÖZCÜ DILLON: SURİYELİLERE KALMIŞ BİR MESELE

Konuya dair BBC'ye konuşan IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu Sözcüsü Albay Ryan Dillon, "Biz kimsenin ayrılmasını istemedik. Ama bu, sahadaki yerel liderler tarafından, onlarla ve onlar aracılığıyla yürütülen stratejimizin odağında olan, Suriyelilere kalmış bir mesele. Savaşan ve ölen onlar, operasyonlarla ilgili kararları onlar alıyor" demişti.

Rakka'dan tahliye edilen IŞİD'lilerin bir kısmının Suriye geneline dağıldığı, aralarından bazılarının da Türkiye'ye gittiği belirtilmişti.

'YABANCI IŞİD'LİLER DE VARDI'

Rakka operasyonu devam ettiği sırada SDG, 275 IŞİD'linin teslim olduğunu ve Rakkalı aşiretlerle yapılan anlaşma gereği Suriyeli IŞİD'lilerin kentten tahliye edildiğini duyurmuştu. BBC'nin haberinde ise söz konusu IŞİD'liler arasında yabancıların da olduğu aktarılıyor.

'SİVİLLERİ KURTARMAK İÇİN ANLAŞMA YAPILDI'

Öte yandan Mezopotamya Ajansı'nın askeri kaynaklara dayandırdığı habere göre anlaşma, IŞİD'in öldürmekle tehdit ettiği 850 sivili kurtarmak için yapıldı. Operasyonun son günlerinde futbol sahası, el Neim Meydanı ve Harun Reşid Parkı civarındaki IŞİD'lilerin aralarında kendi ailelerinin de olduğu 850 sivili esir tuttuğu ve canlı kalkan olarak kullandığı belirtildi. IŞİD'in 200 yaralı üyesinin de bölgede olduğu bilgisini veren askeri yetkili, Rakkalı Arap aşiretlerinin de araya girmesiyle IŞİD'lilerin aileleriyle Elbukemal'e geçişine izin verildiğini söyledi.

Askeri yetkili, 200 yaralı IŞİD'li ve 300 aile üyesinden oluşan gruba, 550 sivil bırakıldıktan sonra izin verildiğini kaydetti. Bölge aşiretlerinin yaralı IŞİD'lilerin sivilleri ve ailelerini katledeceği tehdidinde bulunduğunu söyleyen askeri yetkili,  "Aşiretler bizden söz konusu yaralı ve ailelerinin geçişine izin vermemizi istedi. Biz de onların çağrısıyla halkımızı kurtarmak için savaşıyorduk. Bu sebeple halklarımızın güvenliğini sağlamak temel görevimizdi. Bu doğrultuda karar verdik ve yaralı DAİŞ'çilerin çıkışına izin verdik" dedi.

Haberde ilgili askeri kaynağın ismi belirtilmedi.

RAKKA, EKİM 2017'DE IŞİD'DEN ALINDI

Rakka, 2014'te IŞİD tarafından işgal edildikten sonra Suriye ve Irak'ta geniş toprakları kontrolü altında tutan örgütün başkenti olarak kullanılmıştı. Kent, Ekim 2017'de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD'den alındı. Suriye Demokratik Güçleri'nin ana gövdesini YPG/YPJ oluşturuyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Galata Köprüsü'nde balık tutanlar denizde erkek cesedi buldu

SONRAKİ HABER

Avustralya'da halk eşcinsel evlilikler için 'Evet' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...