14 Kasım 2017 16:50

AB zirvesi öncesi İsveç polisinden geniş güvenlik önlemleri

İsveç’in Göteborg şehrinde başlayacak olan Avrupa Birliği zirvesi için polis, geniş güvenlik önlemleri alma hazırlığında.

Paylaş

İsveç’in Göteborg şehrinde başlayacak olan Avrupa Birliği zirvesinin yapılacağı fuarın çevresi demir bariyerlerle çevrelenecek. Restorantlar, okullar, çocuk yuvaları, butikler ve sağlık ocakları zirvenin devam edeceği 3 gün süresince açılmayacak.

İsveç haber ajansı TT, “Göteborg nefesini tutuyor” başlığıyla abonelere geçtiği haberde İsveç Polisinin modern zamanların en büyük önlemlerinden birini almaya hazırlandığını, zirve öncesindeki trafik kaosu ve belirsizliğin kaygı yarattığını belirtti. 

Çevre illerden çağırılan polislerin yanı sıra Danimarka ve İngiltere’den gelecek korumaların da İsveç polisinin emrinde olacağı ve gerektiğinde müdahalede bulunabilecekleri belirtiliyor. 

Çarşamba gününden itibaren zirvenin yapılacağı ve katılımcıların konaklayacağı Eriksbergshallen ve Gothia Hotell civarı metal bariyerlerle çevrelenecek. Delegelerin Göteborg’ye gelecekleri perşembe günü de Lantvetter Hava Limanı’na giden yollar trafiğe kapatılacak. 

GÖTEBORG HALKI ZİRVEDEN OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Halkın politikacılara yaklaşmasına izin verilmemesine karşın tüm Göteborg halkı zirveden olumsuz etkilenecek. İl Genel Meclisi, personelinden buluşma yerine Skype aracılığıyla toplantılarını yapmalarını istedi. Toplu taşımacılıkta, özürlü ve yaşlılara verilen hizmetlerde, okul servislerinde ciddi aksamalar olabileceği uyarısında bulundu. Anne ve babalara çocuklarını evlerde tutmaları önerdi. Polis de, zirvenin yapılacağı bölgede oturan halkı balkon ve pencerelere çıkmaması için uyardı. 

Zirveye yönelik somut bir tehdit olmamasına, 2001 yılında yapılan AB Zirvesi’ndeki çıkan olayların tekrarlanma riskinin düşük olmasına rağmen polisin halkın özgürlüğünü kısıtlayıcı önlemler alması halkın ve esnafın tepkilerine yol açıyor. 

3 gün süresince dükkanlarını kapalı tutacak esnaf, gelir kaybına uğrayacağını söylerken Göteborgliler, hareket özgürlüklerininin sınırlanmasına, hizmetlerin aksayacak olmasına tepkili. 

Zirveye Avrupa Birliği üyesi 28 hükümet ve devlet başkanının katılması bekleniyor.  İsveç Başbakanı Setfan Löfven ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in ev sahipliği yapacağı zirveye Fransa Cumhurbaşkanı Emmanule Macron ve İngiltere Başbakanı Teresa May katılırken, Angela Markel’in katılmayacağı belirtildi. 

İsveç Hükümeti’nin resmi internet sitesinde zirvede hükümet başkanları, iş piyasasının aktörleri ve diğer anahtar aktörlerin adil iş ve gelişmeyi sağlamak için yapılması gerekenleri tartışacakları belirtiliyor. 

PROTESTO GÖSTERİLERİ YAPILACAK

Avrupa Birliği karşıtı “Avrupa Birliği’ne Hayır” adlı örgütlenme, zirvenin başlayacağı gün il merkezindeki Gustaf Adolf Meydanı’nda protesto gösterisi yapma kararı aldı. Aralarında özürlülerin de bulunduğu değişik gruplar de,  Avrupa Birliği’nin izlediği işçi ve emekçi düşmanı politikasını protesto etmek için gösteri yapacaklarını açıkladı. 

2001 yılında yapılan George W. Bush’un da katıldığı AB zirvesinde onbinlerce kişinin katıldığı protesto gösterisi yapılmış, polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmada biri ağır 90 gösterici ve 53 polis yaralanmıştı. (İsveç/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro oyuncusu Elma gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Danimarka'dan atılan IŞİD üyesi Türkiye’ye gönderilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...